MČR Sosnová 2015 – Adam Kowalski nejrychlejší, Tereza Bábíčková nejúspěšnější

JK2_7787Poslední srpnový víkend neznamenal jen loučení s prázdninami, ale ukončil také dvouměsíční letní přestávku domácího šampionátu Easykart. Čtvrtý podnik sezony hostil Autodrom Sosnová u České Lípy. Na severu Čech se sešla početná konkurence jak ve třídě Easykart 60, tak ve Školní 50. A protože se jednalo už o předposlední dostaveníčko letošního roku, byl každý bod získaný do tabulky nesmírně důležitý (výsledky a fotogalerii najdete na konci reportáže).

EASYKART 60 

To si samozřejmě uvědomovali všichni startující a především aspiranti na zisk titulu. Důležitou roli proto hrála už sobotní kvalifikace, která rozhoduje o postavení na startu obou nedělních finálových jízd. Měřený trénink ovládl Adam Kowalski, který letos díky svému věku sice ještě spadá do kategorie „Easykart 60 Mladí“, ale značně míchá pořadím i na čele absolutního pořadí. V Sosnové byl v měřeném tréninku o 0,256 sekundy rychlejší než Eliška Bábíčková. Do druhé řady se kvalifikovali Zalán Czintula (+ 0,261 s) a Štěpán Galáš (+ 0,280 s), jimž před závodem patřila třetí, resp. pátá pozice průběžného hodnocení. Hlavní favorité, Tereza Bábíčková a Michal Pražák, startovali ze sedmého (Tereza) a osmého místa (Michal). Ještě hůř na tom byl průběžně čtvrtý Lukáš Svoboda, který v „měřáku“ obsadil dvanáctou příčku. V Sosnové se v Easy 60 představilo 22 závodníků a 15 z nich se v kvalifikaci vešlo do jediné sekundy!

Po startu první finálové jízdy nevyužil Adam Kowalski své pole position a v prvním kole se zařadil za Elišku a Terku Bábíčkovy, mezi které se na druhou pozici vklínil ještě Štěpán Galáš. Tato čtveřice pak udávalo tempo celé 10kolové bitvy. Terka se až do pátého kola přetahovala se Štěpánem o druhou pozici, což pomohlo vedoucí Elišce k získání nepatrného náskoku. V polovině závodu ji však Tereza se Štěpánem předstihli a odsunuli na třetí místo. Zatímco Terka Bábíčková kontrolovala situaci a držela Štěpána Galáše za svými zády, její sestra Eliška a Adam Kowalski utvořili dvojici bojující s mírným odstupem o třetí místo. V cíli se v obou případech radoval závodnický klan Bábíčkových. Zvítězila Tereza s náskokem necelých dvou desetin sekundy před Štěpánem Galášem, Eliška pro změnu udolala Adama Kowalskiho v souboji o bronz. O páté místo bojovala až do posledních metrů dvojice Michal Pražák, Pepa Knopp. Úspěšnější byl nakonec Michal. První desítku zkompletovali sedmý Lukáš Svoboda, osmý Zalán Czintula, devátá Michelle Jandová a desátý Matěj Pavlíček. V hodnocení „Easy 60 Mladí“ zvítězil celkově čtvrtý Adam Kowalski před Tobiášem Wernerem (celkově 11.) a Tomem Novákem (celkově 15.).

Jako přes kopírák vypadala situace na trati po prvním kole druhé finálové jízdy. Stejně jako dopoledne vedla i tentokrát Eliška Bábíčková před Štěpánem Galášem, svou sestrou Terezou a Adamem Kowalskim. Ve druhém kole převzal otěže závodu Štěpán, ale trojice jeho rivalů jezdila stále v těsném závěsu. V polovině závodu zaútočila Terka a vedoucí pozice byla její. I když Štěpán dělal, co mohl, musel se i tentokrát před svou soupeřkou sklonit, byť je v cíli dělilo pouhých 74 tisícin sekundy. Třetí příčku obsadila se ztrátou dvou desetin Eliška Bábíčková, čtvrtý byl Adam Kowalski (+ 0,4 s). Lukáš Svoboda si dojel nikým neohrožován pro body za páté místo, Michal Pražák skončil šestý. Nesmlouvavě se bojovalo o další pozice. Jako sedmý nakonec proťal cílovou fotobuňku Pepa Knopp těsně následovaný Zalánem Czintulou a Martinem Antošem. Do top 10 se znovu vešel také Matěj Pavlíček. Status quo zůstal zachován v hodnocení „mladých“, kde opět triumfoval Kowalski (celkově 4.) před Wernerem (celkově 12.) a Novákem (celkově 16.).

