MČR Cheb – Premiérové vítězství pro Matěje Pavlíčka

 První zářijový víkend se účastníci domácího šampionátu EASYKART vrátili letos už podruhé do Chebu. Zatímco při prvním podniku sezony, který se na západočeské trati jel v dubnu, vládla ve třídě „šedesátek“ trojice Dušan Kouřil, Jáchym Galáš, Michal Pražák, tentokrát se dařilo jiným a stupně vítězů měly naprosto odlišné obsazení.  

 EASYKART 60  Jak sezona spěje do svého finále, souboj o titul ve třídě EASYKART 60 se stal výhradní záležitostí týmových kolegů Dušana Kouřila a Jáchyma Galáše. Cheb mohl celou situaci zdramatizovat, nebo naopak mohl napovědět, kdo bude mít k titulu blíž. V sobotním měřeném tréninku si lepší výchozí pozici pro nedělní závody zajistil Dušan Kouřil. Přestože se musel sklonit před Matějem Pavlíčkem, který podruhé v řadě nenašel v kvalifikaci přemožitele, druhý čas (+ 0,301 s) mu zaručoval start z první řady do obou finálových jízd. Naopak před Jáchyma Galáše (+ 0,384 s) se ve výsledcích vměstnali ještě Michal Pražák (+ 0,322 s) a Eliška Bábičková (+ 0,344 s). Galáš tudíž startoval společně s Frantou Prosem (+ 0,406 s) „až“ ze třetí řady. Elitní desítku doplnili Filip Škorpík, Michelle Jandová, Tereza Bábičková a Josef Knopp. Do jedné sekundy se vešlo hned 13 z 21 startujících!

 Na začátku první finálové jízdy se o nechtěné drama postarali pořadatelé, kterým se podařilo 21hlavý peloton vypustit do závodu až na šestý pokus. Když se konečně začalo závodit, šel do čela Dušan Kouřil těsně následovaný Matějem Pavlíčkem. V úvodních dvou kolech s nimi držel krok také Michal Pražák, který však ve třetím okruhu lehce zaváhal a klesl na čtvrté místo. V pátém kole navíc Michal chyboval ve vnitřní části okruhu a propadl se mimo první desítku. V té době již vedl Matěj Pavlíček, který se ve třetím kole prosmýkl před Dušana Kouřila. Jejich souboj neztrácel na intenzitě a Dušan sondoval, kudy by se mohl vrátit na první příčku. To se mu povedlo v posledním kole a Matějovi už nedal šanci. V cíli dělilo prvního Kouřila a druhého Pavlíčka 170 tisícin sekundy. Výborný závod zajela Michelle Jandová, která se po startu z osmého místa propracovala  až na třetí příčku, na níž osamoceně jezdila od třetího kola a udržela ji až do průjezdu pod šachovnicovou vlajkou. Kromě třetího místa absolutně byla současně nejúspěšnější  v hodnocení EASYKART 60 Mladí. Čtvrtý dojel Jáchym Galáš, kterému po celý závod šlapala na paty pátá Tereza Bábičková. O další pozice bojovala ve druhé polovině závodu dvojice Franta Pros, Pepa Knopp. Franta dokázal Pepu udržet na distanc a získal body za šesté místo. Pepa Knopp byl sedmý celkově a druhý mezi „Mladými“. Pořadí v první desítce zkompletovali osmý Lukáš Svoboda (třetí v kategorii „Mladí“), devátý Vojta Kůrka a desátá Káťa Nováková.

