Velké finále MČR Easykart 2011ve Vysokém Mýtě

 

Poslední závodní víkend obou kategorií třídy Easykart v rámci MČR motokár na okruhu ve Vysokém Mýtě se dá  nazvat Velkým finále.  Jednotlivé bodované jízdy  měly bohatou směs „závodnického“ koření a ve hře byly oba tituly i  umístění v celkové klasifikaci. 

 Už pouhým pohybem po depu závodních strojů bylo cítit nezvyklou atmosféru. Celý víkend se nesl ve znamení zvýšeného napětí u jezdců i mechaniků, důkladnější analýzy tréninkových jízd, pečlivého nastavení motokár, ale také ve znamení volby správné strategie, té týmové nevyjímaje. Na odvážné boje plné napětí bylo tedy zaděláno. Příjemným okamžikem v této atmosféře byl sobotní večerní ohňostroj, který oznamoval narozeniny  „easykáristy“ Dana Skočdopoleho. Tento mladý jezdec, startující v současnosti v týmu HKC na podvozku Birel ve třídě Bambini na své kamarády ze třídy Easykart nezapomněl a uspořádal pro ně malou „Birthday´s party“. I to patří rozhodně k dětskému motoristickému sportu.

EASY 50

V této třídě se dal očekávat souboj především českého jezdce Filipa Škorpíka a ruského závodníka  Sergeye Sonkina, kteří byli v celkovém pořadí nejvýše. Ale již kvalifikace ukázala, že Filip je na finále velmi dobře připraven. Snažil se jet měřený trénink na trati osamoceně a jeho nejlepší čas 1:04.224 potvrdil tuto strategii za správnou. Kromě Sonkina měl však ještě jednoho soupeře a tím byl Polák Marcel Kuc z Hawi Racing týmu. Ten se objevil v českém Easy seriálu až v jeho závěru, ale o to výrazněji. Jeho malou výhodou byla znalost trati z posledního závodu Karting Cupu, kde na sebe pozitivně upozornil ve všech třech  jízdách. O tomto „mistrovském“ víkendu byl v kvalifikaci druhý za Škorpíkem, ale s rozdílem pouhých 0,849 sekundy. Třetí nejrychlejší čas pro postavení na nedělním startu E50 měl Jan Wagenknecht a teprve čtvrtou příčku obsadil Rus Sonkin následován Polákem Rozenkowskim. Jako vždy se z bezpečnostních důvodů rozdělila třída Easy 50 před nedělními bodovanými jízdami do dvou skupin.

Na startu první bodované jízdy Easy 50 skupiny A nedošlo k žádnému nebezpečnému manévru a všichni jezdci zkušeně absolvovali první retardér za startovní rovinou. Na čele se nejprve utvořila silná čtveřice z kvalifikace – Škorpík, Kuc, Wagenknecht a Sonkin. Postupně se však první dvojice už v opačném pořadí Kuc – Škorpík oddělila od svých pronásledovatelů a vyjela si výraznější náskok. Za nimi se strhnul boj o třetí místo, kdy Wagenknecht úspěšně předjel Sonkina. Několikrát útočil na cílové rovině druhý Škorpík na vedoucího Kuce, ale bezúspěšně. V průběhu závodu jel dobře také Polák Kucharski, který se ze středu pole dostal až před Sonkina na celkové 3. místo. Ve druhém kole se propadl Wagenknecht až na osmou příčku, ale boj nevzdal a dojel pátý. Tvrdým soubojem se dá nazvat také počínání Rusa Ischenka s Jiřím Bečičkou na trati. I přes obrovskou snahu se Škorpíkovi nepodařilo Kuce předjet. Konečné pořadí v cíli bylo – Kuc, Škorpík a Kucharski.

Druhá bodovaná jízda Easy 50 skupiny A měla velmi podobný průběh. Vedení se ujal Kuc a opět byl pod okamžitým tlakem Škorpíka. Jejich souboji přihlížel třetí Sonkin. Přestože se několikrát dostal v průběhu jednoho okruhu Škorpík před polského jezdce, na cílové rovině už bylo zase vše po starém a tento stav zůstal až do cíle. Za třetím Sonkinem hodně bojovala čtveřice Ischenko, Wagenknecht, Kácovský a Bečička. V cíli bylo tedy pořadí: Kuc, Škorpík, Sonkin a Wagenknecht. Po závodě byl však Marcel Kuc vyloučen komisaři pro technickou závadu na své motokáře.

