Drama do posledního kola

Závodní okruh obklopený ze všech stran lesem. Trať vinoucí se z kopce do kopce a lemovaná červenožlutými obrubníky. To by mohlo být legendární belgické Spa-Francorchamps, ale také motokárové závodiště v Písku-Hradišti. A právě písecká trať hostila počátkem června čtvrté dostaveníčko letošního šampionátu tříd EASYKART.

Se slavným Spa pojila písecký závodní víkend ještě jedna paralela: nevyzpytatelné počasí. Stejně jako v belgických Ardenách i na jihu Čech bylo počasí hodně záludné. Páteční tréninky zmokly hned ráno, pak trať sice oschnula, jenže večer přišel déšť znovu a louky v paddocku se proměnily v jednu velkou bažinu.  Ale zpátky na trať, kde se v sobotu celý den trénovalo na suchu. Přestože všechno zdaleka nebylo perfektní, sobotní program postupně dospěl až k měřenému tréninku EASYKART 50 trénink. V době jeho začátku se nebe nad okruhem znovu zatáhlo a z mraků se snesly první kapky. I v takových podmínkách si však nejmenší naděje motoristického sportu počínaly zdatně. Matvey Sonkin přijel do Písku dobře připravený a na zdejší trati se mu dařilo. Brzy po začátku kvalifikace se usadil v čele průběžného pořadí a už se zdálo, že si poprvé vyzkouší start z pole position. Jenže Eliška Bábičková byla proti. Své poslední kolo zajela ve velkém stylu, Matveyův dosud nejlepší čas pokořila téměř o sekundu a letos podruhé ovládla měřený trénink. Na Matveye tak sice zbyla „až“ druhá pozice, i tak se však jednalo o jeho dosavadní kvalifikační maximum v EASYKART 50 (do té doby nejlépe čtvrtý při předchozím podniku v Sosnové). Naopak letos poprvé chyběl v první řadě startovního roštu „padesátek“ Tomáš Novák. Tentokrát se musel spokojit s třetím místem. Společně s ním vyrážela do nedělních závodů ze druhé řady Michelle Jandová, třetí řada na roštu patřila Filipu Otevřelovi a Matěji Matuškovi.

 Měřený trénink EASYKART 60 se jel už na kompletně mokré trati, což značně přispělo k dramatičnosti kvalifikace. O pole position se přetahovali týmoví kolegové Jan Janovský a Ondřej Nigrin. Dlouho měl navrch prvně jmenovaný, ovšem stejně jako v „padesátkách“ nakonec rozhodlo až poslední kolo. V něm dokázal zrychlit i Honza, jenže Ondra byl ještě o další dvě desetiny sekundy rychlejší a letos podruhé si zajistil start z první pozice (poprvé se mu to podařilo v Chebu). O tom, že na vodě skutečně umí, znovu přesvědčili Dušan Kouřil a František Pros. Kouřil skončil v měřeném tréninku třetí, Pros čtvrtý. Do třetí řady se kvalifikovali Dominik Smejkal a Alex Legnaro, elitní desítku zkompletovali Jáchym Galáš, Zalán Czintula (nejrychlejší v EASYKART 60 Mladí), Monika Podhradská a Nela Mičánková. Smutná byla Katka Nováková. Vítězka předchozího podniku v Sosnové se tentokrát do Top 10 nevešla. Celkem do měřeného tréninku nastoupilo 30 závodníků a závodnic a třída EASYKART 60 tak byla i v Písku bezkonkurenčně nejlépe obsazenou kategorií v domácím kartingovém šampionátu.

 Nedělnímu závodění v Písku počasí přálo. Po dešti nebylo ani památky a všechny bodované jízdy EASYKART se odjely na suchu. Sérii bodovaných jízd už tradičně zahajovala kategorie EASYKART 50 trénink. Eliška Bábičková s Matveyem Sonkinem využili startu z první řady a ve dvou úvodních kolech svedli hezkou bitvu o vedení. Úspěšnější byla znovu Eliška a od třetího kola začala svým soupeřům postupně ujíždět. Matěj Matuška a Filip Otevřel od prvních kol na vedoucí dvojici ztráceli, to však nijak nedegradovalo jejich souboj o zbývající místo na pomyslných stupních vítězů. Třetí skupinku tvořili Tadeáš Martínek, Michelle Jandová a Jakub Mičánek bojující o pátou až sedmou příčku. Až za nimi kroužil Tomáš Novák, který se po startu ze třetí pozice propadl na chvost startovního pole.

