MČR Vysoké Mýto

Autodrom ve Vysokém Mýtě přivítal o prvním prázdninovém víkendu jezdce obou tříd Easykart v rámci druhého podniku MČR motokár. Velkým soupeřem jezdců a všech účastníků  závodu bylo doslova tropické vedro s teplotami blížícími se 40°C!
Vysoké teploty a nagumovaná trať prověřily dokonale připravenost jezdců a jejich mechaniků.  Pro jízdu na „gumě“ jsou důležité zkušenosti, ale velkou roli hraje také dobrá fyzička. Neméně důležité pak bylo nastavení tlaku v pneumatikách a   správné seřízení karburátoru. Snaha o ochuzení směsi byla účinná ve chvíli, kdy motor pracoval v plném výkonu. Jenže při startovní proceduře a v zaváděcím kole způsobila chudá směs nejeden problém a zamíchala pořadím.
Sobotní kvalifikace
Na startu třídy Easykart 60 chyběl z důvodu nemoci  vedoucí jezdec průběžného pořadí Zdeněk Tlachač a ze stejného důvodu nepřijel také šestý v průběžném pořadí Jan Janovský. Šedesátky byly v měřeném tréninku velmi vyrovnané. Dokazuje to skutečnost, že prvních deset jezdců dosáhlo svých časů v rozpětí jedné vteřiny! Přesto se o největší vzrušení postarala Nela Mičánková, která v závěru kvalifikace zajela čas 52.992 a odsunula „pány závodníky“ na druhou kolej. Její vítězný čas  přirozeně vzbudil velký zájem ostatních týmů, tak jako to bylo v loňskému poslednímu mistrovskému závodu. Jen s rozdílem necelé desetiny sekundy si dojel pro druhé místo na startu Dominik Smejkal, následován Alexem Legnarem a Dominikem Stříteským. A právě posledně jmenovaný měl při neúčasti Zdeňka Tlachače velkou šanci vyhoupnout se při dobrém výsledku do čela celkové klasifikace třídy Easy 60.
Ve třídě Easykart 50 trénink již první sobotní tréninkové jízdy naznačily pravděpodobný průběh celého víkendu. Sobotní kvalifikaci ovládlo trio Maciej Banás, Martin Antoš a Antoni Kucharski, které dokázalo kroužit na trati v rozmezí jedné sekundy! Jezdci si okusili tropickou teplotu pod svými kombinézami a přilbami, ale nebyli sami. Bohužel díky dopolední absenci odtahového vozu si na dno svých sil sáhli také někteří mechanici, kteří museli tlačit nefunkční káry svých svěřenců z nejvzdálenější části trati až do depa! Své by o tom mohli vyprávět například Tomáš Novák nebo Zdeněk Králík.. Páni pořadatelé, příště se polepšete prosím!        

Nedělní warm up a bodované jízdy
I přes dodržování pitného režimu mělo pár jezdců během noci zvýšenou teplotu.  V ranních warm-up jízdách už byli, ale všichni fit a souboje na trati tak mohly začít. Zahřívací rozjížďku třídy Easy 60 ozdobil nejlepším časem 53:264 Dominik Stříteský. V „padesátkách“ se opět nejlépe zahřálo známé trio z měřáku Banás –Antoš – A.Kucharski . Jejich motokáry však ráno podle časů nepatrně zpomalily.

