Fantastické finále EASYKART 2014 ve Vysokém Mýtě

Dušan Kouřil novým šampiónem EASYKART 60

 Domácí šampionát EASYKART 2014 vyvrcholil na konci září závěrečným podnikem na rychlé trati ve Vysokém Mýtě. Závěrečný závod byl až neuvěřitelně vyrovnaný a tři finálové jízdy měly tři různé vítěze. Po bronzové pozici, kterou vyválčil o rok dříve, se z mistrovského titulu v prestižní třídě EASYKART 60 raduje dvanáctiletý Dušan Kouřil. V případě tlumačovského rodáka se jedná o první mistrovskou korunu jeho dosavadní závodnické kariéry, kterou zahájil roku 2008 v kategorii EASYKART 50 (dnes Školní 50).

 EASYKART 60

 Ačkoliv během pátečních volných tréninků to tak ještě zdaleka nevypadalo, samotný závodní víkend proběhl na východočeské trati za nádherného počasí typického babího léta. Ovšem zdrojem nadšení nebylo jen počasí. Naopak. O více než důstojnou tečku za sezonou se zasloužilo především nabité startovní pole. Přestože se jednalo o poslední podnik sezony a v mnoha kategoriích konkurence spíš řídla než aby bytněla, v „šedesátkách“ se sešlo úctyhodných 28 závodníků a závodnic. Třída EASYKART 60 tak i nadále zůstává královnou domácího dětského kartingu.

 Všechny milovníky napětí souvisejícího s motoristickým sportem musel potěšit už průběh sobotního měřeného tréninku. Při průjezdu každého dalšího pilota nebo pilotky cílovou fotobuňkou a jejich nájezdu do následujícího kola se pořadí neustále měnilo; kdo byl chvilku v popředí, rázem klesl až do druhé desítky a naopak. Rozestupy byly naprosto minimální a konečné výsledky doslova braly dech. Hned 19 závodníků a závodnic se vměstnalo do jediné sekundy (!) a o pole position rozhodlo pouhých 38 tisícin sekundy. Zkrátka závodění v té nejvybroušenější podobě. A to se stále bavíme o dětech ve věku od sedmi do dvanácti let…

 Nejrychlejším časem se blýskl Lukáš Svoboda, který díky svému věku ještě spadá do hodnocení EASY 60 Mladí (do 9 let)! Společně s ním se do první řady na startovním roštu obou nedělních finálových jízd probojoval o dost zkušenější František Pros (+ 0,038 s). Druhá řada patřila Dušanu Kouřilovi (+ 0,310 s) s Františkem Blažíčkem, které dělila pouhá tisícina sekundy! Jako pátý se kvalifikoval Jonáš Tlachač (+ 0,388 s), šestý byl Jáchym Galáš (+ 0,344 s). Jeho mladší bratr Štěpán skončil ve výsledcích hned za ním. Společně s Terezou Bábíčkovou se kvalifikovali do čtvrté řady, přičemž oba dosáhli na tisícinu sekundy shodného času (+ 0,370). Elitní desítku zkompletovali Michal Pražák a Michelle Jandová.

 A neméně dramatická byla i nedělní první bodovaná jízda, byť se do popředí tentokrát dostali favorité. Start se povedl až napodruhé, ale pak už to byla bitva jako řemen. V průběhu prvních čtyř z deseti kol, na která byl závod vypsán, se na čele zformovala skupinka ve složení Dušan Kouřil, Jonáš Tlachač, Franta Pros, která dokázala ostatním lehce poodjet. Početnou skupinu pronásledovatelů vodila Terka Bábíčková, za kterou se držel vítěz kvalifikace Lukáš Svoboda.

 V polovině závodu se však situace na trati začala měnit. Kouřil s Prosem dokázali nepatrně ucuknout, navíc průběžně čtvrtá Bábíčková se začala přibližovat za záda třetího Tlachače. V šestém kole šel Franta před Dušana a ujal se tudíž vedení a o kolo později se měnilo pořadí i v boji o třetí místo, když si Terka poradila s Jonášem. Bitva o pomyslné stupně vítězů gradovala v posledních dvou kolech. V předposledním okruhu se Dušan prosmýkl zpátky před Frantu a už mu nedal šanci. Franta navíc nedokázal uhájit ani stříbro, když si na něj v posledním kole vyšlápla Tereza.

 Vítězem první bodované jízdy se tedy stal Dušan Kouřil, druhá skončila Terka Bábíčková (+ 0,266 s), třetí dojel Franta Pros (+ 0,598 s). Po hezkém souboji s Jonášem Tlachačem proklouzl na čtvrtou příčku Lukáš Svoboda. Za pátým Tlachačem dorazili do cíle šestý Jáchym Galáš, sedmý Ladislav Hevessy, osmý Vojta Kůrka, devátý Michal Pražák a desátý Matěj Pavlíček. V hodnocení EASY 60 Mladí zvítězil (celkově čtvrtý) Lukáš Svoboda, druhá byla Michelle Jandová (11. absolutně) a třetí dojel Martin Antoš (16. absolutně).

