MČR Vysoké Mýto 2013

Alex Legnaro prodloužil ve Vysokém Mýtě svou vítěznou sérii 

MČR v kartingu 2013 pokračovalo 11. a 12. května na Autodromu ve Vysokém Mýtě. V dějišti druhého podniku domácího šampionátu se sešla tradičně velmi početná armáda účastníků Národního poháru kategorií EASYKART 50 a EASYKART 60. Jejich bitvy i tentokrát nabídly kvalitní podívanou, napínavé závodění a mladým jezdcům i jezdkyním přinesly především další porci potřebných zkušeností. Svou roli přitom sehrálo také počasí, které bylo i na východě Čech podobně nevyzpytatelné jako při dubnových úvodních závodech MČR v Chebu.
 Páteční dopolední tréninky probíhaly ještě za příjemného jarního počasí a většina týmů na rychlé trati s dlouhými rovinkami experimentovala především s nastavením karburátorů. Jenže následující den bylo všechno jinak. Předpověď meteorologům vyšla takřka do písmene a v sobotu se tudíž začínalo na mokré trati, která střídavě lehce osychala a znovu mokla. V takových podmínkách rozhodovaly spíše správné tlaky v pneumatikách a především jezdecká vyzrálost jednotlivých závodníků.

 

Pro závodnický potěr kategorie EASYKART 50 tak byl tvrdým oříškem už měřený trénink. Nejlépe si počínala Eliška Bábičková, když byla o více než sedm desetin sekundy rychlejší než  její rivalové. Vyrovnaný souboj o druhou příčku svedli Tomáš Novák a Filip Otevřel, přičemž prvně jmenovaný byl nakonec o 12 setin sekundy rychlejší. První řada startovního roštu nedělních závodů tak patřila stejné dvojici jako při úvodním dostaveníčku MČR 2013 v Chebu; Eliška s Tomášem si však tentokrát své pozice prohodili. 

Ještě drsnější podmínky panovaly v měřeném tréninku EASYKART 60, před nímž zasáhl vysokomýtskou trať liják. Úspěch slavila trojice Dominik Smejkal, Jáchym Galáš, Dušan Kouřil. Ačkoliv trať zkrápěly provazy vody, dokázali zmínění jezdci spolupracovat, vyváželi se ve vláčku a postupně vylepšovali své časy. Pole position si pro nedělní závody zajistil Smejkal, ovšem odstupy druhého Galáše (+ 0,103 s) a třetího Kouřila (+ 0,138 s) byly minimální. Čtvrtým časem absolutně se blýskl Zalán Czintula (+ 0,143 s), jenž byl zároveň nejúspěšnější v hodnocení kategorie EASYKART 60 Mladí. Až za ním tentokrát skončil vítěz chebského podniku MČR 2013 Alex Legnaro (+ 0,362 s).  

Na promáčené trati se v měřeném tréninku do jediné sekundy vešlo hned 11 závodníků (!), což jen dokládá mimořádnou sportovní úroveň EASYKART 60. Kromě již zmíněné pětice Smejkal, Galáš, Kouřil, Czintula, Legnaro se jednalo také o celkově šestého Georgy Salahutdinova (+ 0,395 s; zároveň druhý v kategorii „Mladí“), sedmého Vojtěcha Kůrku (+ 0,473 s), který letos potvrzuje svůj neustálý jezdecký progres, či osmého Jana Janovského (+ 0,547 s). Díky velmi dobrému výkonu se jako devátý kvalifikoval František Pros (+ 0,724 s). Elitní desítku uzavíral Ondřej Nigrin (+ 0,737 s) a těsně za jejími branami skončila Monika Podhradská (+ 0,859 s), což bylo pro oba – s ohledem na jejich předchozí výsledky – mírné zklamání. Ještě méně spokojená byla po kvalifikaci až sedmnáctá Kateřina Nováková. 

 Protože se ve Vysokém Mýtě sešlo více než 15 účastníků kategorie EASYKART 50, bylo její startovní pole pro nedělní závody z bezpečnostních důvodů rozděleno do dvou skupin. Kritériem byla výkonnost, resp. výsledky měřeného tréninku. Devět nejrychlejších zápolilo ve skupině A, zbývajících osm závodnických elévů (převážně méně zkušených) si to mezi sebou rozdalo v „béčku“. První bodovanou jízdu skupiny A ovládla poměrně jednoznačně Eliška Bábičková, když zvítězila s více než sedmisekundovým náskokem před Tomášem Novákem. Více se bojovalo až o další pozice. Filip Otevřel se musel o třetí místo poprat s Michelle Jandovou, kterou však v polovině jízdy vyřadil shozený řetěz. Dobře si po startu ze šestého místa počínal také Matvey Sonkin. Přestože v prvním kole o dvě příčky klesl, v následujícím průběhu předjel několik soupeřů a v závěru za svá záda odsunul i Jiřího Kotouče, jehož tak připravil o čtvrté místo. Také první bodovaná jízda skupiny B měla suverénního vítěze, když pole position beze zbytku zužitkoval Matěj Matuška. Pro druhé místo si dojel Jan Pícha. Po startu ze šesté pozice se až na třetí místo v cíli probojoval František Hrdina, zatímco Niki Raus sice chvíli bojoval o druhou příčku, ale nakonec se musel smířit s umístěním za Píchou i Hrdinou. 