Díky vítězství v obou finálových jízdách patřilo pole position na startu superfinále Tereze Bábíčkové. Tereza neponechala nic náhodě, hned v úvodním kole se ujala vedení a vybudovala si nepatrný náskok. Pořadím za jejími zády zamíchala řetězová kolize v první zatáčce, která jen se štěstím skončila bez vážnějších následků. Skupinku pronásledovatelů Terezy vedl Štěpán Galáš. V šestém ze dvanácti kol se Štěpán dotáhl za Terku a opakovala se bitva, jakou jsme toho dne už dvakrát viděli. A stejný byl i výsledek. Štěpán byl poslední srpnovou neděli „odsouzen“ ke stříbru, Terka byla naopak stoprocentní a po výhrách ve finálových jízdách triumfovala i v superfinále. O další umístění svedla dramatický souboj čtveřice jezdců, ale na stupně vítězů se mohl prosadit pouze jeden z nich. Bronz nakonec urval Pepa Knopp. V posledním kole se dostal před Michala Pražáka, na něhož zbyla nepopulární „brambora“. Těsně za ním do cíle dojeli pátý Adam Kowalski a šestá Eliška Bábíčková. Sedmé místo bral osamocený Zalán Czintula, ale o umístění na pomezí první a druhé desítky se znovu nekompromisně válčilo. Pětičlennou skupinu přivedl pod šachovnicovou vlajku osmý Michal Pavlíček následovaný devátým Filipem Škorpíkem, desátým Frantou Blažíčkem, jedenáctým Martinem Antošem a dvanáctým Lukášem Svobodou. V hodnocení „Easy 60 Mladí“ opět dominoval Adam Kowalski (celkově 5.), pohár za druhé místo si odvezl Tom Novák (celkově 13.) a třetí byla Péťa Bábíčková.

Tereza Bábíčková si díky svému výkonu v Sosnové upevnila vedení v šampionátu. Při závěrečném podniku ve Vysokém Mýtě může její cestu za titulem překřížit už pouze Michal Pražák. Díky třem druhým místům si polepšil také Štěpán Galáš, který se po Sosnové vyhoupl z páté na třetí příčku. V „Easy 60 Mladí“ jde do posledního závodu s velkým náskokem Adam Kowalski, na druhé místo celkově však může pomýšlet ještě několik jezdců.

ŠKOLNÍ 50

Početné startovní pole bylo v Sosnové znovu k vidění i ve třídě Školní 50, v níž se do závodního víkendu zapojilo 18 závodníků a závodnic. V měřeném tréninku byl nejrychlejší Honza Čermák a společně s ním se do první řady probojoval Tomáš Rosypal. Druhá řada patřila Tomu Filipenskému a Miloni Vojnarovi.

Honza Čermák se po startu první finálové jízdy ujal vedení a první pozici držel až do čtvrtého z pěti kol, kdy se před něj dostal Tomáš Filipenský. Tom vedení uhájil až do cíle, byť druhý Honza ztratil jen tři desetiny sekundy. Třetí skončil Valter Vlk těsně následovaný Lukášem Hříbalem. Dvojice Miloň Vojnar, Honza Endl bojovala až do konce o páté místo a úspěšnější byl Miloň. Souboj o sedmé místo se Štěpánem Tsvirkem rozhodla ve svůj prospěch Verunka Antošová. Do elitní desítky se probojovali také Timo Bílek se Samuelem Matějkou.

Ještě v polovině druhé finálové jízdy kroužila na čele pětičlenná skupinka tvořená Tomem Filipenským, Valterem Vlkem, Honzou Čermákem, Timem Bílkem a Miloněm Vojnarem. Miloň si dojel s malým odstupem pro páté místo. Jezdci před ním utvořili dvě dvojice, které se popraly o medailové pozice. Z vítězství se znovu radoval Tom Filipenský, druhý skončil se ztrátou necelé desetiny sekundy Valter Vlk. Timo Bílek si poradil s Honzou Čermákem a byl třetí. Verunka Antošová znovu udolala Štěpána Tsvirka a byla šestá. Za sedmým Štěpánem se seřadili osmý Honza Endl, devátý Samuel Matějka a desátý Tomáš Rosypal.

Superfinále se stalo výsadní záležitostí trojice Filipenský, Čermák, Vlk. Nejlépe odstartoval Honza Čermák, ale už ve druhém kole se vedení ujal Tom Filipenský. Honza sváděl po zbytek závodu souboj s Valterem Vlkem, který jezdil dlouho druhý. V posledním kole však Vlk zaútočil na Filipenského a po vzájemné přetlačované v cílové zatáčce zvítězil Filipenský před Čermákem a Vlkem. Jako čtvrtý dojel do cíle nikým neohrožovaný Miloň Vojnar. Verča Antošová si znovu pořádně zazávodila a po souboji s Honzou Endlem byla pátá. Za šestým Endlem následovali sedmý Štěpán Tsvirko, osmý Samuel Matějka, devátý Timo Bílek a desátý Tom Rosypal.

Domácí šampionát Easykart vyvrcholí ve dnech 2. až 4. Října na Autodromu ve Vysokém Mýtě.

Kompletní výsledky závodu najdete zde, fotogalerii níže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.