MČR Sosnová 2014

 Hořkosladký den pro Galáše aneb Jednou jsi dole, jednou nahoře

Druhý podnik domácího šampionátu v závodech motokár hostila předposlední květnový víkend Sosnová u České Lípy. Samozřejmostí byla účast jezdců tříd EASYKART 60 a Školní 50 (dříve EASYKART 50). V „šedesátkách“ se sešlo 24 mladých pilotů a pilotek, čímž tato kategorie protáhla svou hodně dlouhou šňůru podniků Mistrovství ČR v kartingu, při nichž byla nejpočetněji obsazenou třídou.  

Už první podnik MČR 2014, který se jel na počátku května v Chebu, naznačil, jak by letos mohly být rozloženy síly v obou zmíněných třídách. Sosnová pak napověděla ještě víc. Ale pojďme si závodní víkend projít hezky popořádku…

EASYKART 60

Počasí je faktorem, s nímž se musí při závodění počítat, a někdy dokáže pořádně zamotat situaci. To se stalo na severu Čech v sobotu odpoledne. Kvůli nefalšované letní bouřce a silné průtrži mračen byla kvalifikace naprosté většiny tříd přeložena až na neděli. Jediní, kdo svůj měřený trénink zvládli ještě před lijákem, byli účastníci kategorie EASYKART 60. I když černočerné nebe hrozilo apokalypsou, mladí závodníci a závodnice se nezalekli ani počasí, ani konkurence. Stoprocentně to platilo o Jáchymu Galášovi, který kvalifikaci vyhrál s náskokem 0,215 s před Františkem Prosem. Start z druhé řady si zajistili František Blažíček (+ 0,355 s) a Dušan Kouřil (+ 0,371 s), do třetí řady se měli na startu obou nedělních finálových jízd postavit Vojtěch Kůrka (+ 0,436 s) a Matěj Pavlíček (+ 0,491 s). Ovšem uznání si zaslouží i další, neboť do jediné vteřiny se vměstnalo hned jedenáct jezdců a jezdkyň a ztráta dvanáctého Martina Antoše překročila sekundovou hranici také jen těsně (+ 1,068 s). O vyrovnanosti startovního pole svědčí také fakt, že jedenácté místo obsadil Filip Škorpík, který při předchozím podniku MČR v Chebu kvalifikaci vyhrál. V kategorii EASYKART 60 Mladí si tentokrát nejlépe počínal Lukáš Svoboda (celkově 9.), který zvítězil před už zmíněným Martinem Antošem (12.), Michelle Jandovou (16.) a Adamem Kowalskim (17.). Není bez zajímavosti, že zmíněnou čtveřici dělila také pouze necelá sekunda.

Neděle přinesla v Sosnové krásné závodění za stejně krásného počasí. Úvodní kolo 1. finálové jízdy EASYKART 60 bylo hodně dramatické a vše vygradovalo v šikaně u paddocku. Na druhé pozici jedoucí Jáchym Galáš zezadu narazil do vedoucího Františka Prose a přišel o přední plast své motokáry. Jáchym na dráze sice ještě chvíli vydržel, ale po druhém kole odstoupil, když mu v zatáčce před cílovou rovinou upadlo kolo. Souboj o vítězství se tak stal výhradní záležitostí Franty Prose a Dušana Kouřila. Dušan na Frantu neustále dotíral a připravoval se na rozhodující útok. Nekompromisní bitva se odehrávala i na dalších pozicích. Ještě po čtyřech kolech tvořili šestičlennou skupinku pronásledovatelů Vojta Kůrka, Matěj Pavlíček, Katka Nováková, Franta Blažíček, Martin Antoš a Filip Škorpík. V pátém kole se do problémů dostal Vojta Kůrka a ztratil spoustu pozic. Lídry nyní pronásledovala trojice Pavlíček, Nováková, Blažíček, které se s nepatrným odstupem stále držel i Škorpík. Další bojující dvojici tvořili Michelle Jandová a Michal Pražák. O vítězi se rozhodlo až v úplném závěru. Dušan Kouřil si atak na Frantu Prose nechal až na závěrečné kolo a vedení pak uhájil až do průjezdu pod šachovnicovou vlajkou. František Pros proťal cílovou fotobuňku jako druhý, když jej od vítěze dělily pouhé dvě desetiny sekundy. V souboji o bronz si nejlépe počínala Káťa Nováková. Na třetí příčce se usadila už v šestém kole a v závěru dokázala svým rivalům nepatrně poodjet. Franta Blažíček a Matěj Pavlíček se poprali o body za čtvrté místo. Větší radost měl nakonec Matěj, který se čtyři kola před cílem prosmýkl před Frantu, a bylo rozhodnuto. Matěj skončil čtvrtý, Franta pátý. Těsně za nimi dokončil první finálovou jízdu Filip Škorpík. První desítku doplnili Michal Pražák, Michelle Jandová, Maxim Ischenko a Zalán Czintula. Michelle Jandová (celkově 8.) ovládla hodnocení EASYKART 60 mladí. O druhé místo bojovali až na cílovou čáru Martin Antoš (11.) a Adam Kowalski (12.), jejichž rozestup v cíli činil pouhých 123 tisícin sekundy.

