Velké mezinárodní finále EASYKART 2014

 Česká družina loupila v Itálii stříbro

Při mezinárodním finále EASYKART v italském Lignanu (17. až 19. října) měla Česká republika tradičně početné zastoupení. Česká výprava o sobě však nedala vědět jen díky své velikosti, ale především zásluhou výsledků vybojovaných na trati. Stříbrné poháry si z Itálie odvezli Matěj Kácovský a Jakub Kadlčák, ale k velkým úspěchům patřilo i několik dalších umístění v Top 10. 

V Lignanu přivítalo účastníky mezinárodního finále EASYKART nádherné podzimní počasí a ideální závodní podmínky. Grand Finals se za dobu své třináctileté existence stalo opravdovým svátkem kartingu, který si letos nenechalo ujít na 250 jezdců z celého světa včetně 24 zástupců České republiky. Společně s mechaniky, rodiči a dalšími členy týmů čítala česká výprava téměř stovku lidí a v paddocku tak kromě domácích Italů tvořila nejpočetnější komunitu. A bylo to znát i při samotných závodech. Když se začalo fandit, byli naši pořádně slyšet!  Všichni si užívali slavnostní atmosféru a skvělou show. Mnozí mladí jezdci zde měli navíc poprvé příležitost reprezentovat svou zemi.

Ve třídě EASYKART 60 se v Lignanu sešlo 65 závodníků a závodnic, mezi nimi i jedenáctka českých nadějí. Důvod k radosti nám poskytly už výsledky měřeného tréninku. Jeho vítězem se totiž stal Matěj Kácovský, ale do první desítky se vešel také Vojta Kůrka (8. místo) a velmi dobrým výsledkem byl i 14. čas Lukáše Svobody.  Matěj Kácovský si dobře počínal i v následujících rozjížďkách, z nichž jednu vyhrál a dvakrát byl druhý. V průběžném pořadí, které určovalo nasazení do finálových jízd, díky tomu obsadil třetí místo, což pochopitelně znamenalo přímý postup do finále A. Společně s Matějem se do něj přímo kvalifikovali Vojta Kůrka (9. místo), Lukáš Svoboda (17. místo, nejlepší v hodnocení Mladých), Dušan Kouřil (18. místo), Jonáš Tlachač (24. místo) a také další účastník českého šampionátu EASYKART Zalán Czintula (29. místo).

Ale pojďme postupně, tedy od finále C. V něm byl hodně vidět Štěpán Galáš, který po celou jízdu bojoval o nejvyšší příčky a pod šachovnicovou vlajkou projel jako třetí. Užil si tak ceremoniál na stupních vítězů, protože při světovém finále je oceňováno pět nejlepších z každé finálové jízdy, ale hlavně postoupil do „béčka“.

Ve finále B jsme měli kromě Štěpána ještě dalších pět zástupců. Nejlepší výsledek si připsala Eliška Bábíčková, která obsadila pátou příčku a proklouzla tudíž do finále A. Opravdu hodně však byl vidět Pepa Knopp, který držel po startu ze čtvrté pozice až do předposledního kola třetí příčku, ale v posledním kole neodolal náporu soupeřů a klesl na osmé místo. Po dojezdu navíc inkasoval ještě třísekundovou penalizaci za to, že při startu vybočil ze svého koridoru o něco dříve. I tak Pepa jasně ukázal, že nemá přehnaný respekt z mezinárodní konkurence. Osmou příčku v hodnocení finále B vybojovala Michelle Jandová, těsně za hranicí první desítky skončila Tereza Bábíčková. Postup do finále A unikl jen o jedno místo Kacperu Sztukovi startujícímu v týmu Gegor Kart a na kolizi doplatil Hubert Laskowski z týmu Spirit.

