Chebské drama zahájilo sezonu domácího šampionátu EASYKART 2015

JK1_5280 Sezona domácího šampionátu EASYKART odstartovala ve dnech 8. až 10. května v chebské Kartareně. Třídy EASYKART 60 i Školní 50 se mohly pochlubit početným startovním polem a především atraktivními souboji o první příčku, ale i o další umístění.

EASYKART 60

První závod sezony vždy provázejí velká očekávání, protože přináší odpovědi na spoustu otázek, které během dlouhé zimní přestávky vyvstanou. Jak nabité a vyrovnané bude startovní pole? Jak na tom budou jednotliví jezdci? Kdo bude nejlepší? Některé hádanky rozlouskly už závody v Chebu, jiné budeme luštit v průběhu celé sezony… Už nyní je však jisté, že třída EASYKART 60 stále budí zájem a pokud jde o počet startujících zůstává královnou domácího šampionátu. V chebské Kartareně se jich sešlo 22 a jak jsme si zvykli v předchozích letech, jednalo se o nejlépe obsazenou třídu celého závodního víkendu.

Déšť, postupující republikou od západu, dorazil do Chebu velmi brzy a poznamenal tudíž sobotní program, včetně odpoledních měřených tréninků, které se jely na mokré trati. Nově udělovanou trofej pro držitele pole position vybojoval v náročných podmínkách Matěj Pavlíček (1:16,212 min), který byl o dvě desetiny sekundy rychlejší než Tereza Bábíčková. Start z druhé řady si pro obě finálové jízdy zajistili Michal Pražák (+ 0,249 s) a Zalán Czintula (+ 0,353 s). Méně než půl sekundy dělilo od pole position také pátého Martina Antoše, s nímž se do třetí řady kvalifikoval Štěpán Galáš. Do top 10 se dále prosadili Eliška Bábíčková, Josef Knopp, Filip Škorpík a Viktor Horák.

V neděli už nebylo v Chebu po vodě ani památky a celý program proběhl na suché trati. Do první finálové bodované jízdy odstartovali nejlépe Matěj Pavlíček a Michal Pražák, kteří si v průběhu prvních dvou kol vytvořili mírný náskok před pětičlennou skupinkou pronásledovatelů. Oba soupeři si na trati nedarovali ani centimetr prostoru a v nájezdu do třetího kola došlo ke změně na první pozici, když se Michal v první zatáčce šikovně natlačil pod Matěje. Vzájemného souboje vedoucí dvojice využila Terka Bábíčková, dotáhla se a ve čtvrtém z devíti kol se dokonce prosmýkla do čela. V nájezdu do šestého kola zkusil Terku atakovat Michal. Útok mu ale nevyšel a místo toho přišel o několik pozic, protože na čele v tu chvíli znovu jezdila velmi kompaktní šestičlenná skupinka. Do závěrečného kola najížděla na špici trojice Bábíčková, Knopp, Pražák, za nimi jel s mírným odstupem Pavlíček stíhaný dvojicí Czintula, Galáš.  Jenže poslední okruh pořadím hodně zamíchal. Terka ve finiši klesla až na čtvrtou pozici, zatímco z vítězství se radoval Michal Pražák s náskokem 476 tisícin sekundy před Pepou Knoppem. Na třetí příčku se vyhoupl Zalán Czintula. Matěj Pavlíček klesl na páté místo a těsně za ním dorazil do cíle šestý Štěpán Galáš. Až do poloviny závodu se v kontaktu s vedoucí skupinou držel také Martin Antoš, který pak trochu ztratil a do cíle dorazil nikým neohrožován jako sedmý. Celkově osmý Adam Kowalski zároveň zvítězil v hodnocení EASY 60 Mladí. První desítku zkompletovali devátá Eliška Bábíčková a desátý Lukáš Svoboda.