Jedno ze dvou míst v první řadě 2. finálové jízdy EASYKART 60 zůstalo prázdné. Jáchym Galáš dorazil se svým mechanikem na předstartovní rošt velmi pozdě a sportovní komisaři jej tak odsoudili ke startu z posledního místa. Zatímco Jáchyma čekala velká stíhací jízda, na čele bojovali jiní. V nájezdu do druhého kola vedl Franta Pros před Dušanem Kouřilem, další skupinku tvořili Matěj Pavlíček, Katka Nováková a Franta Blažíček a s nepatrným odstupem následoval zbytek startovního pole vedený Terezou Bábičkovou.

Třetí kolo přineslo chvíle, při kterých se tajil dech a jaké na závodech nevídáme vůbec rádi. Už v úvodním  kole se ve vnitřní části okruhu dostal mimo trať Niki Raus. Traťový maršál, místo aby jezdce vykázal do bezpečí, se mu snažil pomoci zpátky na dráhu. A udělal to tak nešťastně, že motokára vyjela na trať ve chvíli, kdy lídři absolvovali už další kolo a blížili se k inkriminovanému místu. Vedoucí závodníci se dokázali vyhnout, ale Franta Blažíček měl zakrytý výhled a motokáru Rause zaregistroval až na poslední chvíli, takže už nedokázal zabránit tvrdému a opravdu ošklivě vypadajícímu nárazu. Bylo obrovské štěstí, že oba mladí jezdci vyvázli z incidentu bez zranění, ale škody na závodní technice byly značné. Podobné věci by se na závodech obecně – a v případě dětských kategorií to platí dvojnásob – rozhodně stávat neměly. Je na každém, kdo za tuto nehodu nese zodpovědnost, aby se z ní náležitě poučil a udělal maximum pro to, abychom příště nic podobného neviděli.

Mezi tím se situace na čele trošku změnila. Franta Pros po třech kolech dál vedl, ale společně s ním teď jezdili Matěj Pavlíček, Dušan Kouřil a Katka Nováková. Matěj se následně dostal nakrátko do čela, ale pozici neuhájil a klesl na čtvrté místo, navíc s mírným odstupem od vedoucí trojice. Před další skupinkou, v níž jeli Michal Pražák, Vojta Kůrka a Tereza Bábičková, však měl malý náskok. Káťa Nováková znovu potvrzovala, že jí sosnovská trať svědčí. Před rokem na zdejším Autodromu vyhrála a kartami míchala i tentokrát. Po šestém kole se ujala vedení, jenže stejně jako Matěj Pavlíček se z něj neradovala dlouho a musela se sklonit před Dušanem Kouřilem. Jezdec týmu MK Racing vedl celé pole v nájezdu do sedmého kola a na tom se už nic nezměnilo až do cíle. Kouřil si dojel pro druhé vítězství dne s náskokem čtyř desetin sekundy před Novákovou, třetí byl Pros. Matěj Pavlíček sice poprvé okusil, jaké to je jet na první pozici, ale v závěru závodu klesl na šesté místo. V posledním kole ho totiž předstihli Michal Pražák i Jáchym Galáš, který tak svou skvělou stíhací jízdu zakončil ziskem bodů za páté místo. Za Pavlíčkem dojel do cíle jako sedmý Vojta Kůrka, osmý byl Filip Škorpík, devátou příčku obsadila Tereza Bábičková a pořadí v top 10 zkompletoval Maxim Ischenko. Těsně za branami elitní desítky skončil Lukáš Svoboda, který se však mohl radovat z prvního místa v hodnocení EASYKART 60 Mladí, když druhou Michelle Jandovou (12. celkově) udolal rozdílem pouhých dvou desetin sekundy. Třetí byl mezi „mladými“ Josef Knopp (14.).

O postavení na startu superfinále rozhoduje od začátku letošní sezóny systém „trestných“ bodů, které závodníci a závodnice získávají za umístění v měřeném tréninku a obou finálových jízdách. Kdo jich získá méně, ten vyráží do superfinále z lepší pozice. Na základě tohoto hodnocení si pole position zajistil Dušan Kouřil a s ním se do první řady postavil Franta Pros. Druhou řadu obsadili Káťa Nováková a Matěj Pavlíček a třetí řada patřila Michalu Pražákovi s Filipem Škorpíkem. Kolize v první jízdě a pozdní příchod do jízdy druhé odsoudily Jáchyma Galáše ke startu ze čtvrté řady, kde stál vedle Vojty Kůrky.