Krátce před půl desátou dopolene začala první bodovaná jízda třídy Easy 60. Během dvou zahřívacích kol před letmým startem měla technické problémy Kateřina Nováková. Její motokára sužovaná zřejmě chudou směsí paliva se nakonec umoudřila, ale i tak se Kátě nepovedlo vrátit se zpět na svou 12. pozici na startu. Po opakovaném startovním manévru a zhasnutí červených světel se na špici pole rozhořel boj o jeho vedení. Už v první šikaně skončil svoji  jízdu Jan Šiller s č. 68. Mezitím se na čele vytvořila pětičlenná skupina v pořadí Stříteský, Legnaro, Mičánková, Galáš a Kouřil. Skvělý start měl tedy Dominik Stříteský, naproti tomu Mičánková vedoucí pozici ztratila a navíc musela odolávat na třetím místě intenzivnímu tlaku Jáchyma Galáše. V třetině bodované jízdy se Galáš nezachoval ke slečně soupeřce příliš galantně a vytlačil jí mimo stopu. Pole se pak  roztrhlo na vedoucí dvojici Stříteský-Legnaro, kterou s odstupem sledoval Galáš. Za jeho zády sváděla souboj Mičánková s Kouřilem. Smolné „hodiny“ předvedl  Czintula, který se rázem propadl do třetí desítky jezdců na trati. V pátém kole došlo k dramatické situaci poté, co se Mičánková s Kouřilem dotáhli na Galáše.  Při vzájemném souboji  došlo k dalšímu kontaktu Jáchyma a Nely  a bohužel pro premiantku měřeného tréninku to znamenalo nedobrovolný výlet mimo trať a propad až na 11. místo. V kategorii Mladí jezdil velmi rychle  František Blažíček a přes závěrečný tlak Adama Králíka v tomto hodnocení zvítězil. Velmi zajímavé souboje o pozici v top 5 probíhaly  mezi  Dominikem Smejkalem, Monikou Podhradskou  a Katkou Novákovou, která  po úvodních technických problémech opravdu „zatáhla“.  Obě rychlé slečny nedarovaly vítězi druhé jízdy z Chebu Smejkalovi ani centimetr trati. Jenže na špici zatím pokračoval souboj o vítězství. V sedmém kole si Legnaro vyšlápl na Stříteského a dostal se do čela. Pak se, ale  do jejich souboje  připletli  jezdci o kolo zpět a  vše bylo zase při starém – motokára č.62 opět vedla startovní pole a to i přes Alexův neustávající tlak. Dvě kola před cílem závod předčasně skončil pro Adama Králíka, který po kolizi ohnul rozetu a spadl mu řetěz. Pořadí v cíli tedy bylo: Stříteský, Legnaro a Kouřil, který v posledním kole předjel Galáše.

Start první bodované jízdy Easy 50 trénink proběhl ukázkově, ale Martin Antoš chyboval v taktice při nájezdu do první zatáčky, kde měl velkou šanci být lídrem startovního pole. Nestalo se tak a v průjezdu prvním kolem bylo pořadí Antoni Kucharski, Martin Antoš a Macej Banás. Čtvrtou pozici hájil Tomáš Novák před silnou skupinou  pronásledovatelů  Maksymillianem Kucharskim, Adamem Kowalskim a Kacperem Sztukou. V průběhu této jízdy naznačil Antoš několikrát útok na vedoucí pozici. Rovinky více seděly Kucharskemu, ale v technických pasážích byl jasně rychlejší český závodník.  V nájezdu do čtvrtého kola se  Antoš rozhodl zaútočit na Kucharskeho v šikaně za cílovou rovinou. Zpočátku se zdálo, že bude úspěšný, ale ve vlásence nakonec došlo ke vzájemnému kontaktu. Antoš se dostal do vedení, ale v zádech měl okamžitě  Banáse a na třetí místo se propadl  Kucharski. Za vedoucí trojicí srdnatě bojovalo několik jezdců ve skupině, především Maksymillian Kucharski, Kowalski, Novák a Sztuka. V posledním kole se dostal před Antoše rychle jedoucí Banás, ale Martin se nevzdal a před diváckou tribunou hlasitě podporován českými fanoušky se v posledním kole pokusil výsledek zvrátit ve svůj prospěch. To se mu nepovedlo a navíc ještě dostal 5 sekundovou penalizaci za zmíněný předjížděcí manévr s  Kucharskim. Traťoví komisaři byli neúprosní, i když záznam z kamery na motokáře Martina Antoše jeho míru zavinění nepotvrdil. Pořadí první bodované jízdy bylo tedy po zmíněné penalizaci: Banás, Antoni Kucharski a Antoš. Následovala ještě zevrubná technická kontrola motorů, která však na tomto  pořadí již nic nezměnila.

