EASYKART má v Čechách poprvé šampionku

TerezaOsmá sezona domácího šampionátu EASYKART vyvrcholila první říjnový víkend ve Vysokém Mýtě. Zatímco před rokem zdobila v neděli po ránu celý závodní areál jinovatka, a kdo neměl uši schované pod helmou, toho za ně tahal mráz, tentokrát panovalo na východě Čech od časných ranních hodin příjemné počasí podobné spíše babímu létu než začínajícímu podzimu. Jako by teplé počasí bylo předzvěstí žhavých soubojů, které se měly během dne odehrát na trati.

EASYKART 60

Tereza Bábíčková nastupovala k závěrečnému podniku sezony se slušným bodovým náskokem, ale v situaci, kdy se v konečném hodnocení šampionátu každému závodníkovi a každé závodnici škrtá jeden nejhorší výsledek ze superfinále a dva nejhorší výsledky finálových jízd, ještě nebylo rozhodnuto. Šanci na zisk titulu měl stále také Michal Pražák. Otevřený navíc zůstával i souboj o třetí místo. Přinejmenším teoretickou naději na zisk bronzu mělo ještě sedm jezdců.

Sobotní měřený trénink ovládla Eliška Bábíčková, když byla o 0,148 s rychlejší než Michal Pražák. Terka Bábíčková byla jen o 0,015 s pomalejší než její soupeř v boji o titul a zajistila si pro obě nedělní finálové jízdy start z druhé řady, ve které stál společně s ní Martin Antoš. Třetí řada patřila Lukáši Svobodovi a Štěpánu Galášovi. Do elitní desítky se dále vměstnali Štěpán Galáš, Adam Kowalski (nejrychlejší v hodnocení EASYKART 60 Mladí), Zdeněk Pošusta, Filip Škorpík a Josef Knopp. (fotogalerii najdete na konci příspěvku)

První finálová jízda přinesla na čele velký souboj sester Bábíčkových s Michalem Pražákem. Každý z této trojice alespoň nějakou dobu vedl, ovšem o vítězství si to nakonec mezi sebou rozdali hlavní favorité. Michal figuroval na první pozici ještě v nájezdu do osmého okruhu, ale poslední tři kola patřila Terce, která proťala cílovou čáru s náskokem čtyř desetin sekundy před Michalem. Eliška dojela v  závěsu jako třetí. Až do poloviny závodu se ve vedoucí skupině drželi také Lukáš Svoboda, Adam Kowalski a Martin Antoš. Později jejich odstup mírně narostl, ale Svoboda v závěru zatáhl, znovu dostihl vedoucí trojici a dojel těsně čtvrtý. Do souboje o páté místo se přimíchal ještě Zalán Czintula, který se sice dokázal prosmýknout před Kowalského, ale na Antoše nestačil. Antoš tedy uhájil pátou příčku, Czintula byl šestý a Kowalski klesl na sedmé místo. Velmi těsno však bylo i na následujících pozicích, o které bojovala až do posledních metrů kompaktní skupina šesti jezdců. Osmou příčku uhájil Štěpán Galáš, devátá byla Michelle Jandová a body za desáté místo získal Franta Blažíček, jenž v posledním kole připravil o umístění v top 10 Filipa Škorpíka. Zmíněnou skupinu uzavírali dvanáctý Pepa Knopp a třináctý Zdeněk Pošusta.

Druhá finálová jízda souboj o titul ještě hodně zdramatizovala. Elišce, ani Terce Bábíčkovým se start závodu vůbec nevydařil a do druhého kola najížděly až na desáté (Eliška), resp. osmnácté pozici (Terka)! Na čele se mezitím usadila čtveřice Michal Pražák, Martin Antoš, Štěpán Galáš, Adam Kowalski, která se navíc vzápětí rozdělila na dvě bojující dvojice (Pražák/Antoš a Kowalski/Galáš). Situace se změnila krátce po polovině závodu, kdy se Kowalski znovu dotáhl na vedoucí duo. Pod šachovnicovou vlajkou dělily všechny tři borce necelé dvě desetiny sekundy. Zvítězil Pražák před Antošem, Kowalski byl třetí. Až na čtvrtou pozici dotáhla svou stíhací jízdu Eliška Bábíčková. Štěpán Galáš v jednu chvíli klesl až na šesté místo, ale ve vzájemném souboji si dokázal poradit s Lukášem Svobodou a byl pátý. Výkon hodný šampionky předvedla Terka Bábíčková, která se během devíti kol dokázala probít z osmnácté až na sedmou příčku. A přesně to také potřebovala. Díky získaným bodům mohla být v superfinále Michalem Pražákem pouze dostižena, nikoliv však předstižena, neboť během sezony nasbírala větší počet lepších umístění. Osmý skončil ve druhém finále Filip Škorpík, devátý byl Zalán Czintula a desátý skončil Franta Blažíček.

