EASYKART v Chebu naservíroval pořádné drama

Sezona Mistrovství České republiky v kartingu 2013 odstartovala na konci dubna v Chebu. Přestože páteční tréninky provázelo v Kartareně Ypsilonka nádherné slunečné počasí, o víkendu si Svatý Petr nejen s účastníky kategorií EASYKART  náležitě pohrál. V sobotu dopoledne nevyšplhala rtuť teploměrů nad značku sedmi stupňů Celsia a výjimkou nebylo ani drobné mrholení. Mladí jezdci a jezdkyně tak museli jak sebe, tak publikum a členy týmů rozehřát hlavně svými výkony na uklouzané trati. Tématem dne pak byla především volba pneumatik a nastavení. I když se ani odpoledne výrazně neoteplilo, s třetími volnými tréninky a kvalifikací přeci jen starostí nepatrně ubylo, když chebská trať oschnula.

Jako první se o pořadí na startu nedělních závodů poprali piloti třídy EASYKART 50. V této kategorii, která se závodních víkendů účastní v tréninkovém režimu, se v Chebu představilo 15 závodníků a závodnic. Přestože v EASYKART 50 jde především o sbírání prvních zkušeností v motoristickém sportu, nabídl měřený trénink opravdu těsný souboj o pole position mezi Tomášem Novákem a Eliškou Bábičkovou. Nakonec se radoval prvně jmenovaný, když svou soupeřku udolal o 0,491 sekundy. Startovní pozice v druhé řadě si zajistili Jiří Kotouč a Michelle Jandová, třetí řada patřila Filipu Otevřelovi a Matěji Matuškovi a první desítku zkompletovali Matvey Sonkin, Michal Nápravník, Jakub Mičánek a Tereza Slámová.

Sérii měřených tréninků v sobotu uzavírala třída EASYKART 60 s nejvyšším počtem účastníků. Startovním polem čítajícím 25 strojů se v Chebu nemohla chlubit žádná jiná z kategorií vypsaných v rámci MČR a Národního poháru při MČR. A že v případě EASYKART 60 nejde jen o kvantitu, ale především o kvalitu závodění, potvrdila už kvalifikace. Závodnické naděje svedly o přední pozice na startovním roštu dech beroucí bitvu s nejtěsnějšími rozdíly. První startovní pozici pro nedělní závody vybojoval Ondřej Nigrin, o pouhých 0,132 sekundy byla pomalejší Monika Podhradská. Úspěšné dívčí tažení korunovaly třetím, resp. sedmým časem Kateřina Nováková (+0,322 s) a Nela Mičánková (+ 0,589 s), mezi které se na startovním roštu vklínili Alex Legnaro (4. čas; + 0,453 s), Jáchym Galáš (5. čas; + 0,466 s) a Dušan Kouřil (6. čas; + 0,508 s). Elitní Top 10 doplňovali Zalán Czintula, Dominik Smejkal a Maxim Ishenko, přičemž Czintula s Ishenkem byli zároveň nejúspěšnější dvojicí v hodnocení EASYKART 60 Mladí.

Zatímco si jihovýchod republiky v neděli užíval krásného jarního rána, nejzápadnější motokárová trať v Čechách se musela přesně podle předpovědi meteorologů vypořádat s počasím téměř zimním. Warm-up obou kategorií EASYKART se jel na vlhké trati, teplota vzduchu navíc nepřesahovala 3 stupně Celsia. V EASYKART 50 přesto potvrzovali svou formu z předchozího dne Tomáš Novák, Michelle Jandová, Eliška Bábičková a Jiří Kotouč. V EASYKART 60 byl ve warm-upu nejrychlejší Ondřej Nigrin před Monikou Podhradskou (+ 0,008 s!) a Alexem Legnarem (+ 0,024 s).