 Druhá finálová jízda EASYKART 60 nabídla jeden z nejzajímavějších závodů celého chebského víkendu bez ohledu na třídu. Na trati se neustále něco dělo, bojovalo se na všech pozicích a nouze nebyla ani o zajímavé předjížděcí manévry. Hlavními protagonisty byli znovu Matěj Pavlíček a Dušan Kouřil. Po startu vedl Matěj, ve třetím kole šel na první místo Dušan, ale Matěj mu o kolo později předjetí vrátil. Krok s vedoucí dvojicí drželi také Jáchym Galáš a Michelle Jandová, k nimž se ve druhé polovině závodu připojila i Tereza Bábičková. Tři kola před cílem jela první pětice pohromadě, ale napínavý byl také souboj o šesté až osmé místo mezi Vojtou Kůrkou, Michalem Pražákem a Eliškou Bábičkovou. Vyhrocený souboj probíhal i na začátku druhé desítky průběžného pořadí, kde se do sebe – doslova a do písmene – pustili Franta Blažíček, Martin Antoš, Filip Škorpík a Zalán Czintula. Výsledkem byla kolize v sedmém kole na vnitřní části okruhu, kterou všichni odnesli ztrátou několika pozic. Nejhůř dopadli Blažíček s Antošem, kteří klesli až na chvost startovního pole. Na čele se mezitím rozhodovalo o vítězi. Od šestého do sedmého kola vedl Dušan Kouřil, v předposledním okruhu se před něj prosmýkl Matěj Pavlíček, ale v posledním kole rozhodl Dušan ve svůj prospěch. V cíli se radoval z druhého vítězství v rámci tohoto víkendu, zatímco Matěj to zkoušel až do poslední chvíle, ale cílem přesto projel jako druhý. Oba dělilo pouhých 48 tisícin sekundy! Jáchym Galáš si na poslední kolo schoval rozhodující útok a dostal se jak před Terku Bábičkovou, tak před Michelle Jandovou. Díky tomu obsadil třetí místo, Tereza Bábičková skončila čtvrtá. Michelle Jandová měla tentokrát smůlu. Cílem sice projela jako pátá, ale v posledním kole přišla o nárazník a následná pětisekundová penalizace ji odsunula na 11. místo. Jako pátý celkově a první mezi „Mladými“ byl tedy klasifikován Pepa Knopp. V posledním kole si poradil s Michalem Pražákem, Vojtou Kůrkou a Eliškou Bábičkovou, kteří se v tomto pořadí vyrovnali na šesté až osmá pozici. Tuto skupinku uzavíral devátý Franta Pros. Do elitní desítky se prosadil také Lukáš Svoboda. V hodnocení  EASYKART 60 Mladí se za prvním Pepou Knoppem seřadili Eliška Bábičková, Lukáš Svoboda a další.

 Na předstartovním roštu před superfinále bylo pořádně živo. Obloha nad Kartarenou se zatáhla a na dráhu se snesla lehká dešťová přeháňka. Na radarech však byla k vidění silná bouřka, která řádila jižně od Chebu, proto bylo otázkou, zda i zdejší okruh nečeká větší průtrž mračen. Ředitelství vyhlásilo mokrý závod a začalo se horečně přezouvat na pneumatiky se vzorkem. Než byli všichni hotoví, déšť ustal. Na dráze nebylo po loužích ani památky, podmínky naopak vypadaly poměrně příznivě, proto nebyl důvod ničit „mokré“ gumy. Rozhodnutí o mokrém závodě bylo revidováno a přezouvalo se znovu. Tentokrát na slicky. Počasí už další změnu nepřipravilo a mohlo se závodit. A jestliže druhá finálová jízda svým průběhem nadchla všechny přihlížející, superfinále nezůstalo v ničem pozadu. Po startu šel do čela Kouřil, ale do druhého kola již najížděl jako lídr Matěj Pavlíček. Na vnitřní části okruhu našel skulinu Dušan Kouřil a rázem znovu vedl. Ovšem jen chvilku. Matěj se ještě v témže kole vrátil do čela, jenže do třetího kola najížděl jako první Franta Pros, který byl oběma výše jmenovanými naprosto rovnocenným soupeřem. Ve třetím kole se navíc první osmička sjela prakticky dohromady, pořadí se neustále měnilo a „šedesátky“ tak opět potvrzovaly svou kvalitu nejen početností startovního pole, ale i jeho vyrovnaností. V předposledním kole tvořila čelo pelotonu čtyřčlenná skupina ve složení Dušan Kouřil, Matěj Pavlíček, Tereza Bábičková a Franta Pros. Jáchym Galáš byl s naprosto minimální ztrátou pátý. O šesté místo (a zároveň o vítězství mezi „Mladými“) se rvali Pepa Knopp a Michelle Jandová, trojice Lukáš Svoboda, Vojta Kůrka, Michal Pražák zápolila o osmou až desátou příčku. A pořád nebylo rozhodnuto..  Matěj Pavlíček oplatil v superfinále Dušanu Kouřilovi to, co mu jeho soupeř provedl v obou předchozích jízdách. Klíčové předjetí si nechal až do posledního kola a následně už Dušanovi nedovolil, aby mu útok vrátil. Po svém premiérovém vítězství ve finálové jízdě (v červnu v Písku), prvním pole position (v srpnu v Sosnové) se Matěj Pavlíček v Chebu radoval také z prvního vítězství v superfinále a tím pádem i v hodnocení pátého podniku domácího šampionátu EASYKART 60!  Druhé místo vybojoval Franta Pros, který s Matějem prohrál jen o 44 tisícin sekundy. Třetí příčka patřila Terce Bábičkové. Oba aspiranti na mistrovský titul skončili až pod stupni vítězů. Dušan Kouřil byl čtvrtý, Jáchym Galáš pátý.  Lukáš Svoboda si v posledním kole polepšil o dvě pozice, když využil kolize Pepy Knoppa s Michelle Jandovou a vybojoval šesté místo absolutně, současně první mezi „Mladými“. Za ním do cíle dorazil Pepa Knopp (7. celkově, 2. v hodnocení „Mladých“) následovaný Michalem Pražákem, Vojtou Kůrkou a Káťou Novákovou. Pro úplnost dodejme, že třetí místo mezi „Mladými“ skončila celkově jedenáctá Michelle Jandová. 

