Z Rakouska odvezl nejvíce bodů Czintula

Easy_Bruck

Na začátku prázdnin přivítal účastníky českého šampionátu Easykart okruh v rakouském Brucku. Jediná trať v kalendáři, na kterou musely týmy cestovat za hranice naší republiky. Nejexotičtější víkend letošní sezóny zvládl nejlépe Zalán Czintula, který v úvodních dvou finálových jízdách obsadil první respektive třetí pozici a zvítězil v závěrečném superfinále. Je ale třeba podotknout, že Zalán byl  v hlavním závodě dvakrát napomínán a také jeho  předjížděcí manévr  v posledním kole byl s kontaktem.

Kvalifkace

Po pátečních tropických teplotách, které vydržely až do sobotního odpoledne se na pozdní měřený trénink zatáhlo a ochladilo. Větrné počasí nejvíce vyhovovalo Adamu Kowalskému (Racing rebels), který svému nejbližšímu soupeři Zalánu Czintulovi nadělil přes půl sekundy! Třetí nejrychlejší čas zajel Martin Antoš (Motorsport Pelikán), čtvrtý skončil v měřeném tréninku Josef Knopp (Spirit Racing). Po skončení kvalifikace byla u všech jezdců třídy Easykart 60 kontrolována šířka zadní nápravy a několik jich bylo vyloučeno. Nutno dodat, že ve světě se šířka motokáry kontroluje před vstupem na předstartovní rošt a chybný rozměr je možno opravit. Myslím, že většina potrestaných chybovala neúmyslně a prevence je lepší než represe. Také měření svinovacím metrem a příložníky není při odchylkách 2 – 3 mm tou nejvhodnější metodou – lepší je šablona, nebo velké posuvné měřítko. (pro pokračování klikněte na  ZOBRAZIT PŘÍSPĚVEK)

První finálová jízda

Drama nastalo ještě před první finálovou jízdou! Po vydatné bouřce během sobotní noci se obloha ještě jednou otevřela během nedělního dopoledního warm-upu. Všichni jeli na suchých pneumatikách a  Martin Antoš se na velmi kluzké trati srazil s dalšími dvěma chybujícími jezdci. Výsledkem byl ohnutý rám a nejistota startu v prvním závodě.

Obavy Martina se nakonec potvrdily, jeho otec a zároveň mechanik v jedné osobě měl co dělat, aby stihl vše opravit (připravuje současně také Easy 60 pro Martinovu sestru Verunku).  Na startovní rošt přivezl motokáru jen několik vteřin před nájezdem do zahřívacího kola a to znamenalo start z poslední řady.

Trať byla mokrá a jelo se na pneumatikách do deště.  Do vedení se v prvním kole dostal Zalán Czintula následován Adamem Kowalskim a Pepou Knoppem. Nedařilo se Karlu Kováčovi, který se na kluzké trati propadl do středu pole. Vynikající výkon předvedla Michelle Jandová, která se z poslední řady probojovala na čtvrté místo (v kvalifikaci jí upadla rozeta a nestihla tak zajet ani jeden měřený čas). Cílovou pásku první finálové jízdy proťal jako první Czintula následován Kowalskim a Knoppem.  Martin Antoš dojel do cíle jako šestý i s pit stopem a opravou upadlého bočního plastu. Kategorii Easykart 60 Mladí ovládl Nicolas Musil (pátý celkově) před Maxmiliánem Karhanem  a  Tobiášem Wernerem.

Druhá finálová jízda

Na základě pravidel si jezdci druhého závodu prohazují mezi sebou místa v jednotlivých řadách. Z nejvýhodnější pozice tedy startoval Czintula. Kowalski vrátil  maďarskému jezdci předjetí z prvního závodu a ve vracečce v zadní části trati se dostal do vedení. Czintula navíc kvůli souboji vyjel až na trávu a propadl se na čtvrtou pozici. Za vedoucím Kowalskim se usadil druhý Antoš. Průběžný bronz držel znovu Pepa Knopp a dařilo se mu to prakticky až do posledního kola. Czintula, ale  nic nevzdával a v posledním možném místě ukořistil třetí příčku pro sebe. Zajímavý pit stop předvedla Michelle Jandová, která při předjíždění ztratila přední plastový nárazník, dovezla ho v náručí do depa a po opravě pokračovala v závodě.Zvítězil Kowalski před Antošem a Czintulou.

V kategorii Easykart 60 Mladí byl znovu nejúspěšnější Nicolas Musil, druhý dojel Jindřich Pešl a třetí Tobiáš Werner.

Superfinále

Součet trestných bodů z měřeného tréninku a úvodních dvou jízd znamenal, že do superfinále startovali z první řady Adam Kowalski a Zalána Czintula. Za nimi se do hlavního závodu chystal Pepa Knopp s Martinem Antošem.

Nejlépe odstartoval Adam Kowalski, ale v závěru prvního kola ho předjel Martin Antoš a ve druhém kole také Zalán Czintula. Tato trojice pak spolu bojovala v nezměněném pořadí celý závod. Ke spornému momentu došlo v závěrečném kole, když se Czintula o Antoše na brzdách opřel a dostal ho z ideální stopy. Předjížděcí manévr byl posouzen komisaři jako čistý a Zalán Czintula si tak dojel pro první letošní triumf v superfinále. Druhý projel pod šachovnicovou vlajkou Antoš, třetí Adam Kowalski. V bodovém hodnocení po polovině sezóny se dostal do čela Adam Kowalski, druhý je s dvoubodovou ztrátou Martin Antoš a třetí Zalán Czintula.

Mezi Mladými vyšlo superfinále nejlépe Nicolasi Musilovi, pohár za druhé místo si z Brucku odvezl Tobiáš Werner, třetí místo vybojoval Jindřich Pešl. Bodovou tabulku Mladých vede Tobiáš Werner před Nicolasem Musilem a Jindřichem Pešlem.

Školní (Easykart 50) 

V Brucku se dařilo nejvíce Dominiku Hurábovi, který zvítězil v superfinále a  druhé finálové jízdě, v prvním finále byl nejrychlejší  Radek Svoboda. V průběžném hodnocení má prozatím navrch Dominik Huráb s minimálním náskokem před Lukášem Hříbalem, třetí je Radek Svoboda.

Kompletní výsledky závodu najdete zde, fotografie Rosti Podhory zde.

Český šampionát Easykart bude pokračovat první víkend v září na okruhu v Písku.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.