Krátce před desátou hodinou dopolední přišla na řadu první jízda EASYKART 50. S ohledem na bezpečnost závodníků byl závod vyhlášen jako mokrý. Přestože účastníci EASYKART 50 startují při podnicích MČR v kartingu v tzv. tréninkovém režimu, závodnický potěr si to na trati mezi sebou rozdával naprosto naplno. Výhodu pole position bez zaváhání využil Tomáš Novák, který se usadil v čele a začal svým rivalům rychle ujíždět. O další pozice se však bojovalo nekompromisně. Výtečně odstartoval Filip Otevřel a posunul se před Elišku Bábičkovou a Michelle Jandovou. Druhé místo Filip udržel až do nájezdu do třetího kola, v němž si s Eliškou své pozice prohodili, přičemž dokázali mírně poodjet průběžně čtvrté Michelle. O pátou až devátou příčku mezitím bojovali Jiří Kotouč, Tereza Slámová, Michal Nápravník, Jakub Mičánek a Matvey Sonkin. Jirka Kotouč nedal svým soupeřům šanci a brzy ze skupinky poodjel. Vpřed se dral Matvey Sonkin, který se po dvou kolech posunul už na šesté místo, a o kolo později se za něj prosmýkl Jakub Mičánek. Naopak Terezka Slámová klesla jak za Matveye s Kubou, tak také za Michala Nápravníka. Pod šachovnicovou vlajkou projel jako první Tomáš Novák s velkým náskokem před Eliškou Bábičkovou a Filipem Otevřelem. Po technické kontrole se, ale pořadí změnilo a na druhou příčku se posunula Michelle Jandová, jako třetí byl klasifikován Jiří Kotouč. Těsně pod pomyslnými stupni vítězů skončil Matvey Sonkin, za nímž následovali Jakub Mičánek, Michal Nápravník, Tereza Slámová a elitní desítku doplňovali Tadeáš Martínek, Jan Pícha a Denis Kraushuber.

První bodovaná jízda EASYKART 60 byla na programu nedlouho před polednem a k radosti všech zúčastněných se počasí přeci jen trochu umoudřilo. Teplota vzduchu začala stoupat a  oschlá trať umožnila použití suchých pneumatik.

Nejlépe si po startu počínal Alex Legnaro. Ze čtvrté pozice se na konci dlouhé roviny prosmýkl do čela a okamžitě svým soupeřům mírně poodjel. Za ním se seřadili vítěz měřeného tréninku Ondřej Nigrin a Monika Podhradská. V průběhu druhého kola se oba znovu dotáhli bezprostředně za vedoucího Alexe, jenže ve třetím kole se pořadí na špici měnilo. Smůlu měl Ondřej Nigrin, který se při přetahované s Monikou Podhradskou dostal mimo trať a klesl až na 12. místo. Souboj o vítězství tak zůstal záležitostí Alexe a Moniky. Přestože mladá jezdkyně na svého soupeře ve druhé polovině závodu neustála dotírala, Alex si vedoucí pozici pohlídal a v cíli se mohl radovat z vítězství. Napínavou bitvu o další pozice sváděli Dušan Kouřil, Jáchym Galáš, Dominik Smejkal a Kateřina Nováková. Z této skupinky před polovinou závodu vypadl Dominik Smejkal. Do té doby pátý jezdec průběžného pořadí byl „dlouhý“ v první zatáčce, ztratil rychlost a klesl až na začátek druhé desítky. Nejlépe si ze zmíněné čtveřice počínal Dušan Kouřil. Bezpečně se usadil na třetí příčce a svým soupeřům dokázal trochu poodjet. O čtvrté místo až do konce srdnatě bojovali Jáchym Galáš a Kateřina Nováková. Přestože se Katka v šestém kole před svého soupeře na chvíli dostala, v cíli byl přeci jen o chloupek dříve Jáchym. Neméně zajímavý souboj svedli za jejich zády také Maxim Ishenko, Vojtěch Kůrka a Nela Mičánková. Pořadí na šesté až osmé pozici se několikrát měnilo, ale Maxim nakonec přeci jen vybojoval šesté místo, Vojta skončil sedmý a Nela osmá. Ondřej Nigrin svou stíhací jízdu zakončil na deváté příčce zaručující alespoň 7 bodů do tabulky šampionátu. Z vítězství v hodnocení EASYKART 60 Mladí se radoval Maxim Ishenko (celkově 6.) před Zalánem Czintulou (celkově 11.) a George Salahutdinovem (celkově 12.). Druhé bodované jízdy byly v neděli na programu až po polední přestávce a k radosti všech se mezi mraky začaly nesměle objevovat i sluneční paprsky. Oteplilo se, proto bylo odpolední závodění zase o něco příjemnější.

