Mistrovství ČR Písek 25.4.2010

O uplynulém víkendu začal prvním závodem na autodromu v Písku seriál Mistrovství republiky v kartingu 2010. Třídy Easykart se staly nepřehlédnutelnou součástí MČR a třída EASY 60 byla naprosto nejnabitější třídou, když na startovní listině se objevilo 30 jmen. Tento počet je v Čechách nevídaný a vzhledem k tomu, že se na startu kromě domácí špičky objevilo i několik zahraničních jezdců, dal se v obou vypsaných třídách EASY 50 a EASY 60 očekávat závod na výborné  úrovni. Šest jezdců z Polska, Francouz a Ital na startovních listinách rozhodně vypovídají a rozšířenosti projektu EASY v celé Evropě. Hned úvodem je třeba uvést, že právě polská výprava byla ve třídě EASY 60 hodně vidět a tak výsledky závodu byly pro mnohé překvapením.

 EASY 50

Do závodu odstartovalo celkem 18 závodníků rozdělených do finále A a B. Písecký okruh je pro jezdce nesmírně náročný a tak bylo zajímavé sledovat, že i tito malí špunti ve věku 6– 8let si se svými 5-ti závodními okruhy ve dvou jízdách poradili více než dobře. Pochvalu zaslouží všichni účastníci, nejúspěšnější pak byli Petr Cemper a Jonáš Tlachač, kteří skončili střídavě na prvním a druhém místě a oba si z Písku odvezli 45 bodů. Třetí místo celkově patřilo Katce Novákové.

 EASY 60

Jezdci z domácí špičky chtěli pochopitelně sbírat první body do mistrovského seriálu. Již od sobotních tréninků bylo ovšem jasné, že polská výprava bude do pořadí v čele závodu také promlouvat. Novinkou letošní sezóny je vypsání samostatné kategorie v rámci EASY 60 pro jezdce do 9-ti let. Tato novinka má pomoci zejména jezdcům, kteří přešli z „padesátek“ a se silnějšími stroji EASY 60 se teprve seznamují (do této třídě byl také nedopatřením zařazen polský jezdec, který je starší a oficiální výsledky byly již opraveny). Již kvalifikace naznačila, že lze očekávat fantastický závod a toto očekávání se potvrdilo. Vlak 30-ti pilotů najíždějících na start byl sám o sobě krásným pohledem, velký provoz na trati ovšem dělal mnoha méně zkušeným jezdcům problémy. Jenže právě takhle vypadají velké závody a jen z takovýchto velkých závodů vyrůstají „velcí piloti“. Třída EASY 60 nabídla v Písku po letech poprvé to, co dětským třídám chybí – obrovskou konkurenci, nutnost neustále závodit a neustále řešit nové situace. Nikdo neměl čas ani chvíli vydechnout a nikdo si nemohl být svým umístěním jistý. Závodilo se  nejen o ty nejvyšší pozice, ale např. i od pátého místa se utvořil vlak mnohdy až 10-ti jezdců, kteří byli v neustálém kontaktu. To s sebou pochopitelně přineslo i více kolizí, které ovšem naštěstí končily bez větších následků. Všem pilotům je třeba ale vzkázat, že sportovní komisaři již napříště nebudou mít tolik pochopení a nedovolené kontakty budou přísně trestat, protože bezpečnost pilotů musí zůstat na prvním místě. Tempo obou rozjížděk diktoval Dominik Javůrek, následován nepropustnou hradbou polských jezdců. Zejména v druhé jízdě pak Poláci Jan Antoszewski a Stanislav Garstecki nedali našemu jezdci vydechnout až do cíle, pořadí se neustále měnilo a nakonec se z vítězství v jízdě radoval Garstecki. Celkově zvítězil Dominik Javůrek před Garsteckim a Antoszewskim, a tak zůstaly české barvy neporaženy. Bylo potěšující, že  se u nás líbilo zahraničním účastníkům a lze očekávat, že se na závody do Čech budou vracet.  Právě kvalitní konkurence a plné startovní pole je to, co čeští závodníci pro svůj růst nejvíce potřebují.

Výsledky závodu najdete zde.

 


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.