Jedním z vrcholů nedělního dopoledne byla už tradičně první bodovaná jízda EASYKART 60. Závodu sice předcházel menší zmatek na předstartovním roštu, když se počasí přeci jen umoudřilo, trať začala osychat a všichni začali chaoticky přezouvat na suché pneumatiky, ovšem samotná rozjížďka už proběhla tak, jak měla. I když s tím by nejspíš nesouhlasil Jáchym Galáš, který měl drobnou kolizi v zahřívacím kole a propadl se dozadu. Vedení se ujal vítěz měřeného tréninku Dominik Smejkal, ale start vyšel výtečně i Alexi Legnarovi, jenž se prosmýkl za Dominika a průběžně druhého Jana Janovského. V nájezdu do třetího kola už ale bylo všechno jinak. O rozruch se nejprve postaral Maxim Ishenko. V zápalu boje se tlačil kupředu, ale svou snahu přehnal a po kontaktu udělal hodiny. Jeho motokáře se bohužel už nestačil vyhnout Vojtěch Kůrka, pro kterého tak závod po slibném výsledku měřeného tréninku skončil předčasně. Zajímavé věci se děly i na čele startovního pole. Zatímco se Honza Janovský propadl až na šestou pozici, Alex Legnaro se prodral do čela a postupně začal svým soupeřům ujíždět. Skupinku Alexových pronásledovatelů utvořili Dominik Smejkal, Dušan Kouřil, Ondřej Nigrin a už zmíněný Honza Janovský. Na dvou nejvyšších příčkách se v následujících kolech měnil pouze rozestup mezi vedoucím Alexem a druhým Dominikem; v cíli činil 5,122 sekundy. Srdnatě bojoval Honza Janovský, který si nejprve poradil s Ondrou Nigrinem a následně i s Dušanem Kouřilem. Pod šachovnicovou vlajkou díky tomu projel jako třetí se ztrátou pouhých 61 tisícin sekundy na druhého Smejkala. O necelou sekundu později dorazil do cíle celkově čtvrtý Ondřej Nigrin, jemuž se příliš nepovedl měřený trénink a startoval proto ze zadních pozic. Pátý skončil Dušan Kouřil a na šestou příčku se dokázala probít v kvalifikaci až sedmnáctá Katka Nováková. 

V hodnocení EASYKART 60 Mladí byl v první jízdě nejúspěšnější Filip Škorpík s náskokem 4,617 sekundy před druhým Martinem Antošem. Třetí skončil George Salahutdinov, zatímco v měřeném tréninku nejrychlejší Zalán Czintula musel odstoupit už v druhém kole. 

Odpolední program provázelo přeci jen slunečné počasí, z čehož měli pochopitelně velkou radost i účastníci EASYKART 50, které čekaly druhé bodované jízdy. Start rozjížďky skupiny A vyšel nejlépe Tomáši Novákovi, který se ujal vedení, ale už v průběhu druhého kola před sebe musel pustil vítězku kvalifikace Elišku Bábičkovou. Ve čtvrtém kole navíc Tom neodolal tlaku Filipa Otevřela. Eliška si tedy dojela pro druhé vítězství dne, Filip skončil se ztrátou 0,673 sekundy druhý. Odstup v cíli třetího Tomáše byl už více než pětisekundový. Smůlu měla opět Michelle Jandová, která stejně jako v první jízdě doplatila na ostřejší přejetí obrubníku. Výsledkem byl znovu shozený řetěz. Ve druhé bodované jízdě skupiny B si nejlépe počínal Jan Pícha. Po startu sice Honza klesl až na šestou pozici, ale rychle se dokázal probít vpřed a do cíle přijel s více než čtyřsekundovým náskokem před Niki Rausem. Třetí skončil František Hrdina. Smolařem se stal Matěj Matuška. Po technické kontrole jeho stroje po první bodované jízdě mechanici správně nedotáhli karburátor, Matějova motokára prakticky nejela a pro malého závodníka tak rozjížďka skončila předčasně. 

