Předčasná korunovace v Sosnové

                 Na konci prázdnin zamířil kolotoč domácího šampionátu v závodech motokár letos již podruhé do Sosnové u České Lípy. Samozřejmostí byla účast jezdců kategorií EASYKART 60 a EASYKART 50 Trénink. Třída EASY 60 se už tradičně honosila nejpočetnějším startovním polem celého závodního víkendu. Na sosnovském Autodromu si to mezi sebou rozdalo 25 mladých jezdců a jezdkyň. V EASY 50 své síly tentokrát změřilo čtrnáct elévů motoristického sportu. 

 I když páteční volné tréninky poznamenal déšť, v sobotu se trénovalo a bojovalo o pozice na startu za příjemného letního počasí. Jako první si to mezi sebou o startovní pozice rozdali ti nejmenší, tedy účastníci třídy EASYKART 50 Trénink. Že jí zdejší trať svědčí, potvrdila Eliška Bábičková. Už při červnových závodech se v Sosnové kvalifikovala do první řady a svou bilanci nyní ještě vylepšila ziskem pole position. Velký výkonnostní skok zaznamenal Filip Otevřel. S Eliškou prohrál o pouhých sedm setin sekundy a do obou nedělních závodů tudíž vyrážel po jejím boku z první řady. Postavení ve druhé řadě startovního roštu vybojovali Marek Skřivan a Matvey Sonkin, zatímco Tomáš Novák byl tentokrát pátý.

 Jak už se stalo příjemným zvykem, měřený trénink EASYKART 60 se nesl ve znamení nesmírné vyrovnanosti startovního pole. Do jediné sekundy se v konečných výsledcích kvalifikace vměstnalo hned šestnáct závodníků a závodnic! Z pole position pro oba nedělní závody se radoval Jáchym Galáš, který udolal druhého Dušana Kouřila o 38 tisícin sekundy. Se ztrátou menší než dvě desetiny sekundy se na dalších pozicích seřadili František Pros (+ 0,105 s), Alex Legnaro (+ 0,140 s) a Ondřej Nigrin (+ 0,187 s), jemuž dělal společnost ve třetí řadě startovního roštu Vojtěch Kůrka (+ 0,378 s). Elitní desítku zkompletovali Michal Pražák, Monika Podhradská, Jan Janovský a Filip Škorpík. Filip byl zároveň nejrychlejším z jezdců kategorie EASYKART 60 Mladí. Ke smolařům kvalifikace patřila vítězka červnového podniku v Sosnové Kateřina Nováková. Kačka měla v posledním volném tréninku nepříjemnou kolizi, do měřeného tréninku nenastupovala s ohnutým rámem a výsledkem tudíž byl 12. čas. Se startem z poslední řady se museli smířit Jakub Uher a Dominik Smejkal, jejichž motokáry měly problém při technické kontrole (odpojený a chybějící akumulátor).

 V neděli dopoledne vyšel start do první bodované jízdy EASYKART 50 trénink nejlépe Filipu Otevřelovi. Filip vyrazil ze druhé pozice jako raketa, usadil se v čele a rychle začal ostatním ujíždět. Eliška Bábičková naopak z pole position špatně odstartovala a do druhého kola najížděla až jako devátá. Náskok vedoucího Filipa Otevřela každým kolem narůstal, ovšem o další medailové pozice srdnatě bojovali Matvey Sonkin, Jiří Kotouč a Tomáš Novák. Vpřed se navíc drala také Eliška Bábičková. V nájezdu do posledního kola už byla těsně za zmíněnou trojicí a úspěšně si vyšlápla na v tu chvíli čtvrtého Sonkina. Matveyovi závěr závodu příliš nevyšel a musel se sklonit i před Markem Skřivanem. Pod šachovnicovou vlajkou tedy projel jako první Filip Otevřel s více než jedenáctisekundovým náskokem před Jirkou Kotoučem a Tomášem Novákem. Eliška Bábičková dojela těsně za nimi jako čtvrtá, pátý skončil Marek Skřivan a šestý Matvey Sonkin.