Po startu superfinále se na čele zformovala šestičlenná skupina tvořená Terkou Bábíčkovou, Eliškou Bábíčkovou, Michalem Pražákem, Lukášem Svobodou, Adamem Kowalskim a Martinem Antošem, ze které později vypadl pouze Svoboda. Mezi ostatními to však vřelo. Poslední jízda sezony nabízela podívanou, jaká byla doslova oslavou domácího dětského kartingu. Na vedoucí pozici se neustále střídali obě sestry Bábíčkovy a Michal Pražák, ale pořadí se několikrát měnilo i mezi Adamem Kowalským a Martinem Antošem. Klíčový okamžik nastal v devátém z jedenácti kol, kdy došlo ke kolizi mezi Kowalskim a Pražákem. Oba sice mohli pokračovat dál, ale Michal klesl na sedmou příčku. Z vítězného double se nakonec radoval rodinný závodnický klan Bábíčkových. Eliška si dojela pro své první vítězství v podniku domácího šampionátu EASYKART 60, její sestra Tereza skončila v závodě druhá a stala se první dívkou, která získala v EASY 60 titul. Na třetím místě dojel Adam Kowalski, ale po závodě dostal po penalizaci + 10 s. Pohár za třetí místo si tak z Vysokého Mýta odvezl Martin Antoš. Zalán Czintula se v předposledním kole dostal na čtvrté místo před Lukáše Svobodu, kterého odsunul na pátou pozici. Michal Pražák už po kolizi nedohnal svou ztrátu, a skončil šestý. Do první desítky se dále prosadili Michelle Jandová, Franta Blažíček, Adam Kowalski a Filip Škorpík.

Tereza Bábíčková tedy získala mistrovský titul, vicemistrem se stal Michal Pražák a třetí příčku celkového hodnocení udržel Štěpán Galáš, ačkoliv pro něho nepatřil podnik ve Vysokém Mýtě k těm výsledkově nejvydařenějším.

V hodnocení EASYKART 60 Mladí dominoval i na východě Čech Adam Kowalski, jenž zvítězil před Tobiášem Wernerem a Nikim Rausem. Kowalski suverénně ovládl také celkovou klasifikaci. Druhé místo v hodnocení šampionátu udržel Tom Novák, ačkoliv po havárii ve druhé finálové jízdě nenastoupil ve Vysokém Mýtě do superfinále. Přesto dokázal během sezony posbírat o bod víc než třetí Niki Raus a o 4 body více než Tobiáš Werner.

ŠKOLNÍ 50

Ve třídě Školní 50 se letos sešlo početné startovní pole, což je pochopitelně velký příslib pro domácí karting do následujících let. Ve Vysokém Mýtě sbíralo další zkušenosti sedmnáct malých závodníků a závodnic. V sobotním měřeném tréninku byl nejrychlejší Lukáš Hříbal před Timem Bílkem. Do druhé řady se kvalifikovali Honza Čermák a Max Kepeň.

O vítězství v první finálové jízdě si to rozdala trojice Hříbal, Čermák, Bílek. Zvítězil Lukáš Hříbal s vteřinovým náskokem před Honzou Čermákem, pomyslný bronz patřil Timu Bílkovi. Max Kepeň byl čtvrtý, když svedl velký souboj s pátým Štěpánem Tsvirkem. Pro šesté místo si dojel osamocený Tom Filipenský, zatímco Verunka Antošová musela o sedmou příčku zabojovat s Danielem Fernandezem.

Lukáš Hříbal přesvědčivě ovládl také druhou finálovou jízdu. Ve druhém kole se prosmýkl na první pozici, následně dokázal setřást Tima Bílka a do cíle pětikolového závodu dojel s téměř dvouvteřinovým náskokem. Druhé místo patřilo Honzovi Čermákovi, který si v polovině závodu poradil s Bílkem. Jako čtvrtý dojel do cíle nikým neohrožovaný Štěpán Tsvirko. Naopak o pátou až sedmou příčku bojovala až do konce tříčlenná skupinka. Tu dovedl do cíle Tom Filipenský následovaný Verunkou Antošovou a Maxem Kepeněm.

superfinále však štěstí Lukáše Hříbala opustilo. Přestože vedl pět ze šesti okruhů, v posledním kole udělal chybu, když zajel předčasně do boxů. Vítězem se tedy stal Timo Bílek před Tomem Filipenským a Maxem Kepeněm. Tom Filipenský předvedl úžasný výkon, protože po kolizi v měřeném tréninku startoval do finálových jízd z konce pelotonu. Čtvrtý skončil Štěpán Tsvirko, pátá byla Verunka Antošová. Ve druhé polovině první desítky se seřadili Tom Rosypal, Toník Brančík, Miloň Vojnar, Filip Kříž a Dan Fernandez. Technika zradila Honzu Čermáka, který se až do poloviny závodu pohyboval na druhém místě.

Sezona 2015 přinesla ve třídách EASYKART 60 a Školní 50 mnoho zajímavého. Ve startovním poli přibyli noví závodníci, další dosáhli díky konkurenčnímu prostředí velkého výkonnostního vzestupu a všichni dohromady se společně mnohokrát postarali o velkolepou závodnickou show. Přestože na trati byly k vidění nesmlouvavé souboje, vše se neslo v duchu fair play a v paddocku stále panovala kamarádská atmosféra. Projekt EASYKART je tak stále důležitou součástí výchovy nových generací domácích automobilových závodníků. Už teď se proto můžeme těšit na další sezonu…

Kompletní výsledky najdete zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.