Od loňské sezony EASYKART 60 platí, že se startovní rošt pro druhou finálovou bodovanou jízdu zrcadlově obrací. To znamená, že jezdci, kteří do první jízdy startovali z pravé strany dráhy, se nyní staví doleva a naopak. Pole position tentokrát tedy patřilo Terce Bábíčkové, Matěj Pavlíček vyrážel z vnější strany. Po startu si nejlépe počínala Terka, která se usadila na čele vedoucí skupinky, v níž dále bojovali Matěj Pavlíček, Michal Pražák, Zalán Czintula a Pepa Knopp. Šestý jezdil s nepatným odstupem Štěpán Galáš. O vedení se rozpoutala obrovská bitva, jejímiž hlavními protagonisty byli Tereza, Michal a Matěj. V průběhu čtvrtého kola klesla Terka až na třetí příčku, v následujícím okruhu se ale vrátila před Matěje a v nájezdu na cílovou rovinku to zkusila i na nyní vedoucího Michala. Navzdory kontaktu oba situaci ustáli a dál pokračovali v nesmlouvavém duelu. V šestém kole se Pepa Knopp protlačil před průběžně třetího Matěje Pavlíčka, na výjezdu ze zatáčky, ale došlo ke kontaktu a Pepa klesl až na úplný chvost startovního pole. Po tomto souboji se čelní skupina v poslední třetině závodu roztrhala. Michal Pražák dál zuby nehty hájil vedení před Terezou Bábíčkovou, o třetí místo s odstupem bojovali Matěj Pavlíček a Zalán Czintula a dramatická byla také situace na dalších pozicích, když pátého Štěpána Galáše tři kola před cílem dojela čtveřice Adam Kowalski, Martin Antoš, Lukáš Svoboda, Eliška Bábíčková, Viktor Horák. Rozuzlení přineslo až poslední kolo. V jeho průběhu Tereza Bábíčková překonala Michala Pražáka a s náskokem 429 tisícín sekundy se radovala z vítězství. Zalán Czintula  projel pod šachovnicovou vlajkou  jako třetí, následován Matějem Pavlíčkem. Pavlíček, ale inkasoval třísekundovou penalizaci za to, jak si počínal ve výše zmíněném souboji s Knoppem, a ve výsledcích tudíž klesl na osmé místo. Na čtvrtou pozici se posunul Štěpán Galáš, za nímž do cíle dorazili Martin Antoš, Lukáš Svoboda a Eliška Bábíčková. Za penalizovaným Pavlíčkem ve výsledcích figurovali devátý Adam Kowalski, který zároveň obhájil dopolední vítězství v EASY 60 Mladí, a desátý Viktor Horák.

Po takto dramatických finálových jízdách slibovalo superfinále mimořádnou podívanou a nikoho nepřekvapilo, že bylo dalším pokračováním strhujících soubojů. Tereza Bábíčková a Michal Pražák si už po druhém kole vybudovali malý náskok před ostatními rivaly a soustředili se pouze na vlastní výkony. Ve třetím kole vystřídal Michal Terezu na první pozici, ale vydechnout si nemohl ani vteřinu. Po pěti z deseti kol, na která se superfinále jelo, kroužily na čele tři dvojice. Za Michalem a Terkou si to o třetí místo rozdávali Adam Kowalski a Zalán Czintula, souboj o pátou pozici byl záležitostí Josefa Knoppa a Lukáše Svobody. Matěj Pavlíček se po kolizi propadl až do hloubi startovního pole. O další umístění v první desítce soupeřila čtyřčlenná skupinka tvořená Eliškou Bábíčkovou, Štěpánem Galášem, Nikim Rausem a Frantou Blažíčkem. V sedmém kole se Terka dostala na první místo před Michala a v jednu chvíli se v zápalu boje dostala až na trávník. Michal kontroval v osmém kole, kdy se vrátil do čela, ale pořád ještě nebyl konec. Znovu rozhodovalo až závěrečné kolo a v něm vytáhla trumfy Tereza Bábíčková, která cílovou fotobuňku proťala o 153 tisícin sekundy (!) dřív než Michal Pražák. Do posledních metrů se bojovalo také o bronzový věnec. Ten si z Chebu nakonec odvezl Zalán Czintula, když čtvrtého Adama Kowalskiho dělilo od stupňů vítězů pouhých 84 tisícin sekundy! Po smůle ve druhé finálové jízdě si pátým místem v superfinále spravil náladu Pepa Knopp. Ve druhé polovině elitní desítky se seřadili Eliška Bábíčková, Franta Blažíček, Štěpán Galáš a Niki Raus. V EASY 60 Mladí se z vítězství radoval Adam Kowalski (celkově 4.) před Nikim Rausem (10.) a Tobiášem Wernerem (11.).

