Katka Nováková přeťala vítěznou sérii Alexe Legnara

Účastníci Národního poháru při MČR v kartingu v kategoriích EASYKART 50 a EASYKART 60 se přeci jen dočkali. Třetí dostaveníčko sezony se obešlo prakticky bez deště. V Sosnové u České Lípy se na počátku června závodilo za slunečného počasí a na suché trati; zmoklo jen závěrečné vyhlášení vítězů a balení. Ovšem jedna věc se ve srovnání se dvěma předchozími podniky v Chebu a ve Vysokém Mýtě neměnila: třída EASYKART 60 byla znovu ozdobou celého víkendu! Startovní pole „šedesátek“ bylo také tentokrát nejpočetnější ze všech tříd a obě bodované jízdy nabídly napínavou podívanou od prvních až do posledních metrů. Kvalitní závodnickou školu pak představovaly i souboje ve třídě EASYKART 50.

V sobotu odpoledne byl na programu nejprve měřený trénink EASYKART 50. Výkony z předchozího průběhu sezony pasovaly do role malých velkých favoritů Tomáše Nováka a Elišku Bábičkovou. Oba svou roli stoprocentně potvrdili a bitva o pole position se stala výhradně jejich záležitostí. Letos podruhé se z nejrychlejšího času radoval Tomáš Novák, který byl o 0,176 sekundy rychlejší než jeho soupeřka. Start z druhé řady si zajistili Jiří Kotouč a Matvey Sonkin, v jehož případě se jednalo o nejlepší kvalifikační výsledek sezony. Třetí řada patřila Michelle Jandové a Janu Píchovi. Elitní desítku zkompletovali Matěj Matuška, Jakub Mičánek, Michal Nápravník a Tereza Slámová.

Pokud se v případě „padesátek“ dalo před kvalifikací hovořit o dvou favoritech, před měřeným tréninkem EASYKART 60 byla situace naprosto odlišná. Na nejpřednější příčky mohla pomýšlet početná skupina závodníků a závodnic a následující minuty to jen a jen potvrdily. Pořadí se měnilo průjezdem každé další motokáry cílovou fotobuňkou a rozestupy mezi jednotlivými piloty a pilotkami zůstávaly zcela minimální. Pohled do výsledkové listiny pak znovu potvrdil nesmírnou sportovní kvalitu EASYKART 60. Rozdíl mezi vítězem kvalifikace a dvanáctým v pořadí činil pouhých pět desetin sekundy! Z premiérového pole position sezony se náležitě radoval Alex Legnaro. Společně s ním vyrážela z první řady letos poprvé Katka Nováková (+ 0,086 s). Druhá řada startovního roštu nedělních závodů patřila Ondřeji Nigrinovi (+0,112 s) a Monice Podhradské (+ 0,179 s). Svého letošního kvalifikačního maxima dosáhl pátý Honza Janovský (+ 0,190 s). Za svými zády tentokrát nechal i Dominika Smejkala (+ 0,253 s), jenž při předchozím podniku ve Vysokém Mýtě měřený trénink vyhrál. Start ze čtvrté „lajny“ si svými výkony zajistili František Blažíček a Filip Škorpík (nejrychlejší v kategorii EASYKART 60 Mladí). Devátý Dušan Kouřil byl při úvodních závodech sezony zvyklý vyrážet z lepších pozic, naopak desátý František Pros si starty z páté řady vyzkoušel už ve Vysokém Mýtě. Kvalifikace tentokrát příliš nevyšla Jáchymu Galášovi a Zalánu Czintulovi. Zatímco v Chebu a ve Vysokém Mýtě se oba v „měřáku“ prosadili do Top 10, tentokrát obsadili až sedmnáctou, resp. devatenáctou příčku.