Po dvou úvodních kolech druhé bodované jízdy vedl Jáchym Galáš před Frantou Blažíčkem, Frantou Prosem a Terkou Bábíčkovou. Zbytek startovního pole jel v kompaktním vláčku, ale na zmíněnou čtveřici už nepatrně ztrácel. Ve třetím kole z vedoucí skupiny vypadl Franta Blažíček, který se zapojil do soubojů v hlavním poli, z něhož se naopak oddělil Dušan Kouřil. Zdálo se, že se Dušan pokusí stíhat čelo závodu, ale do vedoucí skupinky se dotáhnout nedokázal.

Souboj o vítězství tak zůstával výhradní záležitostí Jáchyma Galáše, Franty Prose a Terky Bábíčkové, přičemž každý z nich alespoň chvilku vedl. Strhující souboj gradoval v úplném závěru a Terka tentokrát nedala klukům šanci. V předposledním kole šla na první pozici a jako vítězka projela i pod šachovnicovou vlajkou. Druhé místo obsadil se ztrátou 157 tisícin sekundy Jáchym Galáš, třetí byl Franta Pros (+ 0,370 s).

Jako čtvrtý dojel Dušan Kouřil, ale pětisekundová penalizace jej nakonec odsunula až na devátou příčku. Body za čtvrté místo si tudíž připsal Lukáš Svoboda (znovu vítěz mezi „mladými“), jako pátý byl klasifikován Franta Blažíček, šesté místo obsadil Ladislav Hevessy, sedmé Matěj Pavlíček a osmé Michelle Jandová (2. v EASY 60 Mladí). Do Top 10 se prosadil také Michal Pražák.

Ačkoliv o šampiónovi i o vicemistru bylo de facto rozhodnuto už před závody ve Vysokém Mýtě, i poslední superfinále sezony mělo silný náboj. Ve hře totiž stále bylo třetí místo v konečném hodnocení šampionátu. To před posledním podnikem držel Michal Pražák, ale zuby si na něj brousili i Matěj Pavlíček a Franta Pros. Zatímco Michalovi s Matějem se ve dvou předchozích finálových jízdách nedařilo podle jejich představ, Franta posbíral body za dvě třetí místa a teď byl na koni. Pochopitelně si pro superfinále vybojoval také lepší startovní pozici.

 A Franta Pros o celkový bronz skutečně zabojoval. Od startu se držel ve vedoucí skupině a pronásledoval Lukáše Svobodu jezdícího na prvním místě. Situace se z jeho pohledu zkomplikovala v polovině závodu, když se mezi něj a Lukáše dostali ještě Dušan Kouřil a Jáchym Galáš. Jenže Franta šel za úspěchem jako buldok, v osmém z jedenácti kol se dostal před Jáchyma a dvě kola před koncem si poradil i s Dušanem. Cílovou čáru tak proťal jako druhý se ztrátou pouhých 64 tisícin sekundy na vítězného Lukáše Svobodu.

 Po vítězství ve druhé finálové jízdě si i v superfinále počínala výtečně Terka Bábíčková, která se po celý závod držela v první šestce a v závěru začala stoupat pořadím vzhůru. Také ona se dokázala v posledních dvou kolech prosmýknout jak před Dušana Kouřila, tak před Jáchyma Galáše a v cíli se zaslouženě radovala z bronzového věnce a poháru za třetí místo.

 Nepopulární „brambora“ tentokrát zůstala v rukou Dušana Kouřila. Ale upřímně, kdo by smutnil kvůli čtvrtému místu v závodě, když se právě stal šampiónem? Dušan za sebou navíc dokázal udržet nepříjemně dotírajícího Jonáše Tlachače, který byl sice jen o 74 tisícin sekundy pomalejší než Dušan, ale i tak se musel smířit s pátou pozicí. Jáchym Galáš dojel s nepatrným odstupem šestý. O zbývající místa v elitní desítce si to mezi sebou v přímém souboji rozdali Ladislav Hevessy, Matěj Pavlíček, Franta Blažíček a Michelle Jandová, kteří se ve zmíněném pořadí seřadili ve výsledcích na sedmé až desáté příčce.

 Opravdu smolný závěr sezony prožila Káťa Nováková, kterou trefil plast z motokáry jednoho z jejích soupeřů, což mladá závodnice odnesla naštípnutou zápěstní kůstkou. I přes nepříjemné zranění Káťa ukázala, že umí být velká bojovnice, když dojela až do cíle, navíc na bodovaném dvanáctém místě.

 O vítězi v hodnocení EASY 60 Mladí tentokrát nebylo nejmenších pochyb, protože se jím stal celkový vítěz závodu Lukáš Svoboda, druhá skončila Michelle Jandová a třetí byla Eliška Bábíčková. Z vítězství v celkovém hodnocení sezony EASY 60 Mladí se i díky vynikajícím výkonům ve Vysokém Mýtě radoval Lukáš Svoboda (314 bodů), Míša Jandová (300) obsadila druhou příčku, jako třetí byl klasifikován Martin Antoš (269).

