MČR Sosnová – Kouřil zvýšil náskok před Galášem

Zatímco kalendářní rok se přehoupl teprve do své druhé poloviny, sezona domácího šampionátu EASYKART dospěla už do dvou třetin. Čtvrtý podnik v Sosnové patřil v EASY 60 především Dušanu Kouřilovi a Jáchymu Galášovi, kteří si to mezi sebou letos nejspíš rozdají o titul, ale velké souboje se odehrávaly i na dalších pozicích. Dramatickou podívanou navíc nabídlo i superfinále těch nejmenších, tzn. třídy Školní 50.

 Přestože termín v polovině prázdnin a velmi příjemné letní počasí doslova sváděly k závodění, pohled na depo sosnovského Autodromu vzbuzoval první srpnový víkend přinejmenším rozpaky. Ke čtvrtému podniku MČR v kartingu se ve všech třídách sjelo celkem jen 89 účastníků, přičemž téměř polovinu (43) tvořili jezdci „nemistrovských“ tříd vypsaných „jen“ v rámci Národního poháru při AČR. Účastníci tříd Školní 50 (11 závodníků a závodnic) a EASYKART 60 (21 startujících) tudíž představovali více než třetinu  všech, kteří chtěli v Sosnové bojovat o body. Slovíčko „chtěli“ je navíc naprosto na místě, protože ve dvou třídách se nesešel dostatečný počet jezdců, aby body mohly být přiděleny. Kategorie EASYKART 60 tak znovu potvrdila roli nekorunované princezny mezi třídami domácího kartingu, ale z celkového stavu startovního pole nemohl mít radost nikdo, komu na českém motokárovém sportu záleží. Samozřejmě tak vyvstává otázka, co s tím? Na to však musí odpovědět jiní… My se v tomto textu zaměříme výhradně na dění ve třídách Školní 50 a EASYKART 60.

EASYKART 60

 V sobotním měřeném tréninku navázal Matěj Pavlíček na své předchozí výkony, a zatímco na začátku prázdnin v Písku se dokázal kvalifikovat jako druhý, v Sosnové poprvé „měřák“ ovládl. O pole position svedl velkou bitvu s Jáchymem Galášem, který za jezdcem CB Kart Racing Teamu zaostal o pouhé 3 tisíciny sekundy! Do druhé řady se pro obě bodované jízdy kvalifikovali František Pros (+ 0,046 s) a Tereza Bábičková (+ 0,064 s). Vedoucí jezdec průběžného hodnocení šampionátu Dušan Kouřil obsadil pátou příčku (+ 0,098 s). Třída EASYKART 60 nabídla strhující podívanou už v kvalifikaci, když se 18 z 21 startujících dokázalo vměstnat do jediné vteřiny! V ostatních třídách, které v Sosnové závodily, nic (ani vzdáleně) podobného k vidění nebylo. V hodnocení EASYKART 60 MLADÍ byl v kvalifikaci nejrychlejší Lukáš Svoboda (celkově osmý) před Martinem Antošem (+ 0,040 s) a Josefem Knoppem (+ 0,377 s).

 V neděli ráno nedokázal Matěj Pavlíček využít výhody, kterou si vybojoval v měřeném tréninku. Do první bodované jízdy odjel z předstartovního roštu o něco později, nestačil se  zařadil zpátky na pole position a  do závodu startoval ze středu jezdeckého pole. Pod startovní semafor tak celý balík jezdců vedl Jáchym Galáš, jenž zůstal v první řadě osamocený. Jezdec týmu MK Racing chytil nabídnutou šanci za pačesy a ujal se vedení. Ovšem Tereza Bábičková se ho držela jako klíště. Tato dvojice svým soupeřům trochu poodjela a až do sedmého z deseti kol, na která byly obě bodované jízdy EASY 60 vypsány, byli Jáchym s Terkou hlavními protagonisty zajímavého představení. Závodnice v barvách Sodi-Race-Tech s.r.o. to na lídra závodu neustále zkoušela, ale Jáchym odolával.