V tabulce šampionátu se škrtají dva nejhorší výsledky z finálových jízd a jeden nejhorší výsledek ze superfinále. Pokud tyto výsledky škrtneme již nyní, dělí druhého Jáchyma Galáše od vedoucího Dušana Kouřila 51 bodů. Ve Vysokém Mýtě jich bude k dispozici ještě 70. Dušan tak v Chebu udělal důležitý krok k zisku titulu  a v posledním podniku sezony může dojíždět těsně za svým rivalem, ale nesmí si dovolit žádnou zásadnější chybu, které by mohl Jáchym využít. Každopádně poslední letošní závody nebudou jen o jezdeckém umění, ale také o pevných nervech. Ještě dramatičtější bude ve Vysokém Mýtě souboj o třetí příčku konečného hodnocení. Matěj Pavlíček (celkem 177 bodů) v Chebu de facto smazal celý náskok Michala Pražáka (celkem 180 bodů) a pokud už nyní škrtneme oběma jezdcům jejich nejhorší výsledky, mají na svém kontě shodně 165 započitatelných bodů! Náboj může mít i souboj o páté místo absolutní klasifikace. To zatím patří Františku Prosovi (138 bodů), který nestartoval v Písku a tím pádem nebude škrtat žádné ze získaných bodů. Průběžně šesté Kátě Novákové (132 bodů) se sice škrtání dotkne, ale pořád není bez šance. V tuto chvíli by přišla o 11 bodů, tudíž by se jí započítávalo 121 bodů a 17bodová ztráta rozhodně není nepřekonatelná.  A jak vypadá před závěrečným podnikem sezony situace v hodnocení EASYKART 60 Mladí? Slabší výsledky v Chebu srazily Martina Antoše (celkem 253 bodů) z první na třetí pozici. Do vedení se posunul Lukáš Svoboda (celkem 281 bodů), druhá je Michelle Jandová (celkem 255 bodů). Pokud každému z této trojice škrtneme dva nejhorší výsledky z finálových jízd a jeden ze superfinále, budou jejich bodové zisky vypadat takto: 1. Svoboda (240 započítávaných bodů), 2. Jandová (232), 3. Antoš (221). I v tomto případě se tedy můžeme těšit na mimořádně napínavé vyvrcholení sezony.

 ŠKOLNÍ 50

 Ve třídě Školní 50 se k předposlednímu podniku sezony sešlo 11 malých závodníků a závodnic. V depu působili roztomile, ale na trati bojovali se zápalem a odhodláním malých dravců. Pole position pro úvodní finálovou jízdu si v sobotním měřeném tréninku zajistil Filip Otevřel s náskokem šesti desetin sekundy před Petrou Bábičkovou. Třetí byl Tobiáš Werner rozdílem necelé čtyři setiny sekundy. Společně s ním se do druhé řady postavil Vojta Kozlovský, do třetí Matvey  Sonkin a Tobiáš Louda. Za nimi se pak seřadili všichni ostatní.