Start první bodované jízdy Easy 50 skupiny B proběhl bez problému až na předčasný start č.12 Poláka Kucharczyka, který byl následně penalizován 10 sekundami.  Na čele se utvořila na  čtveřice Drozynski, Grabowski, Laskowski a Savčuk. Posledně jmenovaný se pak dostal na třetí příčku a tu udržel až do cíle. O vedení  zatím bojovali Drozynski s Grabowskim a nedarovali si ani centimetr závodní tratě. Naproti tomu z počátku třetí Laskowski dokončil až na konečném 5. místě. Ryze polský souboj o vítězství trval až do konce závodu a lépe z něj vyšel Kamil Grabowski těsně sledován Igorem Drozynskim. V cíli třetí David Savčuk měl ztrátu více jak 10 sekund na vítěze.

 Druhá bodovaná jízda Easy 50 skupiny B začala opět proviněním jednoho z  jezdců na startu. Na čele odstartoval  Borys Chorazy, ale dostal penalizaci 10 sekund za předčasný start a navíc neudržel svoji pozici a za pouhé úvodní kolo se propadl až na 4. místo. Před něj se propracovali Grabowski, Drozinski i Savčuk.  Tato trojice pak svedla velký souboj, ve kterém se za vedoucím Grabowskim dostal Savčuk před Drozynského. Bojující trio předvedlo početným divákům na trati zajímavou podívanou, která se odehrávala s minimálními odstupy zmíněných jezdců.  V cíli bylo pořadí Grabowski, Savčuk a Drozynski.

Třída Easy 50 měla ve Vysokém Mýtě českého vítěze – Filipa Škorpíka, kterému získaných 45 bodů jednoznačně stačilo na celkové vítězství  v seriálu Easykart 50 roku 2011. Druhý ve Vysokém Mýtě i v letošním roce skončil  Rus Sergey Sonkin.  Bronzový stupínek obsadil Jan Wagenknecht, kterému získaných 27 bodů vydalo na letošní pátou příčku v Easy 50. V celkové tabulce  po 7 závodních víkendech obsadil třetí místo náš Matěj Kácovský a čtvrté Rus Georgiy Salakhutdinov.  

 EASY 60

Pokud mluvíme o těsných soubojích na trati ve třídě „malých padesátek“, pak u silnější kategorie Easy 60 se k tomu všemu přidala poměrně větší porce rivality a v posledním závodním víkendu i vysoká „taktická matematika“  nejen mezi jednotlivci, ale i mezi týmy.  A podle toho se také odvíjel děj na trati v obou bodovaných jízdách. Všemu předcházela tradičně sobotní kvalifikace, která kromě jiného přinesla jedno velké překvapení. Postarala se o něj Nela Mičánková z týmu Spirit Racing, které prospěla účast v dvojzávodě italského šampionátu a  skočila překvapivě v měřeném tréninku na 3 místě  v těsném kontaktu s dvojicí týmově stejně zbarvených motokár Tlachače a Podobského. Až za tuto trojici se zařadil Václav Šafář, před Běželem, Talašem a Roubíčkem. To, že se odehraje závěrečná „velká nedělní show“ signalizovala rovněž skutečnost, že prvních 12 jezdců skončilo časově v jedné sekundě! Premiérově na českých závodech pak pořizoval filmové záběry motokár tříd Easy  model vrtulníku.

 Procedura letmého startu první nedělní bodované jízdy E60 dopadla hned na první pokus na jedničku. Pokud chtěl Lukáš Podobský pomýšlet na letošní celkově druhé místo, a to i přes  to, že dal přednost ve 2 závodních víkendech MČR  italskému šampionátu, musel dominovat v obou bodovaných jízdách zde ve Vysokém Mýtě. A nakročil správným směrem poté, co si vyjel velmi solidní odstup hned po startu. Za ním se okamžitě rozhořel boj mezi pěticí jezdců – Talašem, Tlachačem, Roubíčkem, Mičánkovou a Šafářem. Václav Šafář potřeboval nutně body, aby mohl ohrozit „stříbrný“ plán Podobského a jistě tajně doufal i v teoretickou šanci na titul. Před ním jedoucí Nela Mičánková  bojovala také o každý bod ve snaze předstihnout celkově v hodnocení Mladí zatím třetího Adama Králíka. Přibližně v třetině této bodované jízdy předjel Zdeněk Tlachač Jakuba Talaše a začal se dotahovat na vpředu suverénně jedoucího Podobského. Mezitím Václav Šafář využil svých zkušeností, předjel Nelu Mičánkovou, ale jeho následná kolize s Janem Janovským notně zamíchala pořadím závodu. Velmi vyrovnaný výkon předvedl Jakub Roubíček, který se dlouho držel okolo čtvrtého místa, aby nakonec skončil v cíli pátý.  Václav Šafář srdnatě bojoval v sedmičlenné skupině jezdců na trati, ale hendikep váhy a výšky byl ve vysokomýtském stoupání příliš velký a  cílem projel až na šestém místě. Divácká tribuna odměnila bezchybně jedoucího vítěze jízdy Lukáše Podobského velkým potleskem na otevřené scéně a to i za jeho nejrychlejší kolo v závodě v čase 52,899. Za ním dojeli do cíle Tlachač se ztrátou více jak 3,5 sekundy a po dalších necelých 7 sekundách trojice Talaš, Mičánková a Roubíček. Nela Mičánková se tak mohla  poprvé radovat z vítězství v kategorii Mladí, před Roubíčkem a Galášem.

