Vítězství ve Vysokém Mýtě posunulo Pražáka do čela šampionátu

JK2_5381 Domácí šampionát EASYKART pokračoval poslední květnový víkend druhým podnikem ve Vysokém Mýtě. Silná konkurence se na východě Čech sešla jak ve třídě EASYKART 60, tak v kategorii Školní 50. Vyrovnané souboje pak znovu jasně ukázaly, že právě tyto kategorie jsou skvělou školou nadějí českého motoristického sportu.

EASYKART 60

Sobotní měřený trénink měl stejného vítěze jako při úvodním podniku sezony v Chebu. Nově udělovanou trofej pro držitele pole position už podruhé získal Matěj Pavlíček, který byl o 0,084 sekundy rychlejší než Michal Pražák. Do druhé řady se kvalifikovali Lukáš Svoboda (+ 0,146 s) a Štěpán Galáš (+ 0,148 s), třetí řada patřila Martinu Antošovi (+0,269 s) s Filipem Škorpíkem (+ 0,347 s). Nejúspěšnější z dívek byla sedmá Michelle Jandová (+ 0,413 s) a ze čtvrté řady společně s ní vyrážel do obou nedělních finálových jízd Adam Kowalski (+ 0,416 s), jenž byl osmý celkově a zároveň nejrychlejší v hodnocení EASY 60 Mladí. Vítězka úvodního podniku v Chebu Tereza Bábíčková se tentokrát kvalifikovala jako desátá (+ 0,453 s). Nejlepších třináct závodníků a závodnic se v kvalifikaci vměstnalo do jediné sekundy, což slibovalo zajímavou podívanou.

V neděli se ve Vysokém Mýtě závodilo za téměř letního počasí a souboje ve třídě EASYKART 60 patřily k tomu nejlepšímu, co závodní víkend na východě Čech nabídl. První finálová jízda se nesla v duchu souboje Matěje Pavlíčka s Michalem Pražákem. Oba si v prvním kole vybudovali nepatrný náskok před osmičlennou skupinou pronásledovatelů, který si v následujících chvílích udržovali, ačkoliv mezi sebou sváděli nesmlouvavou bitvu. Do čtvrtého z deseti kol vedl Matěj, v dalších dvou kolech měl navrch Michal, ale v šestém okruhu se Matěj dokázal vrátit na první pozici. Jejich vzájemného souboje využil na třetí pozici jezdící Lukáš Svoboda, který postupně umazával ze své ztráty a v posledním kole se dostal do bezprostředního kontaktu s vedoucí dvojicí. Neuvěřitelné věci se však děly i na dalších místech, o která bojovala prakticky od začátku až do konce stále velice kompaktní desetičlenná (!) skupina tvořená Michelle Jandovou, Štěpánem Galášem, Filipem Škorpíkem, Zalánem Czintulou, Adamem Kowalským, Františkem Blažíčkem, Josefem Knoppem, Terezou Bábíčkovou, Eliškou Bábíčkovou a Jiřím Zbožínkem. Hodně si tentokrát zazávodila Terka Bábíčková, která po startu klesla až na dvanáctou pozici, ale od té chvíle stoupala výsledkovou listinou neustále vzhůru. První vysokomýtské finále nabídlo strhující dojezd, když se na cílovou rovinku vyřítili bok po boku Matěj Pavlíček, Michal Pražák i Lukáš Svoboda. O pověstný chloupek byl v cíli dřív Michal, který Matěje porazil o pouhých 55 tisícin sekundy! Lukáše dělily od vítězství 104 tisíciny sekundy. Tereza Bábíčková dotáhla svou stíhací jízdu až na čtvrté místo, když v posledním kole dokázala nepatrně ujet pátému Filipu Škorpíkovi. Šestý skončil Štěpán Galáš, sedmý byl Zalán Czintula následovaný osmým Pepou Knoppem. Adam Kowalski si kromě devátého místa absolutně připsal také vítězství v EASY 60 Mladí. První desítku zkompletovala Eliška Bábíčková.  Michelle Jandová, Franta Blažíček a Jirka Zbožínek sice dojeli do cíle ve skupině vedené Terkou Bábíčkovou, ale v nabitém poli se do Top 10 nevešli a seřadili se těsně za jeho branami.

Co dělat se soupeři, kteří vám šlapou na paty? Nejjednodušší je, pokud jim ujedete! Jako by se Michal Pražák ve druhé finálové jízdě řídil právě touto logikou. Po startu se usadil na čele, v nájezdu do druhého kola už měl mírný náskok a ten v dalším průběhu zvyšoval. Pod šachovnicovou vlajkou tak projel o více než šest sekund dříve než jeho soupeři.  Ačkoliv o vítězi tentokrát nebylo pochyb, o další pozice znovu bojovala početná skupina. Od třetího do pátého kola si to o druhé místo rozdávali Štěpán Galáš, Filip Škorpík a Adam Kowalski, na které se však na začátku druhé poloviny závodu dotáhli Tereza Bábíčková, Martin Antoš, Lukáš Svoboda, Eliška Bábíčková a Pepa Knopp. K dalšímu přeskupení došlo v předposledním kole, kdy se tento balík rozdělil na dvě čtyřčlenné skupiny. O druhou až pátou pozici soupeřili Terka, Štěpán, Filip a Martin, o body za šesté až deváté místo usilovali Eliška, Adam, Pepa a Lukáš. Tereza Bábíčková opět dokázala stupňovat své tempo až do cíle a dojela si pro druhé místo před třetím Štěpánem Galášem, čtvrtým Filipem Škorpíkem a pátým Martinem Antošem. Terčina sestra Eliška dovedla do cíle skupinku závodníků na šesté až deváté pozici. Sedmý skončil Adam Kowalski, jenž znovu zvítězil v hodnocení EASY 60 mladí, osmý byl Pepa Knopp, deváté místo obsadil Lukáš Svoboda. Desátý Franta Blažíček projel pod šachovnicovou vlajkou těsně následován jedenáctým Zalánem Czintulou a dvanáctou Michelle Jandovou.

