Eurosérie Easykart v Jesolu – Češi v první řadě

 

Úvodní podnik Evropského šampionátu Easykart se odehrál v Itálii na okruhu Pista Azzurra u pobřežního městečka Jesolo asi 40 km od Benátek. Na startu se sešlo 150 jezdců z deseti zemí. Pro letošní rok změnil Evropský šampionát Easykart výrazně svoji podobu – dosavadní jediný závod uprostřed prázdnin nahradil seriál čtyř bodovaných jízd, které se odjedou v rámci dvou závodních podniků, kdy do celkového hodnocení se jezdcům započítávají pouze tři bodově nejlepší výsledky. Na našich domácích tratích se ještě nezávodí a přesto přijelo naše barvy reprezentovat celkem 20 jezdců, startujících ve čtyřech kategoriích.

Třída Easy 50 se jezdí při Evropském a Světovém finále v režimu závodní simulace. Mladí jezdci zde získávají pozici na startu losováním a dosažené pořadí po odjetí předepsaných 5-ti kol není tedy zcela úměrné jejich snažení a podaným výkonům. To není, ale až tak důležité, neboť hlavním posláním této třídy je naučit začátečníky řídit motokáru a vše, co se závoděním souvisí – jako je startovací procedura, význam vlajek, volba správné stopy atd. Důležitou skutečností je fakt, že odměny tradičně obdrží všichni 50-tkaři bez rozdílu. Za českou výpravu v Jesolu startovali Patrik Arnošt, Štěpán Galáš a Sára Pokorná.  

Ve třídě 100 startovali bratři Ošmerovi, kdy se ke zkušenějšímu Honzovi připojil i jeho bratr Jakub, jezdící ještě v loňském roce Easy 60. Především Honza si nevedl špatně, škoda jen, že neudržel 7. místo z úvodních kol finále až do konce závodu, ale i tak získal mnoho cenných zkušeností. Výsledky jsou zde. 

Pro účast ve třídě 125 heavy se rozhodl Aleš Kohout, který se opět vrací na kartingové trati a se spoustou zážitků si odvezl z Jesola i pěkný pohár za páté místo. Výsledky jsou zde. 

V nejobsazenějších 60-tkách startovalo hned 14 našich jezdců : Dominik Javůrek, Lukáš Podobský, Tomáš Horský, Václav Šafář, Jakub Taláš, Jakub Roubíček, sourozenci Zdeněk a Jonáč Tlachačovi, Jáchym Galáš, Alex Legnaro, Adam Králík, Ondřej Nigrín, Jan Janovský a Petr Večerka. 

Šance našich jezdců na horké italské půdě v konkurenci domácích jezdců, kteří na zdejších tratích vyrůstali a jsou na ně dokonale adaptováni, šlo před závodem jen velmi těžko odhadovat. K našim nejžhavějším želízkům patřili Dominik Javůrek – trojnásobný český přeborník této třídy, Lukáš Podobský, který na sebe před 14 dny důrazně upozornil svým druhým místem v Castellettu a zkušený Tomáš Horský. Tito jezdci navíc již na loňském světovém finále ukázali, že umí zajet výborný výsledek. Nelze se tedy divit, že byli při každém vyjetí na trať soupeři bedlivě sledováni. Velká očekávání bylo možno připisovat také Václavu Šafářovi a Jakubu Talášovi. Ostatní jezdci spíše přijeli sbírat zkušenosti a důkladně se rozjet před nadcházející sezónou.  

Již měřený trénink naznačil, že naši budou bojovat o medailové pozice. Domácím Italům vypálil rybník Lukáš Podobský, když zajel nejrychlejší čas a dobře naměřili také Dominik Javůrek 6, Tomáš Horský 7, Václav Šafář 16, Jakub Taláš 21, Jakub Roubíček 22 a Zdeněk Tlachač 23. Výsledky zde.

Hodnocení závodů Evropského a Světového finále Easykart se děje systémem „trestných“ bodů, získávaných jezdci za pořadí ve skupině při měřeném tréninku a stejně tak za pořadí v následujících bodovaných rozjížďkách. Princip je jednoduchý – počet obdržených bodů odpovídá pořadí, na kterém jezdec dojel. Pouze u vítěze je vyjímka – ten je za svůj výkon oceněn ne jedním, ale nulovým počtem bodů. Každý jezdec kromě měřeného tréninku absolvoval ještě dvě rozjížďky a po sečtení obdržených bodů stál z našich nejlépe Lukáš Podobský, který za vyhraný měřák obdržel 0 , ke které se mu následně přičetly celkem 4 body za dvě druhá místa v rozjížďkách. Celkově to pro Lukáše znamenalo 2. místo na startovním roštu 1. finálové jízdy 60-tek. Skvěle si vedl i Dominik Javůrek, jehož konto bylo zatíženo třemi body za 3. místo v měřeném tréninku a dále čtyřmi body za 2. a 2 . místo v rozjížďkách. Výsledky po kvalifikacích najdete zde. 