V neděli ráno se na sosnovském autodromu začalo závodit za nefalšovaného letního počasí. Start první závodní jízdy EASYKART 50 vyšel nejlépe Tomáši Novákovi, ale Eliška Bábičková se ho držela jako klíště. Skupinku jejich nejbližších pronásledovatelů tvořili Matvey Sonkin, Michelle Jandová a Jiří Kotouč. V průběhu druhého kola se však pořadí začalo přelévat. Eliška se prosmýkla před Tomáše a ujala se vedení. Vpřed se posunula i Michelle, která brzy poodjela svým pronásledovatelům, zároveň však postupně ztrácela na vedoucí dvojici. Tu nepřibrzdil ani vzájemný souboj. Ve třetím kole se na první pozici vrátil Tomáš Novák, ovšem Eliška Bábičková se prezentovala jako velká bojovnice. Tomáše předjela v posledním kole v technické pasáži okruhu a o vítězi tak rozhodovaly až poslední metry závodu. Výjezd z poslední zatáčky vyšel lépe Tomášovi. Třebaže pod šachovnicovou vlajkou projely obě motokáry téměř bok po boku, 66 tisícin sekundy nakonec rozhodlo v Tomášův prospěch. Michelle Jandová dojela do cíle nikým neohrožovaná na třetím místě. Čtvrtou příčku nakonec uhájil Jiří Kotouč, i když Matvey Sonkin a Filip Otevřel mu nedali vydechnout až do konce. Ocenění zaslouží především Filipův výkon, který se po startu z poslední pozice probojoval až na šesté místo. Pořadí v první desítce zkompletovali Jakub Mičánek, Matěj Matuška, Jan Pícha a Michal Nápravník.

Kategorie EASYKART 60 byla i při třetím podniku sezony blyštivou ozdobou celého závodního víkendu. Na start první bodované jízdy se postavilo 27 závodníků a závodnic a „šedesátky“ tak byly i v Sosnové nejlépe obsazenou kategorií ze všech. Alex Legnaro nezaváhal a po startu z pole position se okamžitě ujal vedení. Skupinu jeho pronásledovatelů vedli Katka Nováková, Monika Podhradská, Ondřej Nigrin a Jan Janovský. Zatímco Alex svým soupeřům mírně poodjel, za ním se bojovalo na ostří nože. Monika Podhradská sice v polovině závodu klesla po kontaktu s Dominikem Smejkalem do druhé poloviny první desítky, ovšem souboj trojice Nováková, Nigrin, Janovský musel bavit všechny přihlížející. Katka s Ondrou a Honzou si několikrát prohodili své pozice a o jejich konečném pořadí nakonec rozhodovala až závěrečná kola. Katka, která v jednu chvíli klesla na čtvrtou příčku, předvedla skvělý finiš. Nejprve si poradila s Honzou Janovským a v závěrečném okruhu udolala i Ondru Nigrina. Pod šachovnicovou vlajkou tak projela na druhém místě se ztrátou pouhých 0,154 sekundy na vítězného Alexe Legnara. Třetí místo obsadil Nigrin, nepopulární „brambora“ tentokrát zbyla na Janovského. Velice dobrý závod zajel Zalán Czintula. Po startu z 19. místa se srdnatě probíjel vpřed a v cíli se radoval z pátého místa absolutně a prvního v hodnocení EASYKART 60 Mladí. Za svými zády nechal Dušana Kouřila, Františka Blažíčka, Moniku Podhradskou, Filipa Škorpíka a Nelu Mičánkovou, kteří se podělili o další body za umístění v Top 10.

Druhá závodní jízda EASYKART 50 měla o poznání jednoznačnější průběh než dopolední závod této kategorie, tedy alespoň pokud šlo o vedoucí pozici. Na ní se hned po startu usadil Tomáš Novák a od té chvíle svým soupeřům neustále ujížděl. Ovšem o další místa se nesmlouvavě bojovalo. Start ze druhého místa tentokrát nevyšel Elišce Bábičkové, které se propadla až na šestou příčku. Vláček pronásledovatelů proto po prvním kole vedli Matvey Sonkin, Jiří Kotouč, Tereza Slámová a Michelle Jandová. Především Michelle se drala vpřed. Nejprve si poradila s Terezkou a na konci druhého kola využila strkanice mezi Matveyem a Jirkou. Michelle se tedy posunula na druhé místo, za ní následovali Eliška Bábičková, Terezka Slámová, Matvey Sonkin a Filip Otevřel, který se stejně jako v první bodované jízdě posunul hodně dopředu. Závěrečná kola již nic nezměnila na dalším vítězství Tomáše Nováka, jenž letos triumfoval už ve čtvrté ze šesti bodovaných jízd. Michelle Jandová a Eliška Bábičková uhájily druhou, resp. třetí pozici, naopak Tereza Slámová v závěru neodolala Matveyi Sonkinovi a Filipu Otevřelovi a cílem projela jako šestá.

