Italský šampionát EasyKart 2013 finišoval v Pompose

Jako již tradičně byla sezóna italského TROFEO NAZIONALE EASYKART uzavřena dvojzávodem, letos na okruhu Pomposa. Tato trať patří svojí délkou a charakteristikou k nejtěžším italským okruhům. O absolutním vítězi nebylo rozhodnuto v žádné z kategorií a tak se očekával velmi tuhý boj. Kompletní špička se proto zúčastnila regionálních závodu na tomto okruhu před čtrnácti dny, aby otestovala a naladila svojí techniku. Charakter letošní sezóny byl velmi atypický, proti všem letitým zvyklostem italského počasí (a též proti gustu našich závodníku a vlastně všech účastníků) byly odjety první čtyři závody na vodě, naproti tomu druhá polovina šampionátu pak v extrémně tropických teplotách a to i na místní poměry. Tato „houpačka“ prověřila bezezbytku adaptaci všech jezdců na různé extrémní podmínky a zvláště pak mladým jezdcům umožnila výkonnostní růst.

Nejočekávanější kategorií pro nás byla Easy100, vzhledem k Vaškovi Šafářovi jako vedoucímu jezdci průběžného pořadí a čekateli na titul šampióna. Jak to však ve sportu bývá, vše bylo jinak. V sobotním závodě si Vašek vyjel první místo v měřeném tréninku, ale pak se mu začala lepit smůla na paty, či na pneumatiky? Sedmé místo v rozjížďce dávalo čtvrtou startovní pozici do sobotního finále. Přes velkou vyrovnanost startovního pole se Vaškovi podařilo dojet na druhém místě, přestože většinu závodu vedl, když mu vítězství uniklo o méně než chloupek (0,06 vteřiny), ve velmi tvrdém souboji (možná až nad rámec). Sobota tedy nerozhodla a tak vše směřovalo k nedělnímu rozuzlení. Vašek opět zvítězil v měřeném tréninku, zodpovědnou jízdou v rozjížďce pak přidal třetí příčku což dalo nejlepší možnou pozici na startu – Pole-Position. Ovšem ihned po startu došlo ke kontaktu mezi prvními třemi závodníky, kdy byl Vašek smeten soupeřem do kterého narazila motokára závodníka startujícího za ním. Oba tak skončili v bariéře. Vašek závodní stroj vytlačil zpět na trať, ale ztrátu více než 28 vteřin se mu i přes několik nejrychlejších kol závodu nepodařilo smazat a dokončil na místě sedmnáctém. Což však znamenalo, že Vašek přišel o první místo v konečné tabulce. Byla to velmi vypjatá situace a je to opravdu škoda, přesto druhé místo v sezóně je i tak fantastickým výsledkem.  Druhý náš zástupce Zdeněk Tlachač přidal pak šesté a krásné čtvrté místo, což v součtu sezóny dává celkově deváté místo ze 41 účastníků šampionátu.

Kategorie Easy60 byla opět nejpočetněji obsazenou a Matěj Kácovský i Jonáš Tlachač se snažili se posunout v celkové klasifikaci o nějaké to místo kupředu, Jonáš byl na třinácté a Matěj na šestnácté pozici. V sobotním závodě se oba kluci kvalifikovali přímo do finále „A“ na desáté(Jonáš) a jedenácté(Matěj) startovní pozici. Cílem pak Jonáš projel jako osmnáctý a Matěj na hezkém desátém místě. V nedělním závodě oba opět startovali přímo z finále „A“ aby po šestnácti kolech dokončil Matěj na třináctém a Jonáš na jedenadvacátém místě. Jonáš se tak v celkové klasifikaci propadl na patnácté místo a Matějovi se podařilo se dostat na místo třinácté se shodným počtem bodů jako jiný soupeř a tak konečné umístění na základě přepočtu je 14. z celkového počtu 76 závodníků. Výsledky jsou příslibem pro nadcházející sezónu, přestože konkurence je opravdu veliká.

Poslední obsazenou kategorií byla KGP Direct Drive Dominika Javůrka. Tato první sezóna sloužila k seznámení s  novou technikou. Pokud vše fungovalo jak má patřil Dominik mezi nejrychlejší. Sobotu završil po nevydařeném startu. kdy byl až na 18.místě,  hezkým sedmým místem když boj o šestou pozici prohrál s italskou závodnicí Chiara FELICI, aby se v neděli po startu z 13.místa  propracoval na místo šesté a musel svést stejný souboj jako v sobotu  opět s tou samou italskou závodnicí, ale Dominik zabral, odložil ohledy a souboj vyhrál čehož odměnou mu bylo páté místo v závodě.

Celý letošní kolotoč závodů EASYKART bude zakončen již dvanáctým ročníkem EASYKART INTERNATIONAL GRAND FINAS – 16.-20.řijna na dráze v Castellettu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.