Na čele průběžného hodnocení šampionátu se po prvním podniku s 63 body usadila Terka Bábíčková, Michal Pražák jich v Chebu posbíral o dva méně. Třetí příčka patří Zalánu Czintulovi (49 bodů). V tabulce EASY 60 Mladí figuruje na první příčce Adam Kowalski s 16bodovým náskokem před Nikim Rausem. Třetí je Tobiáš Werner (46 bodů).

ŠKOLNÍ 50

V Chebu odstartovala také nová sezona třídy Školní 50. Tato kategorie i letos plní funkci přípravky nejmenších nadějí domácího motoristického sportu a výsledky v ní nejsou tím nejdůležitějším. Přestože je důraz kladen hlavně na to, aby se děti naučily ovládat závodní techniku, dokázaly se bezpečně pohybovat na trati a vstřebaly pravidla, i tady se ve třech pětikolových jízdách srdnatě bojovalo. U závodnic a závodníků, kteří ve Školní 50 startují už několikátou sezonu, byl navíc patrný výkonnostní růst. Což jen dokládá, že v dětském motorsportu nelze nic uspěchat a je potřeba jít pěkně krok za krokem. O tom, že dětské motokáry stále táhnou, svědčí rozšíření startovního pole třídy Školní 50, v níž se na západě Čech představilo 17 závodníků a závodnic.

Nejrychlejším časem v sobotní kvalifikaci si pole position pro první finálovou jízdu zajistil Jan Endl, ale start se nejvíc povedl Valteru Vlkovi, který se ze třetí pozice prosmýkl až do čela. Honzíkovi Endlovi to však v Chebu opravdu jelo a do třetího kola už najížděl jako leader. Do cíle dorazil s více než sekundovým náskokem před Valterem, třetí byl Tom Filipenský, čtvrtý skončil Honza Čermák. Kouzelnou bitvu o pátou příčku sváděli až na cílovou čáru Verunka Antošová a Timo Bílek. O 27 tisícin sekundy byla nakonec rychlejší Verunka.

Honza Endl jasně dominoval i druhé finálové jízdě. Hned po startu se ujal vedení a v dalším průběhu postupně zvyšoval svůj náskok, který v cíli činil 2,267 sekundy. Druhou příčku obsadil Honza Čermák. O třetí místo téměř po celý závod bojovala trojice Maximilián Karhan, Tomáš Rosypal, Veronika Antošová. Max svým soupeřům v závěru trošku ujel, ovšem Tom s Verunkou nepolevovali až do konce. Pomyslná bramborová medaile připadla Tomu Rosypalovi, Verunka byla znovu pátá.

Také v superfinále si pro vítězství dojel Honzík Endl, byť to měl tentokrát o něco složitější. Po polovině závodu se na něj dotáhl Honzík Čermák, který byl nakonec jen 0,426 s pomalejší. Třetí příčku v těsném souboji uhájil Antonín Tomáš Brančík. A s kým že se musel Toník o bronz poprat? Pokud tipujete Verunku Antošovou, pak hádáte správně! Malá závodnice v Chebu vybojovala čtvrté  místo v superfinále a dvě  pátá místa ve finálových jízdách.

Po dlouhé zimní přestávce nabírá sezona EASYKART rychle obrátky. Na další podnik domácího šampionátu proto nebudeme čekat dlouho. Naděje domácího motoristického sportu znovu poměří své síly už za necelé tři týdny (29. až 31. května) na okruhu ve Vysokém Mýtě.  Kompletní výsledky závodu jsou zde, průběžné pořadí šampionátu najdete zde.  Atmosféru závodu přiblíží naše fotogalerie obohacená o snímky Rostislava Podhory.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.