Také  druhou sérii bodovaných jízd začínala třída EASYKART 50. Po vítězství v kvalifikaci i v první bodované jízdě potvrdil Tomáš Novák při startu roli favorita a ujal se vedení. Jenže ve druhém kole chyboval, vykroužil hodiny a klesl za Jiřího Kotouče a Michelle Jandovou na třetí příčku. Ani to však nevyvedlo Tomáše z míry, po čtyřech kolech byl znovu první a tentokrát už drama nepřipustil. Bez dalšího zaváhání si dojel pro své druhé vítězství. Druhý skončil Jirka Kotouč, třetí Michelle Jandová. Pomyslná nepopulární bramborová medaile připadla tentokrát Elišce Bábičkové, pátý dojel Matěj Matuška, šestý skončil Michal Nápravník.

Druhá bodovaná jízda EASYKART 60 byla jednoznačně jedním z absolutních vrcholů nedělního závodění na chebské Ypsilonce. Těsný a strhující závěr závodu by EASYKART 60 mohli závidět i v populární americké sérii NASCAR, kde také často rozhodují jen minimální rozdíly. Ale nepředbíhejme… Z pole position opět vyrážel Ondřej Nigrin, který si chtěl spravit chuť po ne úplně vydařené dopolední jízdě. Po startu se na první příčku sice tlačila Monika Podhradská, ale Ondra jí nedal šanci a do druhého kola najížděl v roli leadera závodu. Za něj se ovšem protáhl Alex Legnaro a začala přetahovaná jako řemen. Ve třetím kole si Ondra s Alexem pozice prohodili, ani to však neubralo na intenzitě jejich vzájemného souboje. Bylo zřejmé, že pokud se vyvarují chyb, rozhodne o vítězi až úplný závěr jízdy.Ovšem o drama nebyla nouze ani za jejich zády. Monika Podhradská najížděla do druhého kola na třetí pozici, jenže jí přestal odjíždět motor a na výjezdu ze zatáčky došlo ke kontaktu s Dušanem Kouřilem. Monika skončila v hodinách a její motokáře se už nedokázal vyhnout Aleš Čech. Tvrdý náraz se naštěstí obešel bez zranění a pouhých pár minut po závodě už Aleš hrál v depu s kamarády fotbal…

Monika Podhradská mohla v závodě pokračovat, pochopitelně však klesla do hloubi pole. Na třetí místo se tudíž posunul Dušan Kouřil následovaný Jáchymem Galášem, Kateřinou Novákovou a Vojtěchem Kůrkou.Alex Legnaro a Ondra Nigrin bavili diváky až do posledních metrů druhé bodované jízdy. Na cílovou rovinku najížděl jako první Alex, ovšem Ondra předvedl skvělý finiš a ještě to zkusil. Cílovou čáru proťaly obě motokáry bok po boku, ale Alex byl přeci jen o pověstnou píď vpředu. O vítězi a poraženém rozhodlo pouhých 13 tisícin sekundy! Pro třetí místo si s přehledem dojel Dušan Kouřil, zatímco čtvrtou příčku musel Jáchym Galáš až do poslední chvíle hájit zuby nehty před výtečně finišujícím Vojtěchem Kůrkou, jenž si  v polovině závodu poradil s Katkou Novákovou. Na ni zbylo tentokrát v cíli šesté místo. První desítku pak zkompletovali Dominik Smejkal, Nela Mičánková, Zalán Czintula a Maxim Ishenko. Czintula s Ishenkem se zároveň podělili o první dvě příčky klasifikace EASYKART 60 Mladí, třetí  skončil Filip Škorpík.

A jak dopadlo celkové hodnocení úvodního podniku Národního poháru při MČR v kartingu 2013 v Chebu? Vítězem EASYKART 60 se stal Alex Legnaro (50 bodů) před Dušanem Kouřilem (32 bodů) a Ondřejem Nigrinem (27 bodů). V hodnoceníi EASYKART 60 Mladí si nejlépe počínal Maxim Ishenko, i když druhý Zalán Czintula získal shodný počet bodů. V kategorii EASYKART 50 trénink se tentokrát nejvíc dařilo Tomáši Novákovi, Michelle Jandové a Jiřímu Kotoučovi.

Obě kategorie EASYKART v Chebu potvrdily, že jsou stále skvělou platformou pro začínající domácí závodníky. Druhý podnik EASYKART 50 a  EASYKART 60 v rámci Národního poháru při MČR v kartingu 2013 bude hostit ve dnech 11. a 12. května Vysoké Mýto. A už nyní se na něj můžeme těšit. Pokud i další závody budou stejně zajímavé jako ty chebské, pak nás nepochybně čeká skvělá zábava i podívaná…

Kompletní výsledky najdete zde, fotogalerii zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.