 Eliška Bábičková nezaváhala a dojela si pro další vítězství. V cíli druhý Matvey Sonkin sice na Elišku ztratil více než 6 sekund, přesto se mohl radovat ze svého premiérového pódiového umístění v EASYKART. Třetí skončil Filip Otevřel, který si poradil s Matějem Matuškou a odsunul ho na čtvrté místo. Vydařený závod si připsal Jakub Mičánek. Po startu ze zadních pozic se dostal vpřed, v předposledním kole si poradil s Michelle Jandovou i Tadeášem Martínkem a pod šachovnicovou vlajkou prosvištěl před zmíněnou dvojicí na pátém místě. Na Tomáše Nováka tentokrát zbyla až sedmá příčka.

 Jestliže závodění těch nejmenších všechny přihlížející bavilo, pak první bodovaná jízda EASYKART 60 na tuto podívanou náležitě navázala, když nabídla nefalšovaný sport a chvílemi skutečně dech beroucí podívanou. Ani chvilku nebylo pochyb o tom, že právě EASYKART 60 patří díky vyrovnanosti (i početnosti) startovního pole k ozdobám národního šampionátu! Výtečný výkon podal Ondřej Nigrin. Jezdec týmu HKC využil startu z pole position a v průběhu následujících osmi kol nedal žádnou šanci svým soupeřům, přestože ti se snažili, seč jím síly stačili. V první polovině jízdy Nigrin svým pronásledovatelům lehce poodjel, zatímco o druhou příčku mezi sebou válčili Alex Legnaro a Jan Janovský, které ze čtvrtého místa stínoval ještě Dušan Kouřil. V polovině bodované jízdy se však tato čtveřice znovu sjela dohromady a bojovalo se až do posledních metrů závodu. Ondra Nigrin se nenechal vyvést z míry a dojel si pro vítězství těsně následován týmovým kolegou Honzou Janovským. O třetí příčce se však rozhodovalo až v závěrečném kole. Do něj najížděl jako třetí Dušan Kouřil, jenže pak neodolal tlaku Alexe Legnara a v cíli se musel smířit s nepopulární „bramborou“.

 Hezkou přetahovanou o další pozice předvedli Jáchym Galáš, Jakub Uher a František Pros. Jáchym bojoval jako lev, jenže po kontaktu s jedním ze soupeřů přišel o přední nárazník. Ten pak chyběl při vážení po závodě, výsledkem bylo vyloučení a Jáchym tak z první jízdy vyšel bodově naprázdno. Naopak Jakub Uher a František Pros si připsali body za páté, resp. šesté místo. Do Top 10 se společně s nimi vešli ještě Michal Pražák, Ladislav Hevessy, Nela Mičánková a Matěj Pavlíček. V hodnocení EASYKART 60 Mladí byl nejúspěšnější Maxim Ishenko (celkově jedenáctý).

 Po polední přestávce následovaly druhé bodované jízdy a opět zahajovala kategorie EASYKART 50 trénink. Start tentokrát Elišce Bábičkové příliš nevyšel. Mladá závodnice se propadla až na třetí místo, jenže v průběhu druhého kola se dokázala dostat zpět do vedení. V úvodu závodu se za Eliškou drželi Matvey Sonkin a Filip Otevřel, s mírným odstupem pak kroužila dvojice Tomáš Novák, Matěj Matuška. Smůlu měl tentokrát Filip Otevřel. Když se závod přehoupl do své druhé poloviny, vypověděla jeho technika poslušnost. Za vítěznou Eliškou a druhým Matveyem si tedy pro třetí místo dojel Tomáš Novák, který si tak spravil náladu po nevydařené první jízdě.

