Písek znovu zamíchal pořadím na čele EASYKART 60

JK1_2904 Na konci června zamířil kolotoč domácího šampionátu EASYKART do Písku. Jihočeská trať hostila třetí závod tříd EASYKART 60 a Školní 50, kterým se sezona přehoupla do své druhé poloviny.

„Šedesátky“ byly znovu třídou s nejpočetnějším zastoupením a stále tak zůstávají jasnou jedničkou na poli přípravy budoucích úspěšných závodníků. Pochopitelně nejde jen o množství, ale hlavně o kvalitu. O ní však po letech fungování projektu EASYKART vypovídají  nejlépe výsledky někdejších odchovanců. A nemusíme chodit daleko. Stačí se podívat, jak v Písku dopadla nejprestižnější kategorie domácího motokárového šampionátu NKZ. Ve výsledcích superfinále figurují v první pětce hned čtyři jezdci, kteří v uplynulých letech prošli projektem EASYKART:  vítězný Jan Midrla, třetí Dominik Javůrek, čtvrtý Jakub Talaš a pátý Dominik Stříteský. Není pochyb, že i ze současných pilotů a pilotek EASY 60 se někteří vydají v jejich stopách.

EASYKART 60

Ve třídě EASYKART 60 byly k vidění strhující bitvy v obou finálových jízdách i v superfinále. „Šedesátky“ tak znovu potvrdily, že jsou pro malé závodníky a závodnice skvělou školou. Díky identické technice zde záleží především na jezdeckém umění, což na náročné písecké trati platí dvojnásob. (fotogalerii a link na výsledky najdete na konci příspěvku)

V sobotním měřeném tréninku se blýskl Zalán Czintula, který si poprvé v EASY 60 zajistil pole position, když o pouhých 18 tisícin sekundy porazil leadera šampionátu Michala Pražáka. Minimální ztrátu měli také třetí Tereza Bábíčková (+ 0,073 s) a čtvrtý Matěj Pavlíček (+ 0,091 s). Za pátým Lukášem Svobodou se umístil Adam Kowalski, jenž byl zároveň nejrychlejší v hodnocení EASYKART 60 Mladí. O vyrovnanosti startovního pole „šedesátek“ vypovídá i to, že prvních deset pilotů a pilotek dělila ve výsledcích kvalifikace na osychající trati méně než sekunda.

Ve skvělé formě pokračoval Zalán Czintula i v neděli dopoledne, kdy byla na programu první finálová jízda. Po startu se ujal vedení, o které ho sice ve druhém kole připravila Tereza Bábíčková, ovšem Zalán se mladé závodnice, kombinující letos domácí šampionát s mnoha zahraničními starty, držel jako klíště. Ale i na dalších místech to byla bitva jako řemen. Prakticky až do poloviny závodu bojovala o třetí až dvanáctou pozici kompaktní desetičlenná skupina, v níž si to mezi sebou rozdávali Matěj Pavlíček, Michal Pražák, Štěpán Galáš, Lukáš Svoboda, Adam Kowalski, Martin Antoš, Michelle Jandová, Eliška Bábíčková, František Blažíček a Zdeněk Pošusta. O konečném pořadí rozhodovalo až závěrečné kolo. V něm udeřil Zalán, který se prosmýkl před Terezu a s náskokem pouhých třech desetin sekundy si dojel pro první vítězství sezony. Terka skončila druhá. Od pátého z osmi kol, na něž byly obě finálové jízdy vypsány, se boj o třetí místo stal záležitostí Michala Pražáka a Matěje Pavlíčka. V tomto případě rozhodovalo předposlední kolo, kdy se Matěj dostal před Michala a bronz už dokázal uhájit až do cíle. Velmi vyrovnaná zůstávala situace na dalších pozicích. Pátý Štěpán Galáš projel pod šachovnicovou vlajkou těsně před šestým Lukášem Svobodou a sedmým Adamem Kowalskim, který zároveň triumfoval v kategorii EASY 60 Mladí. První desítku zkompletovali Michelle Jandová, Franta Blažíček a Zdeněk Pošusta. V EASY 60 Mladí se kromě vítězného Kowalského na pomyslné stupně vítězů probojovali druhý Niki Raus (celkově 13.) a třetí Štěpán Petrželka (14.).