Před druhou bodovanou jízdou EASYKART 60 panovalo v Sosnové pořádné vedro a neméně intenzivní napětí. Alex Legnaro měl z letos dosud odjetých pěti jízd na svém kontě pět vítězství a startoval z pole position, proto nebylo o favoritu pochyb. Smečka dravců za jeho zády ale chtěla jeho nadvládu ukončit. Jenže po startu to pro Alexe znovu vypadalo dobře, když se usadil v čele a malinko poodjel. Start se povedl také Ondrovi Nigrinovi, který se prosmýkl před Katku Novákovou na druhou pozici. Jenže tato situace nevydržela dlouho. Do čtvrtého kola už najížděla Katka jako druhá, navíc těsně za vedoucím Alexem, naopak čtveřice ve složení Ondřej Nigrin, Monika Podhradská, Jan Janovský a František Blažíček začínala mírně zaostávat. Ale bojovalo se dál, a to jak na čele, tak mezi pronásledovateli. Průběžně druhá Katka to v polovině závodu začala na Alexe zkoušet a v nájezdu do šestého kola uspěla. Alex se ovšem nechtěl rozhodně se stříbrem smířit. Několikrát na Katku zaútočil, ale ta se nedala a dojela si pro své premiérové vítězství v šedesátkách. Alex projel pod šachovnicovou vlajkou se ztrátou 0,297 sekundy jako druhý, třetí skončil Ondra Nigrin, který za sebou udržel Moniku Podhradskou. Souboj o páté a šesté místo mezi sebou svedli Franta Blažíček a Honza Janovský a v cíli byl nakonec spokojenější prvně jmenovaný. Za šestým Janovským proťal cílovou čáru Zalán Czintula, který se opět úspěšně prodíral ze zadních pozic. Výsledkem bylo sedmé místo absolutně a další výhra v klasifikaci EASYKART 60 Mladí. Zbývající pozice v první desítce tentokrát připadly svěřencům Martina Kouřila, konkrétně Dominiku Smejkalovi, Jáchymu Galášovi a Dušanu Kouřilovi.

Celkovou vítězkou sosnovského podniku se v hodnocení EASYKART 60 stala Katka Nováková, druhý byl Alex Legnaro. Ondra Nigrin vybojoval třetí místo v obou bodovaných jízdách a třetí příčka mu tak připadla i v celkově.

Sosnová také uzavřela první polovinu sezony. Průběžné hodnocení Národního poháru EASYKART 60 vede s náskokem 57 bodů Alex Legnaro před Ondřejem Nigrinem. Ze sedmé na třetí příčku poskočila Katka Nováková, kterou od druhého Ondry Nigrina dělí pouhých pět bodů. Sedmá příčka absolutního pořadí patří Zalánu Czintulovi, jenž  je zároveň leaderem průběžného pořadí kategorie EASYKART 60 Mladí. Se ztrátou 17 bodů figuruje na druhé pozici tohoto hodnocení Filip Škorpík, třetí je George Salahutdinov.

Tři úvodní podniky naznačily, jak jsou letos v šampionátu EASYKART rozložené síly. Nakonec ale může být všechno jinak. Při neuvěřitelné vyrovnanosti startovního pole se ještě můžeme dočkat mnohých překvapení. Jisté je, že druhá půlka sezony bude po čertech zajímavá a my se máme se na co těšit! Seriál MČR pokračuje závody v Písku ve dnech 6. až 7. července.

ZZ

Výsledky závodu najdete zde, kompletní výsledky včetně techniky a soutěžících  zde, průběžné pořadí EASYKART 60 je zde.

Prostředí závodu přiblíží naše velká  fotogalerie doplněná o snímky Jana Piláta a Zdeňka Zelenky zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.