Druhá bodovaná jízda Easy 60 byla neméně dramatická zejména v boji o třetí místo, protože sehraný tandem Podobský – Tlachač nedal ani podruhé šanci nikomu ohrozit čelo závodu. Start byl opět bez větších problémů a profitoval na něm opět především Podobský, který se ujal vedení před Tlachačem a Mičánkovou, následovanou útočícím Šafářem, Talašem a  Šplíchalem. Krásný souboj předvedla v průběhu této jízdy dvojice Mičánková – Talaš. Pěkným výkonem se blýskl také Jakub Roubíček, který se z hranice první desítky posunul na konečnou čtvrtou příčku a vklínil se v posledním kole právě mezi Mičánkovou a Talaše. Velmi pěkně si na trati počínal i Jan Šiller se st.č. 68, kterého nakonec zdobilo 6. místo v cíli. Závod poznamenala také nepěkně vyhlížející nehoda Alana Lalaka a Dominika Smejkala v horním retardéru. Druhý jmenovaný byl lehce otřesen, a proto absolvoval ještě v areálu závodiště zdravotní prohlídku. Pro pořadatele však do budoucna vyvstává nutnost kontroly správného používání bezpečnostní výstroje včetně upnutí přílby bezpečnostním páskem. Po 10 odjetých kolech druhé bodované jízdy mohl Lukáš Podobský oslavit nejen svůj víkendový „double“, ale ziskem 50 bodů také stříbrnou pozici v letošní sezóně Easykart 60 před bronzovým Václavem Šafářem (ten dostal po projetí cílem  10 sek. penalizaci za jízdní „potyčky“ na které nejvíce doplatil opět Jan Janovský). Penalizován za „narážení“ byl také  Dominik Stříteský.  Obrovskou radost měl v cíli především druhý Zdeněk Tlachač, který si připsáním 40 bodů zajistil letošní mistrovský titul ve třídě Easy 60. Třetí byl v cíli druhé bodované jízdy Jakub Talaš, před Roubíčkem a Mičánkovou. Pěkné výkony předváděli celý závodní víkend také Jan Šiler, Jakub Běžel, Vladimír Šplíchal, Ondřej Nigrin, Jan Janovský, Jáchym Galáš a mnozí další.  V uzavřeném parkovišti  byli po skončení bodovaných jízd nejrychlejší jezdci podrobeni důkladné kontrole motokár a  motorů technickými komisaři (měřeno bylo mimo jiné  – válec, hlava, výfuk , karburátor), aby bylo ověřeno, zda je vše v souladu s předpisy. Sedm závodů Easy 60 mělo pět různých celkových vítězů což svědčí o velké vyrovnanosti série.  A  jak skončilo hodnocení kategorie Mladí? Především  víkendovým vítězstvím Nely Mičánkové, před Jakubem Roubíčkem a stále lépe jedoucí Kateřinou Novákovou.  Nela tak dosáhla ziskem 40 bodů na celkové letošní třetí místo v hodnocení Mladí a následovala tak druhého Jáchyma Galáše a celkově jasného lídra „Mladých“  2011 Jakuba Roubíčka. Kompletní výsledky závodu včetně průjezdů najdete zde.

Závodní sezona 2011 seriálu MČR Easykart  je nyní už minulostí.    Samozřejmě nás čekají slavnostní ceremoniály, které ozdobí nejúspěšnější jednotlivých tříd a kategorií. .Už teď je ale na místě poděkovat všem jezdcům a týmům, ale i pořadatelům a komisařům – zkrátka  všem zúčastněným za ročník, který se vyznačoval někdy možná tvrdými souboji na trati, sportovním zklamáním či radostí,  ale splnil především to hlavní: kvalitativně posunul úroveň dětského závodění v ČR o další stupeň výše.

A rozhodně nezapomeňme držet palce  našim jezdcům  při Velkém finále Easykart 2011 v italském Castellettu 12-16. 10. 2011,  kde mohou ukázat celému Světu, co se v Čechách naučili !       

   fotogalerie je tentokrát menší – v neděli jsem nestíhal 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.