Před superfinále nervozita pochopitelně narůstala a po dvou ukázkových startech do obou finálových jízd to tentokrát napoprvé nevyšlo a následovalo ještě jedno zaváděcí kolo.  Michal Pražák stoprocentně využil výhody pole position a od prvního kola vedl.  Za ním o druhou příčku bojovali Terka Bábíčková a Štěpán Galáš, ale jen do třetího kola, kdy se Tereza na druhé pozici osamostatnila. Ovšem stejně jako ve druhé finálové jízdě bylo i v superfinále na co koukat. Štěpána Galáše brzy znovu dojeli Filip Škorpík a Adam Kowalski a čtyři kola před cílem se k nim dotáhli také Pepa Knopp, Martin Antoš, Lukáš Svoboda, Eliška Bábíčková a Zalán Czintula. O třetí místo tak bojovala kompaktní osmičlenná skupina! Jako vítěz proťal cílovou fotobuňku Michal Pražák s několikasekundovým náskokem před Terkou Bábíčkovou. Vítězka úvodního podniku sezony ale vyšla ze superfinále v Mýtě bodově naprázdno. Za jízdy ztratila vzduchový filtr a její motokára proto neprošla závěrečnou technickou kontrolou.  Z druhého místa se tedy radoval Pepa Knopp, sestavu na stupních vítězů zkompletoval Štěpán Galáš, za nímž v těsném závěsu dojeli čtvrtý Lukáš Svoboda, pátý Filip Škorpík, šestý Zalán Czintula a sedmý Adam Kowalski. Do této skupiny patřil také Martin Antoš, kterého však 10sekundová penalizace – udělená za  nechtěný kontakt – odsunula z pátého až na čtrnácté místo. Nejlepší dívkou byla po diskvalifikaci Terky Bábíčkové vyhlášena celkově osmá Michelle Jandová, která až do cíle bojovala s devátým Jirkou Zbožínkem a desátým Nikim Rausem.

Novomýtským králem hodnocení  EASYKART 60 Mladí se jednoznačně stal Adam Kowalski, po obou finálových jízdách zvítězil i v superfinále. Druhé místo mezi „mladými“ obsadil Niki Raus (celkově 10.), třetí byl Tom Novák (celkově 11.), v jehož případě se jednalo o první umístění na stupních vítězů v kategorii Easy 60. V průběžném hodnocení šampionátu zvýšil vedoucí Kowalski svůj náskok před druhým Rausem a Novák přeskočil Wernera s Petrželku a posunul se na třetí pozici.

Michal Pražák se díky stoprocentnímu bodovému zisku ve Vysokém Mýtě ujal vedení v průběžném hodnocení EASYKART 60. Zatímco po Chebu ztrácel na Terku Bábíčkovou dva body, po druhém podniku před svou soupeřkou vede o 38 bodů. Štěpán Galáš bodově předstihl Zalána Czintulu i Adama Kowalského a figuruje nyní na třetí příčce.

ŠKOLNÍ 50

Ve třídě Školní 50 se ve Vysokém Mýtě sešlo 22 závodníků a závodnic. Na trati bylo pořádně živo a i ti nejmenší motokáristé si užili víkend plný dramatických soubojů. V první finálové jízdě vyhrál  Jan Endl s velkým náskokem před Tomášem Filipenským. Ovšem o druhou příčku se válčilo podobně nesmlouvavě jako ve výše popsaných jízdách EASY 60. Druhého Filipenského a devátou Veroniku Antošovou totiž dělila jen 1,7 sekundy. Mezi Toma  s  Verunkou se vměstnali ještě třetí Valter Vlk, čtvrtý Maxmilián Karhan, pátý Tomáš Rosypal, šestý Timo Bílek, sedmý Maxmilian Kepeň a osmý Jan Čermák.

Do cíle druhé finálové jízdy dojel jako první znovu Jan Endl, ale jeho motokára nesplňovala technické předpisy  a Honza byl vyloučen. Vítězem se tedy stal Tom Filipenský, který po celý závod bojoval s Valterem Vlkem. Honza Čermák se v předposledním kole dotáhl na Maxe Karhana a Toma Rosypala, a oba předjel. Díky tomu byl klasifikován jako třetí, Max skončil čtvrtý, Tom byl pátý.

Šestikolové superfinále přineslo pěkný souboj o vítězství mezi Valterem Vlkem a Honzou Čermákem. Honza to na Valtera mnohokrát zkoušel, ale ten všechny útoky ustál a poprvé se ve Školní 50 radoval z celkového vítězství. Honza Endl dojel do cíle jako třetí těsně následován čtvrtým Tomášem Filipenským.  V kontaktu s nimi dorazili do cíle také pátý Max Karhan a šestá Verunka Antošová.

Sezona EASYKART jede na plné obrátky a brzy se přehoupne do své druhé poloviny. Další body do šampionátu se budou rozdělovat už za necelé čtyři týdny (27. až 28. června) při třetím podniku v jihočeském Písku.

Kompletní výsledky najdete zde, fotogalerii níže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.