Úvodní podnik EASYKART 60 v Chebu vyšel nejlépe Adamu Kowalskému

JK1_7608

 

Sezónu Mistrovství ČR v kartingu 2016 otevřel v kategorii EASYKART 60 nejlépe Adam Kowalski. Ostravský jezdec se v superfinále po startu ze druhého místa probojoval ve druhé zatáčce do vedení, které až do cíle nepustil a stal se tak prvním vítězem letošního ročníku. 

Kvalifikace

V boji proti chronometru byl nejrychlejší Martin Antoš (Motorsport Pelikán s.r.o.) před Josefem Knoppem (Spirit racing s.r.o.) a třetí příčku vybojoval Adam Kowalski (Robert Kowalski). Mezi „mladými“ zajel nejlepší čas Tobiáš Werner, druhý byl Tomáš Rosypal a třetím místem zaskočila pány závodníky Verunka Antošová.

Finálová jízda 1

V prvním závodě se start povedl nejlépe Martinu Antošovi,  Adam Kowalski se propadl mimo elitní trojku, ale ztracenou pozici rychle získal zpět. Kowalski na prvního Antoše několikrát zaútočil, ale s manévry po vnější stopě do poslední vracečky v zadní části okruhu nikdy neuspěl. Povedl se až pokus v posledním kole, symbolicky v sedmé zatáčce, která se shoduje s jeho startovním číslem. Adam zvítězil a druhý skončil trochu zklamaný  Martin Antoš. O třetí příčku bojovali celý závod Pepa Knopp, Zalán Czintula a Karel Kováč. Cílem projel třetí Zalán Czintula, ale neradoval se dlouho,  nepřečetl si totiž prováděcí předpisy a natankoval benzín u nejbližší pumpy, za což byl vyloučen. Třetí příčka tak připadla Karlu Kováčovi. V hodnocení mladých do 9ti let byl nejúspěšnější Tobiáš Werner před Tomášem Rosypalem a Veronikou Antošovou.

Finálová jízda 2

Vzhledem k prohazování pozic jezdců v rámci jedné řady na roštu startoval do druhého závodu z nejvýhodnější pozice Pepa Knopp. Během prvního kola se však propadnul až na čtvrté místo na kterém po mnoha zajímavých soubojích také skončil.  Povedený start z vnějšku první řady předvedl Martin Antoš, který od úvodního kola převzal vedení. V polovině závodu ho sice na jedno kolo vystřídal Adam Kowalski, ale pod šachovnicovou vlajkou projel  jako první Antoš. Kowalski byl se ztrátou necelých šesti desetin druhý, třetí skončil tentokrát bez problému  Zalán Czintula. První místo mezi „mladými“ bral Tobiáš Werner před Tomášem Rosypalem a Tomem Filipenským.

Superfinále

Superfinále kategorie EASYKART 60 dostálo v Chebu svému jménu. Součtem výsledků, kdy se startovní rošt skládá podle hodnocení v kvalifikaci a obou finálových jízd, získal pole-position Martin Antoš. Do závěrečného závodu měl po svém boku Adama Kowalského. A tomu vyšel start nejlépe. V první zatáčce sice ještě vnějškem nic nezmohl, ale po dlouhé rovince v nájezdu do druhé zatáčky lídra závodu zaskočil. Kowalski podjel Antoše vnitřkem a od této chvíle jezdec s číslem 7 kontroloval vedení. Martin Antoš se musel hodně ohánět, aby nakonec uhájil stříbro. V průběhu závodu totiž svedl tvrdé souboje s Josefem Knoppem a Zalánem Czintulou.  Zalán se jen pár kol před cílem propadl až na páté místo, ale dokázal se vrátit zpět na třetí příčku. V „mladých“ dominoval na domácí trati opět Tobiáš Werner, druhý byl tentokrát Jindřich Pešl a třetí Nicolas Musil.

Kategorie EASYKART 60 prochází generační  výměnou a přesto se mohla v Chebu  pyšnit nejpočetnějším a vyrovnaným startovním polem. Souboje mladých talentů bavily všechny přihlížející a projekt Easykart potvrdil, že je důležitou  součástí domácího kartingu – prošlo jím například 10 z 12ti startujících nové mezinárodní třídy OKJ 125.

Školní (Easykart 50)

Ve třídě pro úplné začátečníky se sešlo jen pět jezdců, což je nejmenší počet od jejího začátku v roce 2008. Na vině je dle našeho názoru nejen předčasný hromadný  odchod jezdců do šedesátek, ale také vysoké startovné a administrativní překážky při startech v závodech MČR a PAČR. Snad se situace v průběhu sezóny zlepší. V Chebu byl nejúspěšnější Lukáš Hříbal před Dominikem Hurábem a Samuelem Matějkou.

Kompletní výsledky závodu najdete zde.

Záznam vysílání Čt sport zde.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.