 Sedm z deseti kol, na která byla už tradičně vypsána první bodovaná jízda EASYKART 60, se neslo především v duchu souboje Alexe Legnara s Dušanem Kouřilem. Alex sice začínal „až“ ze druhé řady, ovšem hned v úvodních metrech závodu předstihl tři soupeře, včetně Dušana. Na čele startovního pole se brzy vytvořila šestičlenná skupinka, v níž kromě Alexe a Dušana bojovali ještě Honza Janovský, Ondra Nigrin, vítěz měřeného tréninku Jáchym Galáš a Monika Podhradská. Před polovinou závodu dokázali Alex s Dušanem svým soupeřům lehce poodjet, ale o ničem ještě zdaleka nebylo rozhodnuto. V nájezdu do osmého kola se oba vedoucí piloti vyhýbali méně zkušenému opozdilci, pro Dušana nezbylo na trati dost místa a souboj o vítězství byl prakticky rozhodnut. Zatímco Alex zůstal na první pozici osamocen, Dušan klesl na třetí místo za Ondru Nigrina. Přestože všichni bojovali až do posledních metrů, pořadí v první pětce se už neměnilo. Letos posedmé se z vítězství v některé z bodovaných jízd radoval Alex Legnaro. Do cíle dorazil o necelé dvě sekundy dřív než druhý Ondra Nigrin a třetí Dušan Kouřil. Body za čtvrté místo si připsal Honza Janovský. Monika Podhradská potvrdila pátou příčkou pozici nejlepší z dívek, kterou v Sosnové tentokrát opanovala už po kvalifikaci. Do dění ve vedoucí skupině dlouho důrazně promlouval i Jáchym Galáš, jenže v posledním kole neodolal náporu ze strany Vojty Kůrky. Vojta si tak připsal body za šesté místo, Jáchym skončil sedmý a za nimi proťal cílovou čáru František Pros. Dominik Smejkal předvedl po startu z poslední řady pěknou stíhací jízdu a odměnou za předvedený výkon pro něj byl zisk sedmi bodů za deváté místo. Desítku nejúspěšnějších v absolutním pořadí zkompletoval Matěj Pavlíček. V separátním hodnocení kategorie EASYKART 60 Mladí zvítězill Martin Antoš před dvojicí Maxim Ishenko, George Salahutdinov.

 Po poledni se nebe nad sosnovským autodromem hodně kabonilo a aktuální předpovědi meteorologů nevěstily nic dobrého. Přesto i druhá bodovaná jízda EASYKART 50 trénink proběhla na suché trati. A to hrálo do karet především Filipu Otevřelovi, který přijel do Sosnové dobře připraven a ve výtečné formě. Po startu se sice musel popasovat s Matveyem Sonkinem, ale brzy si na první pozici vytvořil mírný náskok a ten následně zvyšoval stejně přesvědčivě jako v jízdě první. Naopak smolně závod začal pro Štěpána Petrželku, Tomáše Nováka a Marka Skřivana. Vzájemná kolize v šikaně před paddockem, k níž došlo na konci prvního kola, odsunula všechny tři až na chvost startovního pole. Na jeho opačném konci mezi tím všem ujížděl Filip Otevřel, druhou příčku držel Matvey Sonkin a o třetí místo bojovali Jirka Kotouč s Kubou Mičánkem. V polovině závodu se Jirka na třetí pozici osamostatnil a začal stíhat průběžně druhého Matveye. Naopak Kuba se musel soustředit na souboj s Eliškou Bábičkovou. O vítězi nebylo pochyb ani tentokrát. Filip Otevřel nezaváhal a v kategorii nejmenších nadějí domácího motoristického sportu triumfoval i podruhé. Ovšem na dalších pozicích to vřelo až do konce. Druhé místo nakonec vybojoval Jirka Kotouč, který v závěrečném kole odsunul Matveye Sonkina na třetí příčku. Eliška Bábičková předjela Kubu Mičánka ještě o něco dříve a stejně jako dopoledne skončila těsně pod pomyslnými stupni vítězů. Kuba byl klasifikován jako pátý, za ním se seřadili Matěj Matuška, Petra Bábičková a Tereza Slámová. Že má srdce velkého bojovníka, předvedl po kolizi v prvním kole Tomáš Novák. Závod nevzdal, postupně dojel a předjel čtyři soupeře a cílovou fotobuňku proťal jako desátý, těsně za devátým Nikim Rausem.