Odpolední druhá bodovaná jízda Easy 60 přinesla technické problémy v zahřívacím kole hned několika jezdcům. Po startu došlo v první šikaně k několika vzájemným kontaktům a během úvodního kola museli odstoupit František Blažíček a Kateřina Novákové. Čelo závodu bylo zatím tvořeno šesticí jezdů. Nela Mičánková udržela po startu vedoucí pozici a byla pronásledována Legnarem, Stříteským, Galášem, Smejkalem a Šillerem.  A byl to právě Jan Šiller, který se ve druhém kole propadl po kolizi na 9. místo, ale srdnatě dál bojoval o návrat mezi nejlepší. V tu dobu už byl v boxech s problémy Zolan Czintula. Na čele se stále držela Mičánková v těsném kontaktu s dvojicí Legnaro a Stříteský. A všichni tři předváděli nádherné souboje v horní vlásence při sjezdu k tribuně. Na co dívat bylo také ve středu pole, kde sedm jezdců bojovalo o místo v první desítce. V polovině závodu zaútočil Stříteský na Mičánkovou a byl to úspěšný atak. Šanci vycítil i Legnaro a byl také úspěšný. Nela  musela následně bojovat ještě s Dušanem Kouřilem. V tomto tvrdém souboji však  jednoznačně uspěla. Alex Legnaro byl při chuti a tak v závěru druhé bodované jízdy doslova zvedl na nohy přihlížející publikum, když zaútočil na vedoucí pozici Stříteského. Z úspěšného útoku se radoval jen několik stovek metrů, protože Dominik Stříteský se nedal a vrátil se definitivně do vedení. V cíli tedy bylo pořadí: Stříteský, Legnaro, Mičánková. Velmi vyrovnaně jel celý víkend také vítěz hodnocení Mladí Vojtěch Kůrka.  Po skončení závodu se na motokáry vrhli technici a první tři v cíli si odnesli motory v „nůši“ tzn. důkladně rozebrané a zkontrolované. Tento v Itálii běžný postup je nejlepší odpovědí pro případné pochybovače, kteří vidí za dobrými výsledky více než trénink a píli.

Následovala druhá bodovaná jízda Easy 50 trénink a v ní si Martin Antoš raketovým startem  vytvořil náskok před Antoni Kucharskim, Maciejem Banásem a Maksymillianem Kucharskim.
Velmi krásné souboje jsme zaznamenali ve středu pole mezi Adamem Kowalskim, bratrem Kateřiny Novákové Tomášem, stejně tak jako mezi bratrem Nely Mičánkové Jakubem a Hubertem Laskowskim. Hodně byl vidět také  Ondřej Frede. Inu mladí elévové kartingu dělají velké pokroky a začínají zostra tlačit na pilu. Blížil se závěr bodované jízdy a Martin Antoš začal ztrácet náskok před Antoni Kucharskim. V posledním kole bodované jízdy  přišla zadní táhlá rovina a tam se bohužel pro Martina prosadila o trochu rychlejší motokára soupeře. I přes úpornou snahu vrátit se zpět do vedení,  se musel v cíli Martin Antoš opět sklonit před svým rivalem Antoni Kucharskim.  Po dojezdu došlo i na slzy v očích mladého českého jezdce, kterého přišli utěšit oba rodiče. Takový je sport… Martine, hlavu nahoru! Příště to vyjde!
Pro úplnost pořadí v cíli: A. Kucharski, Antoš a Banás.

Sečteno a podtrženo
Druhý podnik MČR ve Vysokém Mýtě přinesl v obou třídách seriálu Easykart velmi zajímavou podívanou. Třídu Easy 60 vyhrál celkově po vyzrálém výkonu v obou bodovaných jízdách Dominik Stříteský a připsáním 50 bodů se  vyhoupl do čela průběžného pořadí. Skvěle zajel také Alex Legnaro a dvě druhá místa mu přinesla stejně hodnotnou pozici i v celkové klasifikaci. Ze třetího místa se po právu může radovat Dušan Kouřil, který se v součtu bodů dostal před vítězku kvalifikace Nelu Mičánkovou. Kouřilovi patří také třetí místo celkově. V Mladých se celkově nejlépe umístil Vojtěch Kůrka před Františkem Blažíčkem a Patrikem Arnoštem. Průběžně v Mladých stále vede Adam Králík před  Arnoštem a  Blažíčkem.
V kategorii Easy 50 trénink si dojel  Antoni Kucharski pro víkendový „double“ před  Maciejem  Banásem a trojici uzavírá náš „bojovník“ Martin Antoš. Ten však i nadále kraluje průběžnému pořadí  Easy 50 před bratry Antoni a Maksymillianem Kucharskimi.

 Kompletní výsledky závodu najdete zde. Záznam televizního Světa motorů najdete zde, naší fotogalerii najdete zde, fotografie Davida Lubojackeho zde

Příští závod MČR se jede 11.- 12. srpna na okruhu v Sosnové            

.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.