Předposlední podnik šampionátu Easykart 2016 v Písku přinesl dramatickou podívanou a tři různé vítěze

Easy60_PisekPo  letních prázdninách hostil čtvrtý podnik pětidílného seriálu  šampionátu  Easykart 2016  Autodrom v Písku. Zdejší členitý okruh je skrytý v lese na Hradišti a je velmi náročný jak na fyzickou kondici, tak na techniku. Píseckému  okruhu přezdívají závodníci „ české Spa-Francorchamps“, nebo také „zelené peklo“.  Jako lídr průběžného pořadí kategorie Easykart 60 přijížděl na jih Čech Adam Kowalski a to pouze s dvoubodovým náskokem před Martinem Antošem, v Easykart 60-Mladí zatím patřila sezóna suverénnímu Tobiášovi Wernerovi. Ve třídě Školní 50 hájil vedení Dominik Huráb.

Easykart 60 – měřený trénink

V měřeném tréninku Easykart 60 byl nejrychlejší  Josef Knopp před Karlem Kováčem. Druhou řadu na startovním roštu vybojovali  Martin Antoš a Adam Kowalski. Pátý nejrychlejší čas absolutně zaznamenal nejúspěšnější zástupce kategorie „mladí“ Tobiáš Werner, druhý mezi mladými byl Jindřich Pešl a třetí Nicolas Musil.

Easykart 60 – 1. finálová jízda

V úvodní finálové jízdě Easykart 60 nastalo pořádné drama hned po startu. Za vedoucí dvojicí Kováč – Knopp najížděli do první zatáčky bok po boku Adam Kowalski, Tobiáš Werner a Martin Antoš. Drobný kontakt v tlačenici rozjel řetězovou reakci, po níž Martin Antoš vylétl z trati daleko do trávy. Na kolizi doplatil velkou ztrátou také Adam Kowalski.

Josef Knopp využil nejvýhodnější startovní pozice a udával tempo, ale jen do chvíle, kdy mu po divokém skoku přes obrubník v šikaně na kopci spadl řetěz. Rázem bylo po vítězných nadějích.

Vedení se tak ujal Karel Kováč, jehož největším soupeřem byla po odpadnutí výše zmiňovaných rivalů Michelle Jandová. Míša předvedla rychlou a agresivní jízdu doplněnou mnoha útoky na první příčku. Kováč si s dotírající soupeřkou a několika šťouchanci poradil a dojel si pro letošní druhé vítězství pod hlavičkou MČR. O stupně vítězů srdnatě bojoval také Zalán Czintula, ale vypověděla mu službu motokára ( voda v benzínu).  V hodnocení „mladí“ byl  nejúspěšnější Tobiáš Werner, před  Nicolasem  Musilem a  Jindřichem Pešlem. (pro pokračování reportáže klikněte na “ zobrazit příspěvek“)

Easykart 60 – 2. finálová jízda

Ve druhém závodě absolvovalo  startovní  pole Easykart 60 první kolo bez potíží. Vítěz kvalifikace Pepa Knopp tentokrát startoval v rámci pravidel o vyměňování pozic v jednotlivých řadách roštu z méně výhodného místa, přesto po několika stovkách metrů vedl. Karlu Kováčovi, který s ním najížděl do první zatáčky bok po boku, totiž start nevyšel a v šikaně na kopci klesl na třetí příčku. Nedlouho poté se Kája propadl po výletu do trávy až na místo dvanácté.

Martinu Antošovi start naopak vyšel, ze čtvrté pozice se rychle prokousal na druhou za Josefa Knoppa. Tím jeho postup vpřed nekončil, ve druhém kole Martin úspěšně zaútočil na lídra závodu a převzal vedení, které udržel až do cíle. Za jeho zády probíhala vyrovnaná bitva o zbývající pozice. Knopp působil jako nedobytná pevnost a odolával náporu Kowalského, Czintuly  a posléze i Michelle Jandové.  Cílovou pásku proťala trojice Knopp, Czintula a Kowalski s rozdílem pouhých dvou desetin vteřiny. Za nimi dojel osamocený Tobiáš Werner coby vítěz Easykart 60 – mladí, následován opět Nicolasem  Musilem a  Jindřichem Pešlem.