Za nimi dlouho jezdila početná skupina, která ještě těsně před polovinou závodu čítala osm závodníků a závodnic. V pátém kole se z balíku oddělili Dušan Kouřil s Františkem Blažíčkem, kteří mezi sebou bojovali o třetí pozici, ale zároveň se začali dotahovat na vedoucí dvojici. V předposledním kole už jeli všichni čtyři pohromadě a sváděli nekompromisní souboje kolo na kolo. Dušan Kouřil ukázal, jak důležitou roli hrají v kartingu zkušenosti, a do posledního kola najížděl jako první. Jenže jeho týmový kolega a soupeř v souboji o letošní titul Jáchym Galáš se už umí pohybovat v tlačenici na dráze přinejmenším stejně dobře a poté, co odtáhl většinu závodu, nechtěl dát svou kůži lacino. V posledním kole se nadechl k rozhodujícímu útoku a uspěl. Pod šachovnicovou vlajkou projel jako první s náskokem pouhých 5 tisícin sekundy (!) před Dušanem Kouřilem. Třetí místo uhájila Terka Bábičková (+ 0,251 s), Franta Blažíček byl čtvrtý (+ 0,605 s). Matěj Pavlíček po předstartovních zmatcích zabojoval, během závodu neustále stoupal pořadím vzhůru a v závěru si to rozdal o páté místo s Káťou Novákovou. V sedmém kole se dostal před ni a umístění v Top 5 už uhájil; Katka dojela do cíle jako šestá. První desítku zkompletovali sedmý Michal Pražák, osmý Pepa Knopp, devátý Vojta Kůrka a desátý Zalán Czintula. V kategorii EASYKART 60 MLADÍ zvítězil už zmíněný Pepa Knopp, druhá byla Michelle Jandová (celkově 11.) a třetí místo patřilo Elišce Bábičkové (celkově 12.).

 Na startu druhé bodované jízdy Easykart 60 chyběla Eliška Bábičkové, která si při kolizi v prvním závodě třídy Baby 60 bolestivě narazila ruku a zbytek dne už sledovala jen v roli nedobrovolné divačky. Matěj Pavlíček tentokrát z předstartovního roštu odjel tak, jak měl, takže si alespoň v této jízdě vyzkoušel start z první řady. Z pole position však začínal Jáchym Galáš, protože před druhou jízdou si jezdci v jednotlivých řadách prohazují pozice. Kdo ráno startoval zleva, teď vyrážel zprava a naopak. Jenže Matěj Pavlíček neměl štěstí ani tentokrát. V první zatáčce byl zapleten do skrumáže několika jezdců a po prvním kole byl až sedmnáctý. Hodně se kvůli tomuto karambolu propadli také Michal Pražák, Štěpán Galáš a Vojta Kůrka. Odstoupit musel Tomáš Novák.

 Na čele se mezi tím vytvořila sedmičlenná skupina, která se ve čtvrtém kole roztrhla na dvě části. O vedení bojovali Dušan Kouřil, Terka Bábičková a Jáchym Galáš, role jejich pronásledovatelů se ujali Franta Pros, Franta Blažíček, Káťa Nováková a Michelle Jandová, která však později začala mírně ztrácet. V sedmém kole se Franta Pros dotáhl do vedoucí skupinky, zatímco Katka Nováková a Franta Blažíček soupeřili o páté místo. O ničem však ještě nebylo rozhodnuto. Pořadí se znovu přelévalo tři kola před cílem, kdy Terezka Bábičková klesla na šestou pozici. V předposledním kole se na trati vytvořily tři dvojice bojující o nejlepší umístění. Dušan Kouřil a Jáchym Galáš válčili o vítězství, o zbývající pozici na pomyslných stupních vítězů soupeřili Franta Pros a Káťa, přetahovaná o pátou příčku byla záležitostí Franty Blažíčka a Terky. I když bitva trvala až do posledních metrů, pořadí se už neměnilo. V už tradičním souboji Dušan Kouřil vs. Jáchym Galáš byl tentokrát úspěšnější prvně jmenovaný, důležité body za třetí místo získal Franta Pros, který do cíle dojel těsně před Katkou Novákovou. Franta Blažíček udolal v souboji o páté místo Terezu Bábičkovou. Už zmíněná Michelle Jandová skončila celkově sedmá a zvítězila mezi „Mladými“, osmý byl Martin Antoš (2. místo v  „Mladých“) a první desítku doplnili Michal Pražák s Lukášem Svobodou (3. v hodnocení „Mladí“).