 Druhá bodovaná jízda EASYKART 60 mohla předčasně rozhodnout o novém šampiónovi. Alexi Legnarovi stačil k zisku titulu i minimální bodový zisk a situaci tak měl zcela pod kontrolou. I když nejen jemu dělaly starosti první kapky, které se na trať ojediněle začaly snášet z černých mraků. Ale „easynám“ počasí v Sosnové spíš přálo a také tato jízda se odjela de facto na suchu. Štěstí však nepřálo všem. Startovní manévr se tentokrát neobešel bez kolize, do níž bylo zapleteno hned několik jezdců. Každopádně pro Daniila Gaticha a Františka Prose závod skončil dříve, než pořádně začal. Podstatně lépe si po startu počínali Ondřej Nigrin a Alex Legnaro, kteří se prosmýkli na první a druhé místo. Za nimi se v nájezdu do druhého kola seřadili Honza Janovský, Vojta Kůrka, na pěkné páté pozici se držel Filip Škorpík (startující v kategorii EASY 60 Mladí), ale na něj už si brousili zuby Jáchym Galáš a Dušan Kouřil, kteří se po startu z první řady propadli až na šesté, resp. sedmé místo.

 Ve druhém kole se Alex Legnaro ujal vedení, ale Ondra Nigrin a Vojta Kůrka se ho drželi jako klíšťata. O čtvrtou příčku sváděli hezký souboj Honza Janovský a Dušan Kouřil, na které se v polovině jízdy navíc znovu dotáhla trojice ve složení Jáchym Galáš, Filip Škorpík a Dominik Smejkal. Především Dominik po startu z poslední řady bojoval jako lev. To samé platilo i o Františku Blažíčkovi, který se kvalifikoval jako šestnáctý, ovšem už před polovinou závodu atakoval pozice v Top 10.

 Až do posledních kol hledal Ondra Nigrin skulinku, kterou by se dostal před Alexe, ale nepovedlo se. Na prvních třech pozicích se nic neměnilo. Alex vyhrál osmou z deseti jízd odjetých v rámci letošního šampionátu, Ondra skončil druhý (letos již počtvrté) a třetí byl Vojta Kůrka. V jeho případě se jednalo o zatím nejlepší výsledek sezony. Dušan Kouřil figuroval po nepříliš vydařeném startu v jednu chvíli až na osmé příčce, pak ale předvedl několik pěkných předjížděcích manévrů, jejichž výsledkem byla čtvrtá pozice v cíli. Dominik Smejkal korunoval svou velkou „stíhačku“ ziskem bodů za páté místo, když v předposledním kole předstihl i Honzu Janovského. Elitní desítku doplnili už zmíněný Franta Blažíček, Jáchym Galáš a Zalán Czintula, který zároveň triumfoval v kategorii EASY 60 Mladí. Katka Nováková neprožila v Sosnové jednoduchý víkend (havárie v posledním volném tréninku a v první bodované jízdě). Alespoň malou náplastí tak pro ni bylo jedenácté místo absolutně a první mezi dívkami ve druhé jízdě. V celkovém hodnocení sosnovského víkendu však byla úspěšnější Monika Podhradská.

 Před závěrečným podnikem sezony EASYKART 60 je o šampiónovi rozhodnuto. Alex Legnaro dokázal během pěti závodů (a deseti bodovaných jízd) posbírat celkem 236 bodů a již nemůže být předstižen. K postu vicemistra má rázně našlápnuto Ondřej Nigrin (173 bodů) a k zisku celkového bronzu se hodně přiblížil Dušan Kouřil (127 bodů). Ovšem o další umístění se bude ještě bojovat. Dominika Smejkala, Honzu Janovského, Katku Novákovou, Jáchyma Galáše a Moniku Podhradskou dělí na čtvrté až osmé příčce průběžné klasifikace jen 17 bodů. A pořadím v první desítce mohou ještě zajímavě zamíchat i Vojta Kůrka, Zalán Czintula a Franta Blažíček.

 V průběžném hodnocení kategorie EASYKART 60 Mladí je situace ještě zajímavější. Pozice vedoucího Zalána Czintuly (183 bodů) je velmi slibná, ale ani průběžně druhý Filip Škorpík (164 bodů) není bez šance na celkové vítězství. Ovšem Filip si bude muset hlídat i svá záda, protože třetí Maxim Ishenko za ním zaostává o pouhé čtyři body. A ve hře stále zůstává také zatím čtvrtý George Salahutdinov (147 bodů).

 Zatímco školní rok pomalu začíná, další  sezona projektu EASYKART spěje rychle do finále. Jak vše dopadne, to se dozvíme ve dnech 27. až 29. září na okruhu ve Vysokém Mýtě…

Kompletní výsledky závodu najdete zde, časy ze všech jízd zde,  fotogalerii zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.