 Vrcholem nedělního odpoledne byla druhá bodovaná jízda EASYKART 60. Na takové závody jsme dříve museli jezdit až do vzdálené Itálie! Tři desítky mladých motokáristů na startu, atmosféra houstne, napětí stoupá. A je odstartováno! Vedení udržel Ondra Nigrin startující z pole position, jenže v průběhu prvního kola se před něj i Honzu Janovského dostává Dušan Kouřil a ujímá se vedení. Za touto trojicí najíždí do druhého kola s minimálním odstupem Alex Legnaro. A bitva pokračuje dál. Po druhém kole vede Nigrin, po třetím Janovský. Vedoucí čtveřice se drží stále v kontaktu a v závětří navíc číhá zatím pátý Dominik Smejkal. V polovině závodu se na první příčku posouvá Legnaro následovaný Janovským, dvojice Kouřil, Nigrin nepatrně ztrácí. To ale platí jen chvíli. Po pěti kolech je vedoucí čtveřice opět celistvá, navíc se na ni dotahuje i průběžně pátý Smejkal. Pořadí na čele se mění i několikrát v průběhu jednoho kola. Vše graduje v posledním okruhu. První pětice je pohromadě. Legnaro drží v dlouhém sjezdu vnitřek a Janovský se ho pokouší předjet venkem. Dostává se však mimo čistou stopu a po několika kontaktech se propadá až na pátou pozici. Alex Legnaro protíná cílovou pásku jako první, ale za jeho zády to ještě vře. Ze čtvrtého až na druhé místo se  posouvá Ondra Nigrin. Dominik Smejkal dojíždí třetí, před Dušanem Kouřilem a Honzou Janovským. Pro body za šesté místo si s mírným odstupem dojíždí František Pros. O další příčky se také bojovalo naprosto nemilosrdně. Jezdci na sedmém až čtrnáctém místě dojíždějí v kompaktním vláčku. Do cíle jej přivedl Jáchym Galáš, který si body za sedmé místo alespoň trochu spravil náladu po nevydařené první jízdě. Nejlepší z dívek byla celkově osmá Monika Podhradská, v kategorii EASYKART 60 Mladí tentokrát zvítězil Zalán Czintula. Smutná odjížděla z Písku vítězka předchozího závodu v Sosnové Káťa Nováková. Na jihu Čech se jí nedařilo a své bodové konto tentokrát nerozšířila. Při návratu do depa sklidili jezdci třídy EASYKART 60 od diváků zasloužený potlesk a to se na českých závodech opravdu často nevidí.

Celkovým vítězem píseckého podniku v kategorii EASYKART 60 se stal Ondřej Nigrin před Alexem Legnarem a Honzou Janovským. Elitní šestici při slavnostním vyhlášení  zkompletovali čtvrtý Dušan Kouřil, pátý František Pros a šestý Dominik Smejkal. Nejúspěšnější dívkou  závodního víkendu byla Monika Podhradská. V hodnocení EASYKART 60 Mladí si na jihu Čech nejlépe počínala trojice Maxim Ishenko, Filip Škorpík a George Salahutdinov.

 V Písku vstoupila sezona EASYKART 60 do své druhé poloviny. Přestože Ondřej Nigrin tentokrát Alexe Legnara porazil, Alexův náskok na čele tabulky průběžného pořadí zůstává velký. Průběžně druhý Ondřej ztrácí 53 bodů. Zatímco Katka Nováková v Písku nebodovala, Dušan Kouřil obsadil celkově čtvrté místo a díky tomu se v tabulce posunul na třetí příčku před Katku. Hodně si po Písku polepšil Honza Janovský, který v průběžném pořadí šampionátu poskočil z devátého na šesté místo.

 Do konce sezony šampionátu EASYKART 60 zbývají poslední dva podniky a ve hře je ještě 100 bodů.. Odolá Alex Legnaro tlaku svých soupeřů? Přijďte se podívat sami! Pátý podnik MČR hostí ve dnech 24. a 25. srpna Automotodrom Sosnová u České Lípy…

Výsledky závodu najdete zde, celkové výsledky  zde. Fotogalerie je zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.