V nejprestižnějším finále A jsme tedy měli hned sedm zástupců a ti o sobě dali pořádně vědět. Matěj Kácovský více než polovinu závodu vedl, ale v předposledním kole se před něj prodral domácí Leonardo Caglioni. Ital následně přešel do defenzivy a Matějovi už nedal příležitost k návratu do čela. Přesto je Matějovo druhé místo nejlepším českým výsledkem ve třídě EASYKART 60 při světovém finále od roku 2004, kdy Jan Midrla v této kategorii zvítězil. Vynikajícím výsledkem byla i devátá příčka Dušana Kouřila. V početné konkurenci se prosadili i další, když Jonáš Tlachač skončil čtrnáctý, Zalán Czintula byl jednadvacátý a Eliška Bábíčková se umístila těsně za ním (v hodnocení Mladých byla pátá). Smůlu měli při finále A Lukáš Svoboda a Vojta Kůrka, kteří nenastartovali motor. Na rozdíl od domácího šampionátu se jezdci při Grand Finals musí po nastartování pohonné jednotky mechanikem zařadit na konec startovního pole, což oba závodníci neudělali. Proto byli navzdory dobrému výkonu, který na trati podali, po závodě vyloučeni. To však nic neměnilo na tom, že také oni si z Itálie odvezli nesmírně cenné zkušenosti.

V kategorii EASYKART 100 hájila české barvy pětice reprezentantů. Z nich si nejlépe počínal Zdeněk Tlachač, který ve finále obsadil osmé místo. Dominik Stříteský skončil dvanáctý a Jakub Talaš čtrnáctý. Právě Jakub však patřil ke smolařům závodního víkendu, když před měřeným tréninkem zadřel motor. V úvodní části kvalifikace tak motor znovu zajížděl a rozhodující útok si připravoval na závěr „měřáku“. Jenže aby té smůly nebylo málo, zadřel motor znovu. Tato nepříjemnost a nevýhodné startovní postavení pochopitelně ovlivnily další průběh víkendu. Do první dvacítky se ve finálové jízdě prosadili také Ondra Nigrin (17.) a Nela Mičánková (19.).

Jakub Kadlčák byl jediným českým želízkem v ohni kategorie KGP Direct Drive a také on se rozhodně neztratil, přestože se sžíval s pro něj neznámou technikou. Postupně se zlepšoval, ve finále podal bojovný výkon a po startu ze sedmé pozice se probil až na druhou příčku v cíli!

Velmi dobře si počínal i Dominik Javůrek ve třídě KGP Shifter. V měřeném tréninku se blýskl třetím časem a třetí dlouho jezdil i ve finále. V závěru sice podlehl Italu Gregorimu a skončil těsně pod stupni vítězů, ovšem také on držel prapor české výpravy vysoko.

V Itálii získávala zkušenosti také pětice těch nejmenších, tedy účastníků kategorie EASYKART 50. I když se v této třídě nezávodilo v pravém smyslu slova, protože se neměřily časy, ani nepočítaly výsledky, Tobiáš Werner, Matyáš Puršl, Peťa Bábíčková, Kuba Kameník a Matvej Sonkin si to pořádně užili. Na trati si to rozdali se spoustou soupeřů a poprvé si osahali mezinárodní konkurenci. Není pochyb, že v budoucnu se jim tato zkušenost bude hodit.

Mnozí členové výpravy se na motokárové závody do zahraničí vydali poprvé, hodně věcí pro ně bylo nových, ale snad všichni odjížděli z Lignana s pozitivními dojmy. Akce takového druhu a rozsahu zkrátka musela zapůsobit na každého. Z pohledu domácího kartingu potvrdilo mezinárodní finále kvalitu české odnože projektu EASYKART. Jezdci, kteří kategoriemi EASY 50, EASY 60 a EASY 100 prošli a procházejí, se neztratí ani v mezinárodní konkurenci. Výsledky, jichž naši reprezentanti v Itálii dosáhli, jsou nejlepší pozvánkou pro ty, kteří se chtějí do závodění se svými ratolestmi pustit. EASYKART může děti provést od prvních závodnických krůčků až na mezinárodní scénu. Věřme, že i v následujících letech budou české barvy při Grand Finals vidět stejně výrazně jako letos.

Výsledky, reportáž a fotogalerii organizátora najdete zde (kompletní výsledky jsou zde).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.