 A jak tedy vypadají konečné výsledky sezony 2014 ve třídě EASYKART 60? Jak už bylo řečeno, dalším šampiónem EASYKART v České republice se stal Dušan Kouřil (317 bodů), post vicemistra vybojoval jeho týmový kolega Jáchym Galáš (263). Drtivý finiš ve Vysokém Mýtě pomohl k bronzu Františku Prosovi (192), jenž rozdílem jediného bodu odsunul mimo stupně vítězů Matěje Pavlíčka (191). Na páté místo nakonec klesl Michal Pražák (184), kterému závěr sezony nevyšel úplně podle představ, když si z posledních dvou podniků v Chebu a Vysokém Mýtě odvezl jen 25 započítávaných bodů. Naopak forma Terezy Bábíčkové (148) ve druhé polovině sezony stoupala, výsledkem byla dvě pódiová umístění v superfinále v Chebu i v Mýtě, což Terku vyneslo v tabulce šampionátu až na šestou pozici. Závěrečný šturm předvedl také Lukáš Svoboda (140), jehož cesta vzhůru skončila na sedmé příčce. Umístěním v top 10 se mohou dále chlubit osmý Franta Blažíček (137), devátá Káťa Nováková (135) a desátý Vojta Kůrka (129). Celkem se do šampionátu zapojilo 32 mladých závodníků a závodnic.

 ŠKOLNÍ 50

 Ani ve Vysokém Mýtě pochopitelně nechyběli ti nejmenší, to znamená třída Školní 50, která je především přípravkou pro další závodění. A je samozřejmé, že na konci sezony bylo na všech účastnících a účastnicích této kategorie vidět, jak velké pokroky během roku udělali.

 V měřeném tréninku si první dvě místa na startu obou nedělních finálových jízd vybojovali Filip Otevřel a Petra Bábíčková, kteří se v popředí výsledkových listin už pohybují velmi pravidelně. Za nimi skončili Tobiáš Werner a Kuba Kameník. I oni během roku několikrát prokázali, že jim talent nechybí a že je motokárové závody opravdu baví. Což však samozřejmě platí o všech nadějích startujících v této kategorii.

 První finálová jízda se proměnila v jezdecký koncert Péti Bábíčkové. Malá závodnice skvěle odstartovala, ve druhém kole setřásla Kubu Kameníka a od té chvíle pravidelně zvyšovala svůj náskok, který v cíli činil více než 4 sekundy. Kuba skončil druhý, když v posledních dvou kolech uhájil svou pozici před mocně finišujícím Filipem Otevřelem. Této dvojici se dokázal přiblížit i Tobiáš Werner, ale na předjetí už to nebylo a Tobík obsadil čtvrté místo.

 Kuba Kameník se triumfu dočkal ve druhé finálové jízdě, i když o něj musel zabojovat. V předposledním kole totiž přišel o vedení, když ho předstihl Filip Otevřel, ale v posledním okruhu Kuba svému soupeři předjetí vrátil a pod šachovnicovou vlajkou profrčel jako první. O jedno místo si ve srovnání s první jízdou polepšil také Tobiáš Werner, který tentokrát obsadil třetí příčku.

 To nejlepší si Tobiáš Werner nechal až na superfinále. I když se po startu trochu propadl a do druhého kola najížděl až jako pátý, v následujících dvou okruzích se vždy o jedno místo posunul a když ve čtvrtém ze šesti kol, na která bylo superfinále vypsáno, udolal i Filipa Otevřela a Kubu Kameníka, už mu nikdo nestál v cestě k vítězství. Druhé místo obsadil Kuba Kameník, třetí byl Filip Otevřel a čtvrtý, stále se zlepšující Matyáš Puršl. Jak už jsme však mnohokrát psali, ve třídě Školní 50 o výsledky tolik nejde. Důležité je, co všechno se děti během roku naučili. A ve Vysokém Mýtě bylo dobře vidět, že toho rozhodně nebylo málo. Je evidentní, že i z těchto nadějí vyrostou v příštích letech šikovní závodníci a závodnice.

 Takový byl tedy závěrečný podnik sedmého ročníku projektu EASYKART v České republice. Sestřih závodů ve Vysokém Mýtě můžete sledovat na přelomu října a listopadu v magazínu Rychlá kola (www.rychla-kola.cz) na TV kanálech Nova Sport a Fanda. Kompletní výsledky najdete zde.

 Pro jezdce EASYKART ale sezona ještě zdaleka nekončí. Naopak. Její vrchol je teprve před námi. Už za necelé tři týdny (17. až 19. října) se v italském Lignanu uskuteční Mezinárodní finále EASYKART a česká ekipa při něm znovu bude patřit k těm nejpočetnějším. Své zástupce budeme mít v EASY 50, EASY 60, EASY 100 i v kategorii KGP. Tak ať se daří! Držíme palce…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.