Nový formát italského šampionátu EASYKART 2011

Mezi novinky následujícího ročníku EASYKART 2011 patří nový formát italského šampionátu a jeho živé televizní vysílání

 Italský šampionát se odehraje formou 6 závodů, namísto dosavadního jediného finálového podniku, kdy všechny závody budou živě přenášeny televizí i na webu. Mění se také formát Evropského finále, které se přetransformuje do Evropského šampionátu EASYKART , kdy se předpokládá jeho rozdělení na dva podniky, z nichž první se pojede v Itálii.

 Pro nadcházející sezónu italských šampionátů Easykart 2011 jsou ze sportovního hlediska připraveny velké novinky. Tou nejdůležitější je dohoda mezi firmou Birel a společností Primocanale Sport o přenosech jednotlivých závodů italského šampionátu na kanále 595 programu SKY a na webu (prostřednictvím streamingu na oficiální webu italského šampionátu – www.easykart.it ). Tyto nedělní přenosy budou začínat v 11 hodin dopoledne a budou zahrnovat taktéž přenos finále B, na pořad přijdou i technické a sportovní souvislosti, včetně rozhovorů s jezdci a jejich doprovody. Jedná se o celoevropsky první sérii přímých přenosů ze všech podniků některého ze značkových šampionátů.

 Italské šampióny jednotlivých tříd na rozdíl od předcházejících ročníků neurčí jediný závod, ale seriál šesti závodů od března do září. Tato novinka jednak posunuje celkovou sportovní úroveň tohoto značkového šampionátu plně na roveň otevřených národních mistrovství, dále eliminuje faktor „náhody“ v podobě technické závady či nezaviněné kolize, typickou pro jedno-podnikové šampionáty, a v neposlední řadě také umožní účast mnohem většímu počtu týmů a jezdců.

 Organizaci italského šampionátu EASYKART si vezme na starost přímo mateřská firma Birel, čímž šampionátu zajistí vysoký standard po organizační a sportovní stránce. Na všech podnicích bude celá trať snímána kamerami a startovní proceduru pomůže ohlídat radar. Birel dále zajistí na každý z podniků pět technických komisařů, komisaře sportovní a doplní i členy ředitelství závodu.  Kromě toho časy veškerých tréninků a rozjížděk  budou díky spolupráci s firmou WEER k dispozici „on line“ na oficiálním webu. Na závěr sezóny bude vydán Magazín o zhruba 150ti stránkách, obsahující zpravodajství a výsledky ze závodů a bohatý fotomateriál.

Musí být řečeno, že v novém formátu Italského mistrovství se samotný program závodu bude odehrávat pouze v jediném dni – v neděli. V sobotu proběhnou volné tréninky.V závěrečné klasifikaci se budou škrtat nejhorší  výsledky.

 Co se týká okruhů, které přicházejí do úvahy, kandidáty jsou následující kartodromy : účastníkům letošního mezinárodního finále 2010 dobře známé Castelletto di Branduzzo, Lignano Sabbiadoro, Pomposa, Cervia, Viterbo a Siena (místo konání International finále 2009).

Letošní závodní sezóna EASYKART v Itálii bude tedy sestávat ze šesti vrcholových podniků, které nově doplní dvojdílný Evropský šampionát a velké International finále. Co se týká Evropského „finále“, v roce 2011 bude sestávat ze dvou podniků a nikoliv z jediného, jako tomu bylo v minulosti. První podnik se uskuteční v italském Jesolu 20. března 2011, druhý 17. července (termín a místo ještě nejsou rozhodnuty – Polsko?). Při obou se uskuteční dva samostatně hodnocené závody (závod 1 a závod 2), kdy o závěrečném pořadí šampionátu rozhodne součet bodů ze tří „nejúspěšnějších“ závodů.

 Termíny italského šampionátu EASYKART 2011

 20. února          společné testování

   6. března        Podnik 1  Castelletto

10. dubna         Podnik 2  Siena

  8. květen         Podnik 3  Viterbo

19. červen         Podnik 4  Lignano

10. červenec     Podnik 5  Cervia

11. září             Podnik 6  Pomposa

 Evropský šampionát EASYKART 2011

 20. března        Podnik 1 (Italia, Jesolo)

31. července     Podnik 2 (Polsko ? – není ještě rozhodnuto)

 International finále EASYKART 2011

 14. – 16. říjen               (Italia, místo konání bude určeno)

  Rozhodnutí společnosti Birel změnit formát národního mistrovství z regionálních šampionátů  na celonárodní, sestávající z více podniků, umožní povznést tento šampionát z regionální úrovně na úroveň výrazně vyšší. Regionální závody totiž probíhají v rámci ostatních vypsaných národních tříd a především umožňují mnoho týmům závodění v blízkosti svého bydliště za vynaložení co nejméně prostředků. Regionální šampionáty EASYKART zůstanou samozřejmě v následující sezóně 2011 zachovány a budou sestávat ze čtyř podniků v každé z následujících zón – Lombardia, Nord Est (Severo-východ), Emilia Romagna a Lazio. Účast v nich bude určena především pro začínající jezdce, resp. ty bez vyšších sportovních ambicí, a dále týmy, preferující závodění bez nutnosti dlouhých přejezdů.

Jak zdůrazňuje Marco Angeletti, koordinátor série italského národního šampionátu,  tento nový formát italského národního šampionátu EASYKART chce lépe vyhovět požadavkům týmů a pilotů, které lze zjednodušeně rozdělit do dvou skupin : na mladé jezdce do 16ti let, kteří účastí v tomto seriálu sledují naplnění svých závodnických ambicí a tedy svůj co nejrychlejší výkonnostní růst. Druhou skupinu tvoří jezdci tříd 125, kde na prvním místě je adrenalinová motoristická zábava.

V oblasti technických předpisů nedochází v podstatě k žádným změnám, což je  pokračováním osvědčeného principu, tvořícího základ úspěchu tohoto značkového šampionátu. I nadále budou moci býti ve všech třídách používány motory IAME (vedle motorů B.M.B, nově představených v loňské sezóně). Snad jedinou technickou novinkou je nová barva plastů a rámu, kdy původní modrou nahradí modrá metalíza a nový držák nádrže u podvozků 100/125, umožňující její jednoduchou demontáž. Kompletní podrobné předpisy pro sezónu 2011 budou publikovány v prosinci 2010.

 Zdroj : easykart.it

One thought on “Nový formát italského šampionátu EASYKART 2011

  1. V právě připravovaném kalendáři na nadcházející sezónu 2011 budou zapracovány jak podniky v článku zmiňovaného italského národního šampionátu Easy, tak i závody této kategorie v Polsku. Bohužel se mnohdy překrývají termíny těchto závodů s naším mistrovstvím, resp. s „hobby“ podnikem na téže trati mu předcházejícím (a tudíž sloužícím jako příprava na následující mistrák). Ale jelikož se ještě mohou termínové listiny měnit, uvidíme, jak to nakonec výjde… Každopádně se již teď máte na co těšit :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.