 Do superfinále startovali z první řady Dušan Kouřil s Jáchymem Galášem a souboj o celkové vítězství v Sosnové se měl stát jejich výsadní záležitostí. Smůlu měl v prvním kole Lukáš Svoboda, který se po hodinách propadl až na chvost startovního pole. Do souboje o třetí pozici se po hlavě pustili Terezka Bábičková a Matěj Pavlíček. V retardéru před depem si, ale Tereza škrtla o bariéru z pneumatik a v následné kolizi oba hodně ztratili. Terka klesla na jedenácté a Matěj dokonce až na osmnácté místo. Pošťuchovaná za jejich zády nahrála do karet Dušanu Kouřilovi s Jáchymem Galášem, kteří dokázali ucuknout hlavní skupině. V polovině superfinále, vypsaného na 12 kol, se Jáchym ujal vedení, ale uhájit jej dokázal jen čtyři následující okruhy. Pak znovu zatáhl Dušan a dojel si pro vítězství.  Hodně dramatická byla také situace za nimi, kde o pozice až do konce bojovala kompaktní sedmičlenná skupina. O bronz se poprali František Pros a Michal Pražák. I když byl nakonec úspěšnější Franta, spokojený mohl být i Michal, jemuž se v předchozích jízdách nedařilo úplně podle představ, ale body za čtvrté místo v superfinále byly mimořádně důležité s ohledem na tabulku šampionátu. Těsně za nimi dojel do cíle Zalán Czintula a šestým místem se blýskl vítěz hodnocení „Mladí“ Martin Antoš. Celkově sedmá byla nejlepší z dívek Katka Nováková, která si v přímém souboji o vítězství v neoficiální dívčí kategorii poradila s Terkou Bábičkovou. Devátý skončil Franta Blažíček, Michelle Jandová byla desátá absolutně a druhá mezi „Mladými“.

 A co udělala Sosnová s průběžným pořadím šampionátu? Dušan Kouřil zvýšil svůj náskok před Jáchymem Galášem o dalších 6 bodů a po čtyřech ze šesti podniků oba dělí už 44 bodů. Michal Pražák udržel po dvou třetinách sezony třetí příčku, ale za něj se posunula Káťa Nováková, která přeskočila Matěje Pavlíčka a Vojtu Kůrku. Vojta navíc klesl dokonce až na sedmé místo, když se mezi něj a nyní průběžně pátého Matěje vklínil i Franta Blažíček. V kategorii EASYKART 60 MLADÍ je situace na čele mimořádně vyrovnaná. Martin Antoš smazal 17bodový náskok Lukáše Svobody a oba mají na svém kontě nyní shodně 221 bodů. Třetí je s 203 body Michelle Jandová.

 ŠKOLNÍ 50

 Letní závodění si v Sosnové naplno užili i účastníci kategorie Školní 50. V sobotním měřeném tréninku byl nejrychlejší Filip Otevřel před Petrou Bábičkovou, Sébastienem Šťastným a Matveyem Sonkinem.

 První finálová jízda se však v neděli dopoledne stala jednoznačnou záležitostí Matveye Sonkina, který ze startovního roštu vyletěl jako raketa. Už v prvním kole si Matvey vytvořil více než solidní náskok a cílovou čáru proťal o 5 sekund dříve než druhý – a také nikým neohrožovaný – Filip Otevřel. Bojovalo se až o třetí místo, které nakonec uhájil Tobiáš Werner před dotírající Petrou Bábičkovou a Sébastienem Šťastným.

 Na startu druhé finálové jízdy došlo ke kolizi při které bylo několik motokár vyřazeno ze hry.  Péťa Bábičková, ale odstartovala bez problémů a jízdu vyhrála s velkým  náskokem. Tentokrát druhého Matveye porazila o 6 sekund. Třetí příčka patřila znovu Tobiáši Wernerovi.

 Ve třídě Školní 50 nabídlo nejdramatičtější podívanou superfinále. Matvey Sonkin sice v úvodu ujel všem, po třech kolech jej však dostihla Petra Bábičková a v předposledním okruhu se k nim přidal i Filip Otevřel. Právě jemu vyšel závěr závodu nejlépe. V nájezdu do posledního kola předjel Matveye i Péťu a v cíli se radoval z vítězství. Matvey skončil druhý, Péťa získala pomyslný bronz.

 Sezona domácího šampionátu EASYKART spěje k zajímavému finále. Bodové rozdíly mezi jezdci jsou minimální a ke slovu navíc přijde i škrtání nejhorších výsledků. Další dějství  Easykart  bude k vidění ve dnech 6. až. 7. září v západočeském Chebu.

Kompletní výsledky závodu najdete zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.