 První finálová jízda se v neděli dopoledne jela v mlze, která se sice postupně rozpouštěla, ale mimo ideální stopu zůstávala trať stále ještě lehce vlhká. Ovšem s takovými nástrahami se dnes už umí vypořádat i ti nejmenší. Zatímco Filipu Otevřelovi start úplně nevyšel a propadl se až na sedmé místo, ze třetí pozice vypálil jako raketa Tobiáš Werner a usadil se v čele. Druhá jezdila Péťa Bábičková a o třetí místo do předposledního kola soupeřili Matvey Sonkin a Vojta Kozlovský. V posledním okruhu však oba neodolali tlaku Filipa Otevřela, který svou stíhací jízdu dotáhl až na pomyslné stupně vítězů. Zvítězil Tobík Werner s téměř pětisekundovým náskokem před Péťou Bábičkovou, kterou v závěru téměř dostihl třetí Filip Otevřel. Matvey Sonkin byl čtvrtý, Vojta Kozlovský pátý. Další skupinu dovedla do cíle celkově šestá Verunka Antošová.

 Po dopolední přestávce už nebylo po mlze ani památky a druhá finálová jízda třídy Školní 50 se odehrála ze příjemného letního počasí. V úvodních kolech se na čele zformovala tříčlenná skupinka ve složení Vojta Kozlovský, Matvey Sonkin, Filip Otevřel, ale se třetí pozicí se Filip rozhodně nehodlal smířit. Ve druhém kole předjel Matveye a v následujícím okruhu šel i před Vojtu. Od té chvíle začal svým soupeřům ujíždět. Vojta Kozlovský měl chvíli co dělat se  Sonkinem, ale v závěru jízdy mu přeci jen dokázal „ucuknout“ a cílovou fotobuňku proťal jako druhý. Matvey obsadil třetí místo. Hezký souboj o čtvrtou příčku svedli Petra Bábičková a Tobiáš Werner. Dlouho měla navrch Péťa, ale v posledním kole se Tobiáš před ni přeci jen dostal a byl klasifikován jako čtvrtý. Na Péťu zbylo páté místo. Velkou bitvu o šestou pozici předváděli po celý závod Lukáš Škorpík a Veronika Antošová. Verunka se svého soupeře držela jako klíště, ale Filip jí nedal šanci a skončil šestý.

 Na startu superfinále se do jisté míry opakovala situace z první finálové jízdy, když se Filip Otevřel, startující z první řady, propadl až na osmé místo, zatímco na první pozici se usadil Tobiáš Werner, následovaný Matveyem Sonkinem a Vojtou Kozlovským. Matvey v závěru zabral, dotáhl se za vedoucího Tobiáše, ale předjet už ho nedokázal. Tobiáš Werner zvítězil s náskokem 0,3 sekundy před Matveyem Sonkinem, na třetí místo se v posledním kole vyhoupl Filip Otevřel, který tak odsunul Vojtu Kozlovského na čtvrtou příčku. Petra Bábičková jezdila od poloviny závodu osamoceně na páté pozici a udržela ji až do cíle. Další pokračování měl i v superfinále duel mezi Veronikou Antošovou a Lukášem Škorpíkem. Stejně jako v předchozí jízdě si to mezi sebou rozdali o šesté místo, ovšem tentokrát měla navrch Verunka, která po celou dobu udržela Filipa za svými zády. Za nimi se v cíli seřadili Tobiáš Louda, Dominik Tattermusch, Jirka Svoboda a Matyáš Puršl.

Kompletní výsledky najdete zde.

 Sestřih chebského podniku můžete sledovat na přelomu září a října v magazínu Rychlá kola (www.rychla-kola.cz) na TV kanálech Nova Sport a Fanda. 

 Závěrečný podnik domácího šampionátu EASYKART hostí ve dnech 27. a 28. září Vysoké Mýto. A o tom, že to bude bitva jako hrom, nemůže být pochyb. Zajímavou sezonu čeká napínavé vyvrcholení…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.