Na startu druhé finálové jízdy si závodníci a závodnice v každé řadě startovního roštu vzájemně prohazují pozice. Kdo ráno startoval zprava, jede tentokrát zleva a naopak. Pole position tedy nyní patřilo Michalu Pražákovi, Zalán Czintula vyrážel z druhého místa. Vítěz kvalifikace ale neudržel nervy na uzdě, start tak zvaně ulil, za což po závodě musel přijmout penalizaci. Ale nebyl sám, komu začátek závodu nevyšel podle představ. V nájezdu do šikany v horní části tratě došlo v prvním kole ke strkanici, do níž se zapletli Matěj Pavlíček, Michal Pražák, Štěpán Galáš a někteří další. Zatímco pro Galáše závod skončil, Pavlíček s Pražákem mohli pokračovat, ovšem na úplném chvostu startovního pole. Na čele mezitím suverénně kralovala Terka Bábíčková. Pilotka týmu Spirit Racing se hned v prvním kole usadila na první pozici a od té chvíle decimetr po decimetru zvyšovala svůj náskok. Na druhé místo se v prvním kole prosmýkl Lukáš Svoboda, který musel chvíli čelit náporu ze strany Zalána Czintuly, ale od čtvrtého kola dokázal také on zbytku pole poodjet. Zalán kroužil osamoceně na třetí pozici. Zajímavý tak byl především souboj pětičlenné skupinky na čtvrtém až devátém místě, kterou vodila Míša Jandová následovaná Martinem Antošem, Adamem Kowalskim, Frantou Blažíčkem a Filipem Škorpíkem. Pro vítězství ve druhém finále si s přehledem dojela Terka Bábíčková s náskokem 1,8 sekundy před Lukášem Svobodou. Body za třetí místo získala Míša Jandová, která do cíle přivedla čtvrtého Adama Kowalského (vítěz EASY 60 Mladí), pátého Martina Antoše, šestého Filipa Škorpíka a sedmého Frantu Blažíčka. Pětisekundová penalizace za „ulitý“ start odsunula Zalána Czintulu na osmou příčku. Krásný souboj až do posledních metrů svedli o deváté místo Zdeněk Pošusta a Tom Novák. V poslední zatáčce a na cílové rovince byl nakonec o chloupek rychlejší Tom, jenž byl zároveň druhý mezi Mladými. Třetí místo v EASY 60 Mladí obsadila celkově dvanáctá Péťa Bábíčková.

Díky výtečné bilanci z obou finálových jízd (první a druhé místo) patřilo pole position na startu superfinále Terce Bábíčkové. A ta neponechala nic náhodě. Hned po startu se ujala vedení a stejně jako ve druhé jízdě měla i průběh superfinále naprosto ve svých rukou. Bojovalo se tedy znovu až za jejími zády. Do poloviny závodu se znovu jednalo o bitvu deseti jezdců: Lukáš Svobody, Michala Pražáka, Zalána Czintuly, Matěje Pavlíčka, Martina Antoše, Michelle Jandové, Adama Kowalského, Štěpána Galáše, Filipa Škorpíka a Franty Blažíčka. V šestém z deseti kol dokázal ostatním trošku poodjet Lukáš Svoboda, jenž si tudíž dojel pro druhé místo se ztrátou 4,3 sekundy na vítěznou Terezu. Třetí skončil Matěj Pavlíček (+ 5,3 s) těsně následovaný čtvrtým Zalánem Czintulou a pátým Michalem Pražákem. Martin Antoš se v posledním kole dostal před Štěpána Galáše a získal body za šestou příčku, zatímco Štěpán klesl  za Adama Kowalského a do cíle dojel jako osmý. Elitní desítku zkompletovali Franta Blažíček a Míša Jandová. V kategorii EASY 60 Mladí suverénně zvítězil celkově sedmý Adam Kowalski, druhý skončil Tom Novák (celkově 15.) po vzájemném souboji s třetím Štěpánem Petrželkou (16.).