Ve druhé bodované jízdě EASYKART 60 stoprocentně potvrdil svou dobrou formu Alex Legnaro. Po startu z páté pozice šel už v průběhu úvodního okruhu až na druhou příčku, v následujícím kole si poradil i s dosud vedoucím Dušanem Kouřilem a od té chvíle vedení s přehledem kontroloval. Drama se v tu chvíli odehrávalo v hloubi pole, kde kolidovali Jakub Uher a  Katka Nováková a zůstali stát nebezpečně na trati. Za ním jedoucí závodníci ale prokázali skvělé reakce, když se všichni dokázali vyhnout. Na špici mezi tím dál ujížděl Alex Legnaro, za jeho zády se však bojovalo na ostří nože. O druhou příčku si to mezi sebou rozdávali Dušan Kouřil, Dominik Smejkal a Jan Janovský. Pro Honzu Janovského však dobře rozjetý závod skončil kvůli technické závadě (spadlá botka ze svíčky) předčasně. Přesto o dvě zbývající pozice na pomyslných stupních vítězů bojovala v závěru jízdy trojice jezdců, když se na Dušana a Dominika dotáhl opět velmi dobře jedoucí Ondřej Nigrin. Body za druhé místo nakonec získal Dominik Smejkal. Souboj o třetí příčku pro sebe v závěrečném kole rozhodl Ondra Nigrin, zatímco na Dušana Kouřila zbyla nepopulární „brambora“. Zajímavou podívanou nabízela také bitva o pátou až sedmou pozici mezi Monikou Podhradskou, která se po startu z 11. místa posunula hodně vpřed, Jáchymem Galášem a Zalánem Czintulou. Pod šachovnicovou vlajkou projela tato trojice v rozmezí necelých čtyř desetin sekundy. Elitní desítku pak zkompletovali František Blažíček, Kateřina Nováková a Vojtěch Kůrka. 

V celkovém hodnocení EASYKART 60 se vítězem vysokomýtského závodu stal Alex Legnaro. Za ním skončil v  hodnocení závodního víkendu Dominik Smejkal, třetí příčku obsadil Ondřej Nigrin. Nejúspěšnější dívkou byla vyhlášena Monika Podhradská. 

 Alex Legnaro letos zatím ve čtyřech bodovaných jízdách nenašel přemožitele a po dvou podnicích tak suverénně vede průběžné hodnocení MČR v kartingu 2013 třídy EASYKART 60. Na dalších pozicích je situace mimořádně vyrovnaná. Druhý Ondřej Nigrin i třetí Dušan Kouřil mají na svých kontech po 56 bodech, průběžně čtvrtý Dominik Smejkal posbíral v Chebu a ve Vysokém Mýtě jen o 2 body méně. Velmi vyrovnaná je také bitva o post nejúspěšnější dívky. Monika Podhradská a Katka Nováková zatím okupují šestou a sedmou příčku tabulky šampionátu, přičemž obě závodnice dělí pouhý bod. 

Nejúspěšnějším jezdcem druhé jízdy v hodnocení EASYKART 60 Mladí se stal Zalán Czintula (absolutně sedmý), který dokázal držet krok se širší špičkou celkového pořadí. Celkovým vítězem vysokomýtského podniku v kategorii EASYKART 60 Mladí se však stal Filip Škorpík, jenž jezdecky dorůstá a hodně se zlepšil. Ve Vysokém Mýtě Filip triumfoval v první bodované jízdě a ve druhé rozjížďce skončil třetí. V průběžném hodnocení Národního poháru ve třídě EASYKART 60 Mladí se Czintula se Škorpíkem po Vysokém Mýtě dělí se ziskem 70 bodů o vedení. 

Takový tedy byl druhý podnik MČR a Národního Poháru v kartingu 2013 ve třídách EASYKART 50 a EASYKART 60. A závody ve Vysokém Mýtě opět potvrdily kvalitu této platformy. Početné startovní pole v obou kategoriích, napínavé souboje na trati i vyrovnaná situace v průběžném hodnocení jsou tou nejlepší pozvánkou na následující podniky šampionátu. A to jak pro diváky, současné účastníky, ale i pro rodiče a děti, kteří chtějí se závoděním teprve začít. Ať už patříte do jakékoliv z těchto skupin, nenechte si ujít třetí podnik MČR v kartingu 2013, který ve dnech 8. a 9. června hostí Autodrom Sosnová u České Lípy… 

Výsledky závodu jsou  zde, nebo včetně  soutěžících  zde.  Fotogalerii najdete zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.