Easykart 60 – Superfinále

V součtu kvalifikace a finálových jízd posbíral nejméně trestných bodů Adam Kowalski a tak právě on startoval do superfinále z nejvýhodnější pozice. Druhý vyrážel Karel Kováč a třetí Michelle Jandová. Před  superfinále  přecházela  nad Pískem tmavá mračna a na trať se začal snášet lehký déšť,  chování motokár, ale výrazněji neovlivnil.  Start se povedl nejlépe čtvrtému Martinu  Antošovi, který se v prvním kole  propracoval do vedení.  V průběhu superfinále se na čele ustálila trojice Antoš, Kowalski a Kováč, která začala ostatním ujíždět. Druhou skupinku vedla čtvrtá Jandová, jež měla plné ruce práce s Knopem a Czintulou.  Hlavní závod probíhal v poklidnějším duchu než předchozí dvě finálové jízdy a dramatický byl až samotný závěr.  Za vedoucím Kowalskim se Antoš prakticky celý závod snažil překonat  druhého Kováče, nenašel však prostor, kudy by se dostal dopředu. K souboji na ostří nože došlo prakticky v posledním možném místě pro předjíždění, v  šikaně před cílem. Antoš se dostal vedle Kováče, ale po kontaktu skončil v hodinách a nakonec i v bariéře, ale cílem ještě stihl projet jako třetí. Superfinále tedy bylo vítězné pro Adama Kowalského před Karlem Kováčem.

Tobiáš Werner v závěru proklouzl před Knoppa a slavil páté místo, v Písku tak mezi „mladými“ zaznamenal stoprocentní úspěch a plný počet bodů do hodnocení své kategorie. Druhý byl opět Nicolas  Musil před  Jindřichem Pešlem.

Průbězné pořadí po závodech v Písku

Tři závody v Písku Easykart 60 přinesly tři různé vítěze a napínavý  průběh víkendu. Přesto podal nejvyrovnanější výkon lídr průběžného pořadí Adam Kowalski a především díky triumfu v superfinále navýšil svůj náskok v tabulce na 17 bodů před Martinem Antošem. Zalán Czintula poskočil na třetí příčku před Josefa Knoppa. Situace je otevřená a rozhodne až poslední závod a škrtání nejhorších  výsledků ve Vysokém Mýtě o víkendu 24. až 25. září.

Hodnocení Easykart 60 – mladí vede Tobiáš Werner, který vyhrál v Písku na Hradišti všechny závody a už potřetí z dosavadních čtyř víkendů získal plný počet bodů. Tobiáš má k dobru před Nicolasem Musilem 51 bodů, přičemž v Mýtě jich bude k dispozici 70. Třetí Jindřich Pešl je o dalších 14 bodů za Musilem a tak bude dramatičtější souboj především o celkové stříbro.

Školní 50 – 1. finálová jízda

V kategorii Školní 50 vyrážel vstříc první finálové jízdě z první řady po vyhrané kvalifikaci Radek Svoboda společně se Samuelem Matějkou. Svoboda výborně odstartoval z pole-position a navíc mu skvěle vyšlo první kolo, po němž si vypracoval výrazný náskok. Radkova výhoda však přišla vniveč při předjíždění pomalejších jezdců o kolo zpět, Matějka se okamžitě dotáhl a do těsného kontaktu se dostal také lídr průběžného pořadí Dominik Huráb, který po technickém problému v  kvalifikaci dotahoval čelo z posledního místa. Radek Svoboda se po 4 kolech nakonec radoval z vítězství před Samuelem Matějkou a Dominikem Hurábem. Tato trojice projela pod šachovnicovou vlajkou s těsným rozdílem 0.661s

Školní 50 – 2. finálová jízda

Už v první jízdě předvedl kvalitní stíhací jízdu z chvostu pole Dominik Huráb, ve druhém závodě ji ještě vylepšil a triumfoval, druhý projel cílem  Samuel Matějka a stupně vítězů doplnil Radek Svoboda.

Školní 50 – Superfinále

Také samotné superfinále třídy Školní 50 se stalo kořistí Dominika Hurába, jenž navázal na předchozí vítězství a nejcennější trofej převzal rovněž v hlavním závodě. Podle výkonů z předchozích jízd určil bodový systém Dominikovi start ze čtvrtého místa na roštu. Huráb se hned v prvním kole ujal vedení a začal všem ujíždět. Stříbro bral v Supefinále Samuel Matějka a bronz Radek Svoboda, ten je největším rivalem Dominika v průběžném pořadí a před posledním podnikem na něj ztrácí 27 bodů.

Zatímco školní rok pomalu začíná, další zajímavá sezona projektu EASYKART spěje rychle do finále. Jak vše dopadne, to se dozvíme ve dnech 24. až 25. září na okruhu ve Vysokém Mýtě…

Kompletní výsledky závodu najdete zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.