A samotné superfinále znovu potvrdilo, že třída EASYKART 60 není ozdobou závodních víkendů domácího šampionátu v kartingu jen díky početnému startovnímu poli, ale především díky jeho vyrovnanosti. Sledovat patnáctihlavou vedoucí skupinu, která ještě do třetího kola najížděla úplně pohromadě, to byla pastva pro oči každého, kdo má rád karting a kdo si přeje, aby u nás vyrostla další generace úspěšných závodníků.  Navíc rozhodně nešlo o pouhé kroužení ve vláčku. Bojovalo se v každé zatáčce a pět motokár vedle sebe nebylo výjimkou. Ve třetím kole začalo pořadí přeci jen trochu krystalizovat. Vedl Dušan Kouřil, ale na cílové rovince jej předstihl Jáchym Galáš, který dal do superfinále vše a snažil se odčinit nezdary z předchozího průběhu závodní neděle. Vedoucí dvojice si vybudovala nepatrný náskok, ale za ní stále jela desetičlenná skupina pronásledovatelů vedená Matějem Pavlíčkem a Michalem Pražákem. Oba se však jen o kolo později dostali do problémů a Matěj dokonce i mimo trať. Kvůli tomu se propadl až na předposlední pozici, zatímco Michal klesl na 11. místo. Prostřední třetina závodu probíhala v režii dvojice Galáš, Kouřil, která si na čele vyjela mírný náskok. Za nimi stále sváděli urputné souboje Katka Nováková, Franta Pros, Filip Škorpík, Vojta Kůrka, Franta Blažíček, Tereza Bábičková, Martin Antoš a Michelle Jandová. Když už se mezi některými jezdci v této osmičce udělala nějaké mezírka, rychle zmizela. Všech osm jmenovaných se tak postaralo o podívanou jako řemen, navíc tři kola před cílem se do tohoto „balíku“ znovu dotáhl i Michal Pražák. Výsledkovou tajenku superfinále tak definitivně rozmotala až závěrečná kola. O vítězi se rozhodovalo mezi dvěma svěřenci Martina Kouřila a jejich souboj byl hodně nekompromisní (Jáchym si v nájezdu do posledního kola neodpustil malý bodyček). Z vítězství  v superfinále se nakonec radoval Jáchym Galáš, druhý skončil Dušan Kouřil. Od čtvrtého kola se o poslední místo na stupních vítězů přetahovali Filip Škorpík, Káťa Nováková a Franta Pros. Každý z nich měl bronz alespoň chvilku nadosah, ale pro pohár si mohl dojít jen jeden z nich. Nakonec to byl Franta Pros, který se na třetí místo prosmýkl v osmém kole a ve čtyřech zbývajících si ho už pohlídal. Katka Nováková obsadila čtvrtou příčku a stala se tak nejúspěšnější dívkou sosnovského víkendu. Body za páté místo získal Vojta Kůrka, který v předposledním kole odsunul Filipa Škorpíka až na šestou pozici. Sedmý skončil Franta Blažíček a těsně za ním dojela do cíle osmá Tereza Bábičková. Martin Antoš a Michelle Jandová obsadili první dvě příčky v klasifikaci EASYKART 60 Mladí, přičemž v celkovém pořadí obsadili deváté, resp. desáté místo. Bronz mezi mladými v Sosnové patřil Lukáši Svobodovi.

A co udělala Sosnová s tabulkou šampionátu? Dušan Kouřil a Jáchym Galáš se po Chebu dělili o první pozici, ale po druhém podniku už to je jinak. Jáchym sice vyhrál superfinále, ale v průběhu celého víkendu posbíral méně bodů než Dušan. Po dvou ze šesti podniků tudíž vede Dušan Kouřil (128 bodů) s náskokem 23 bodů před Jáchymem Galášem. Třetí příčku udržel Michal Pražák (74). Hodně si po Sosnové polepšil Franta Pros (63), který poskočil o devět míst a nyní je průběžně čtvrtý. Stejně bodů jako on má na svém kontě zatím pátá Katka Nováková. V kontaktu s dvojicí Pros, Nováková zůstávají i šestý Matěj Pavlíček (59) a sedmý Filip Škorpík (57). První desítku uzavírají Vojtěch Kůrka (51), Franta Blažíček (36) a Maxim Ischenko (35).

V tabulce kategorie EASYKART 60 Mladí figuruje po Sosnové na prvním místě Martin Antoš (110 bodů) s dvoubodovým náskokem před Lukášem Svobodou, třetí Adam Kowalski ztrácí na Antoše jen 7 bodů.