Na startovním roštu 1. finálového závodu třídy 60 se do první řady postavili Ital Davide Lombardo a náš Lukáš Podobský, ze druhé řady startovali Mike Beckhusen a Dominik Javůrek . Další Čech Tomáš Horský startoval ze sedmého místa, Václav Šafář 17, Jakub Roubíček 20, Jakub Taláš 28 a Zdeněk Tlachač, který si účast v obou a finálových jízdách vybojoval vítězstvím v předchozím B finále (výsledky zde), startoval z 29 místa. Ještě je důležité říci, že pozici na startu 2. finále pak určuje pořadí, ve kterém jezdci dokončili 1. finále. 

Vlastní průběh finálových jízd jste mohli sledovat v přímém televizním přenosu na kanále SKY 595, nebo na internetu. Záznam závodu s českým komentářem můžete shlédnout také na televizní stanici SPORT 5 (ke komentáři buďte shovívaví, protože vznikal bez přípravy a v časové tísni).  

K průběhu závodu, proto jen heslovitě: 

Finále A – I. EASY 60: 

– Čelo odstartovalo takřka v pořadí, v jakém stálo na startu jen na 4.místo   se  protáhl Tomáš Horský 

– V kolizi hned v první zatáčce se zdrželi Jakub Roubíček a Zdeněk Tlachač 

– Dominik Javůrek se již v průběhu 1. kola dostal na 2. místo a ve 3.kole šel do čela, kde si začal tvořit mírný náskok 

– Lukáše Podobského po dobrém začátku několikrát vytlačili soupeři mimo trať a dojel až na 8. místě 

– Po celou dobu závodním polem postupoval Rocco Atlante startující původně z 18. místa. V 10 kole z celkových 16-ti se dotáhl za Dominika, kterého nakonec v posledním kole předjel. Zde jistě stojí za povšimnutí, že vítěz získával na své soupeře především v technických partiích díky skvěle jeté jízdní stopě  

– V posledním kole se probojoval na třetí místo Tomáš Horský

Výsledky finále I. jsou zde   

Finále A – II. EASY 60: 

– Nejlépe odstartoval Rocco Atlante, kterého záhy předjel Dominik Javůrek 

– Ve třetím kole předjeli Dominika Rocco Atlante a Davide Lombardo 

– Tomáš Horský a Lukáš Podobský se po několika strkanicích se soupeři propadli na 13. a 11. místo 

– Dominik Javůrek se dotáhl na Davide Lombarda a při pokusu o předjetí vyjel v nejrychlejší zatáčce částečně mimo trať 

– Polem závodníků se postupně propracovávali dopředu Lukáš Podobský (5.)a Václav Šafář (12.)

– Dominika Javůrka se v posledním kole pokusil vytlačit ze třetího místa Samuel Ucci. Dominik atak ustál, ale o dvě zatáčky později ho Ucci zezadu sestřelil a utrhl mu benzínovou hadičku z karburátoru což znamenalo konec nadějí 

Výsledky finále II. jsou zde  

Vystoupení naší výpravy na úvodním podniku Evropského šampionátu Easykart nelze než hodnotit vysoce kladně. Při vyhlášení zazněla i česká hymna pro vítěze finále B třídy EASY 60 Zdeňka Tlachače.Výsledky, dosažené našimi mladými jezdci především ve třídě 60, jsou skvělou propagací nejen naší republiky v zahraničí, ale i této značkové třídy v rámci domácího mistrovství. Již o prvním dubnovém víkendu se poprvé oficiálně rozeznějí motory na našich domácích tratích, konkrétně na kartodromu v Sosnové při tradiční jarní motokárové škole pro nejmladší závodníky. Po ní se již naplno rozeběhne kolotoč závodů, kdy jezdci tříd Easykart mohou v případě chuti pomalu každý víkend poměřit své síly s konkurencí nejen doma, ale i v  zahraničí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.