Výsledky píseckých závodů znovu zamíchaly pořadím šampionátu. Terka Bábíčková dokázala smazat 38bodové manko, s nímž na jih Čech přijížděla, a vrátila se do čela průběžného hodnocení. Michal Pražák je nyní se čtyřbodovou ztrátou druhý. Zalán Czintula se posunul na třetí příčku, Lukáš Svoboda poskočil ze šesté na čtvrtou pozici, zatímco Štěpán Galáš klesl ze třetí na pátou pozici. Třída EASYKART 60 Mladí měla ve všech devíti jízdách, které se letos v rámci šampionátu uskutečnily, pouze jediného vítěze. Adam Kowalski zatím nenašel přemožitele a suverénně tudíž vede i průběžnou klasifikaci. Druhé místo udržel i po Písku Niki Raus, jeho náskok před třetím Tomem Novákem se však ztenčil z dvaceti na šest bodů.

ŠKOLNÍ 50

V Písku pokračovala také sezona třídy Školní 50, která je především jakousi školičkou, v níž ještě zdaleka nezáleží na tom, jak komu jede motokára, ale hlavně na tom, kolik se toho děti dokážou naučit a jaké dělají pokroky. I to je důvod, proč po závodě všichni dostávají stejné ceny. Tady zkrátka nejde o umístění, ale o to, aby malí závodníci a závodnice byli co nejlépe připraveni na svou další kariéru. A jak všichni víme, v motoristickém sportu už to tak chodí, že jste jednou nahoře a jednou dole. Proto je dobré, pokud si děti už na začátku své cesty osahají, jak chutná úspěch i porážka, a zjistí, že cesta dopředu vede hlavně přes poctivou práci a postupné zlepšování. Právě tohle se jim bude v dalších letech ještě mnohokrát hodit.

V první finálové jízdě předváděla souboje přesně v duchu této třídy trojice Tom Rosypal, Verunka Antošová, Honzík Čermák, která se od prvního do posledního kola přetahovala o třetí až pátou pozici. Pohled na ně bavil všechny přihlížející a musel bavit i samotné protagonisty souboje. Po diskvalifikaci Valtera Vlka, jehož motokára neodpovídala technickým předpisům, se vítězem první jízdy stal Tomáš Filipenský. Za ním dojela už zmíněná trojice. Druhé místo obsadil Tom Rozsypal, třetí byla Verunka Antošová, čtvrtý skončil Honzík Čermák.

Ve druhé finálové jízdě jsme byli svědky hezké bitvy o vítězství, když s Valterem Vlkem dokázal po celou dobu držet krok Timo Bílek. Timo po většinu závodu dokonce vedl, ale v posledním kole se před něj Valter přeci jen dostal. Oba však v cíli dělilo jen šest desetin sekundy. Pro třetí místo si dojel osamocený Honzík Čermák, čtvrtý skončil Max Karhan, jenž v posledním kole udolal  Verunku Antošovou.

Superfinále nabídlo v závěru velkou bitvu o třetí místo, jejímiž malými velkými hrdiny byli Timo Bílek, Honza Čermák, Tomáš Rosypal a Verunka Antošová. V cíli je dělilo pouhých šest desetin sekundy. Právě v takových soubojích děti jezdecky zrají a nevadí, že se ve výsledcích tito závodníci seřadili od třetího do šestého místa až za Vlkem a Filipenským, kteří po celou dobu kroužili s rozestupem osamoceně na čele.

Sezona EASYKART 2015 vstupuje do své rozhodující části. Po letních prázdninách se bude o další body bojovat na konci srpna v Sosnové. Po Písku se situace na čele tabulky EASYKART 60 hodně srovnala, ale velký boj lze očekávat i o další umístění v první desítce. A dramatický určitě bude i souboj o medailové pozice v EASYKART 60 Mladí. Není  proto pochyb, že i na podzim se máme na co těšit.
Kompletní výsledky závodu najdete zde, fotogalerii níže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.