ŠKOLNÍ 50

V kategorii Školní 50 se v Sosnové sešlo 13 účastníků. Stejně jako v případě ostatních tříd (s výjimkou Easy 60) byl jejich měřený trénink kvůli sobotní bouřce přeložen až na nedělní dopoledne. Program se sice pořádně zahustil, ale na nejmenší závodníky a závodnice čekala naprosto suchá trať a krásné počasí. Štěpán Petrželka navázal na formu, kterou předvedl už v Chebu, kde zvítězil v obou finálových jízdách i v superfinále. V Sosnové kraloval už od měřeného tréninku, který vyhrál s více než vteřinovým náskokem před Matvejem Sonkinem. Třetí skončil Tobiáš Werner a společně s ním se do druhé řady startovního roštu obou finálových jízd postavil Sébastien Šťastný.

Do 1. finálové jízdy odstartoval nejlépe Štěpán Petrželka, s nímž po prvním kole držel krok Sébastien Šťastný. Od druhého kola však začal Štěpán ostatním ujíždět a v polovině jízdy už měl obrovský náskok. O druhé místo bojovali Matvej Sonkin a Sébastien Šťastný, ale ten musel ještě před polovinou závodu pro technickou závadu odstoupit. Zvítězil tedy Štěpán Petrželka s více než šestisekundovým náskokem před Matvejem Sonkinem. Souboj o třetí místo svedli v posledních dvou kolech Kuba Kameník a Filip Otevřel. Úspěšnější byl Filip, Kuba skončil čtvrtý, když za svými zády dokázal udržet dotírající Petru Bábičkovou.

Na startu 2. finálové jízdy nejlépe zareagoval Sébastien Šťastný, ale na vedoucí pozici nevydržel dlouho. Už v průběhu úvodního kola se kolem něj protáhl Štěpán Petrželka a v tu chvíli bylo o vítězi rozhodnuto. Štěpán následně neustále navyšoval svůj náskok a v cíli byl o 10 sekund dříve než Kuba Kameník a Vojta Kozlovský, kteří se seřadili na druhém a třetím místě. S nimi až do předposledního kola jel také Filip Otevřel, ale závěr závodu mu úplně nevyšel. V posledním kole se před něj probojoval Tobiáš Werner, který tudíž závod dokončil jako čtvrtý, zatímco Filip skončil pátý.

Protože i ve třídě Školní 50 rozhodují o postavení na startovním roštu superfinále „trestné“ body, které jezdci a jezdkyně posbírají v měřeném tréninku a obou finálových jízdách, nebylo o „majiteli“ pole position pochyb. Štěpán Petrželka v Sosnové vyhrál, co mohl, a proto patřila první pozice právě jemu. Společně s ním vyrážel z přední řady Matvey Sonkin. Druhou řadu obsadili Kuba Kameník a Tobiáš Werner a  třetí řada patřila Filipu Otevřelovi a Vojtovi Kozlovskému. Štěpán Petrželka nepřipustil žádné drama ani v souboji o vítězství v superfinále. Svým soupeřům znovu ujel, byť tentokrát „jen“ o necelých pět sekund, přesto byl jeho triumf víc než přesvědčivý. O další pozice bojovala za jeho zády ještě po dvou třetinách závodu poměrně kompaktní pětice Kameník, Sonkin, Šťastný, Kozlovský a Werner. Pro stříbro si nakonec dojel Matvej Sonkin, který dokázal mírně poodjet třetímu Vojtovi Kozlovskému. Čtvrtý skončil Sébastien Šťastný a Tobiáš Werner byl pátý. Kuba Kameník klesl v předposledním kole na šestou příčku, která mu patřila i v cíli.

A ještě tečka na závěr

Týden před podnikem MČR se v Sosnové jel druhý závod Poháru AČR a Karting Cupu. Účastnit se ho měla i rodina Novákových. Páteční bouřka, ale úplně rozlámala stan jejich týmu a Novákovi se museli vrátit domů. To, co se v Sosnové dělo následující den, jen dokazuje, jak skvělí lidé se kolem projektu EASYKART v České republice pohybují. V kategorii EASYKART 100, která je součástí závodních víkendů Poháru AČR, letos startují mnozí jezdci, kteří byli ještě před rokem soupeři Katky Novákové v EASY 60. Právě tito mladí závodníci iniciovali sbírku na nový stan pro Novákovy a během víkendu se podařilo vybrat pěkný obnos. Upřímný dík patří všem, kteří umí být na trati tvrdými soupeři, ale v parkovišti zůstávají velkými kamarády. Právě kvůli takové atmosféře se můžeme těšit na každý další víkend společně strávený na některém z motokárových okruhů.

Pro účastníky MČR v kartingu bude další takovou příležitostí předposlední červnový víkend (21.- 22. 6.), kdy se bude bojovat o mistrovské body v jihočeském Písku. Kompletní výsledky najdete zde, fotogalerii níže.

ZZ/JK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.